Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1967 a sedmnáctiletá Susanna Kaysenová je stejná jako mnoho jejích vrstevníků zmatená, nejistá a snaží se najít smysl v tom rychle se měnícím světě kolem sebe. Po (rodiči sjednané) návštěvě psychiatra se od něj ovšem dozví, že její chování se jmenuje nerozpoznatelné narušení osobnosti, projevované nejistotou o vlastní osobnost, dlouhodobých záměrech, výběru přátel a nejasným žebříčkem hodnot- a je okamžitě umístěna do psychiatrické léčebny. Tady Susanna poznává Lisu, Daisy, Georginu, Polly a Janet pestrou skupinu mladých žen. Stanou se jejími nejlepšími přítelkyněmi a pomohou jí najít cestu k někomu, koho už dávno ztratila k sobě samé. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (365)

genetique 

všechny recenze uživatele

Psychiatrická liečebňa alebo ústavy jej podobné sú vždy vďačným námetom pre drámu. Rozhodujúce potom je, či kvalitnú alebo nie. No, tu stačí pozrieť na meno režiséra a hlavných úloh a bolo mi jasné, že nejaké to zaujatie by malo nastať. A sčasti sa stalo. Ide o hlavnú dejovú líniu, ktorá až tak neinovuje. Toto je ale len ďalšie odhalenie z útrob kliník pre duševne narušené osoby, ktoré sa nedostáva až tak pod kožu, akoby som si želal. Herecky lahodiace, znova som si pripomenul extra mne vyhovujúcu Whoopi. 80%. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dvacet let jsem kolem toho filmu chodil a neměl nijak velký zájem ho vidět. Když zvědavost nakonec zvítězila, usoudil jsem bohužel, že bych o moc nepřišel, kdybych ho dál ignoroval. Filmy o lidech zavřených za zdmi nějakého ústavu mě nikdy moc nebraly, a tento je navíc ještě životopisný, jak jsem zjistil, což vysvětluje, proč mi přišel tak nudný (osobně asi neznám žánr, který by byl nudnější). Kromě úmorné délky mě moc neoslovilo ani obsazení - nikdy jsem nebyl nějakým velkým fandou Winony Ryder (byť zde je velmi dobrá), na Angelinu Jolie mám vyloženě alergii a nemůžu ji ani vystát, a ani ve zbytku castu jsem nenarazil na jméno, které by mě nějak plnilo nadšením. Střídavě mě to nudilo a střídavě mi to přišlo jako strašná depka, u které jsem nepochopil, proč to vlastně chtít vidět a co by mi to mělo dát. Navíc souhlasím s názorem, že tenhle typ filmů do značné míry vulgarizuje psychiatrii, s čímž mám osobně dost problém. Podle mě je zde tento film dost přeceňovaný. ()

Reklama

oLí 

všechny recenze uživatele

Ano, ze srovnání s podobným Hnízdem či téhož roku natočenou Krásou odchází Narušení jasně poraženo, ale se vztyčenou hlavou. Potenciál se mi nezdál vytěžen do maxima, i tak jsem si celý film intenzivně prožil. Ze zmiňovaných skvělých hereckých výkonů prostě musím přihodit něco i já - Winona je tu sladší než v Edwardovi a Angelina podává životní výkon, sežral jsem ji to a to se nedá o většině jejích rolí říct a obě jsou strašně sexy i když každá uplně jinak. A Whoopi tradičně skvělá, i když sexy není nijak. 8/10 ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Na Mangolda není spolehnutí. Jednou nahoru, podruhé hluboko dolů. Díky bohu se jeho Narušení řadí do té parádní poloviny. S tak silným příběhem a skvěle vybranou Winonou Ryder nešlo šlápnout vedle. Jak posadíte hrdiny do psychiatrické léčebny, máte silný zážitek téměř zaručen. Na Přelet nelze nevzpomenout, ale Ryderová je svá a je neuvěřitelně výborná. Alespoň v mé hlavě Joliovou zadupala, ačkoliv se rozhodně nehodlám přít o to, kdo je hlavním motorem filmu. Líbilo. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Opět si říkám, že bez komentáře hlavní hrdinky by to bylo lepší, protože slyšet její myšlenky a interpretace film dost ponižuje a ubírá sílu věcem, které by mohly lépe mluvit samy za sebe. S tím souvisí to, že mi přijde líto, že je film vyprávěný vyloženě jenom jako deník a nepracuje s událostmi trochu uvážlivěji a s nějakým záměrem. Spousta motivů mi přijde nedohraná na úkor vytváření vztahu mezi Winonou a Angelinou, který mi ale ve výsledku nepřijde tak nosný a zajímavý jako jiné možnosti, které se nabízejí. A přestože mám Winonu ráda, nemůžu přestat snít o tom, že by hlavní hrdinku hrála doopravdy osmnáctiletá dívka. Přirovnávat film k Přeletu nad kukaččím hnízdem mi přijde zcela zcestné, protože filmy pojednávají každý o něčem úplně jiném. Bylo by to stejné, jako srovnávání Gangů New Yorku a Tajemné vraždy na Manhattanu jenom kvůli místu, kde se odehrávají. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (29)

  • Postavě, která se ve filmu jmenuje MG, se v knížce přezdívá Martian's Girlfriend. (jarvis)
  • Kniha i film Narušení (v originále Girl, Interrupted) si vypůjčují název od malby se jménem „Girl Interrupted at her Music“ od nizozemského malíře Johannese Vermeera. (HellFire)
  • Jedna z mnoha rolí, kde si Winona Ryder píše deník. (HellFire)

Reklama

Reklama