Reklama

Reklama

Hororová klasika, jež na plátna kin přivedla jedno z nejproslulejších monster! Lon Chaney jr. ztvárnil Larryho Talbota, který přijíždí na otcův (Claude Rains) zámek ve Walesu a seznamuje se s krásnou Jenny (Evelyn Ankersová). Oné osudné noci Talbot dívku doprovází na karneval a cestou potkávají tajuplnou cikánku. Věštkyně dívce vyjeví neblahý osud, jenž ji čeká. Zlověstná mysteriózní atmosféra umocněná skvostnou výpravou a plíživou hudbou učinila z Vlkodlaka mistrovské dílo uctívané fanoušky všech žánrů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Som obdivovateľom filmovej horrorovej tvorby. Mám rád všetky jej subžánre. No a ku mojim najobľúbenejším patrí werewolf horror. Fascinujú ma príbehy o vlkolakoch. Preto som si s veľkým nadšením a nemalým očakávaním pozrel čienobiely americký snímok "The Wolf Man" z roku 1941. Je to albsolútna werewolf horrorová klasika. "I člověk srdce čistého, jenž k modlitbě se večer sklání, múže se vlkem stát. Když kvete vlčí mor a podzimní luna ho svým jasem mámi.". **** ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl tak krátký film. Délkou připomíná spíš jednu epizodu nějakého seriálu: Hlavní hrdina se představí, objeví se Béla Lugosi, ten pak asi po deseti minutách zmizí, z hrdiny se stane vlkodlak, neví, co si má počít, lidé se ho bojí, rozuzlení, konec. Neuvěřitelně rychlý snímek. Ale je to taková ta "poctivá" klasika, což dost oceňuju. Ačkoliv příběh není zrovna geniální, nehodnotím hůř, protože je to zkrátka 60 let starý film. Asi to nedává smysl, ale mám docela rád atmosféru těchto filmů natáčených kompletně ve studiu:) Je v tom nějaká falešná nostalgie. Jenže taky je pravda, že je tam docela dost úsměvných okamžiků. Například ta cikánka, která nemá nic lepšího na práci, než jezdit v noci po lese:) Vlkodlačí maska také nebyla nic moc, například když srovnám s famozní maskou z Cocteauovy Krásky a zvířete ('46). A celkově mám dojem, že to mohlo být ještě trochu lepší. Ještě se chystám na Vlkodlaka v Londýně, uvidim... ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno je Vlkodlak viac komorný a menej hororový, ako by natešený divák čakal. Waggner ale chcel svojim dielom skôr divákovi niečo povedať, ako ho vystrašiť a myslím, že sa mu to podarilo. Tá pomerne krátka stopáž je pre daný námet nakoniec dostačujúca, rýchlo to ubehne a moje hodnotenie je presne také isté, ako minutáž filmu. Kto trochu pozná hororovú tvorbu štúdia Universal, dostane presne to, čo očakáva. K vrcholom žánru ale Vlkodlak nepatrí. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Nadějný námět opředený mlhou a podporovaný schopnými herci i rozumnou stopáží, avšak současně tápající v závoji stagnující kreativity a absentujícího momentu překvapení. Chaney je super a začátek navnadí, nejočekávanější pasáže ovšem kolem diváka proplují s nevýrazností, jakou nemůže omluvit ani datum výroby. Proměna v chlupaté monstrum je odfláklá a celkově schází dramatický švih, který by dokázal potenciál prostředí uspokojivě prodat a napětí vygradovat do výšin, v jakých se třeba komediálně laděný American Werewolf in London pohyboval naprosto suverénně. A nic moc na tom nemění ani fakt, že se v prvé řadě jedná o tragické drama o vyrovnávání se s nezáviděníhodným osudem. Závěr ok, ale od legendárního hororu z mé oblíbené žánrové éry jsem očekával podstatně více.. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další z legendárních hororů, tentokrát o vlčím muži. Je mnoho vlkodlačích hororů a popravdě je toto legendární monstrum mé nejoblíbenější ale bohužel skutečně povedených filmů na toto téma je minimum. Tento je první (nebo jeden z prvních) a bohužel ho zub času ohlodal až na kost. Oproti takovému "Neviditelnému muži" je tento film na dnešní dobu hodně směšný a o hororové atmosféře se nedá ani spekulovat. Nevím jak to působilo ve své době ale dnes už to opravdu nezaujme. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (27)

  • Do role Larryho Talbota byl původně obsazen Dick Foran. Chaneym byl nahrazen sotva týden před začátkem samotného natáčení. (DaViD´82)
  • V traileru na film byly obsaženy i záběry na vlkodlaka, kterak zápasící s živým medvědem. Ve finální verzi, ale žádná taková scéna není. (DaViD´82)
  • Hlavní vlkodlačí hudební motiv je nechvalně známý třítónový motiv, který byl ve středověké hudbě zakázaným (ďáblovým) intervalem a skladatelé jím dodnes často vyjadřují cosi ďábelsky zlého. (DaViD´82)

Související novinky

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

Nový Vlkodlak mění hlavního představitele

14.12.2023

Nadcházející filmový příspěvek do světa monster od studia Universal mění svého hlavního představitele. Podle oznámení z roku 2020 si v nové verzi hororu Vlkodlak měla hlavní roli zahrát populární… (více)

Chloé Zhao chystá Drákulu

Chloé Zhao chystá Drákulu

05.02.2021

Oceňovaná režisérka Země nomádů a nadcházející marvelovky Eternals Chloé Zhao má za sebou zatraceně povedený rok, a tak není divu, že o ni v budoucnu budeme jistě ještě hodně slýchat. Nově se… (více)

Universal se opět pokusí oživit monstrum

Universal se opět pokusí oživit monstrum

21.11.2020

Před třemi lety se Universal pokoušel po vzoru Marvelu nastartovat vlastní filmový vesmír, který by zahrnoval klasické figury tohoto studia: Frankensteinovo monstrum, jeho nevěstu, Drákulu, Mumii,… (více)

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

Vlkodlak s Goslingem našel režiséra

09.07.2020

Reboot hororového Vlkodlaka v originále The Wolfman našel režiséra. Chystaný snímek od producenta Jasona Bluma nakonec natočí Leigh Whannell, jehož poslední filmy Upgrade a především Neviditelný… (více)

Reklama

Reklama