Reklama

Reklama

Zlomové okamžiky: Atomová bomba a studená válka

(seriál)
  • USA Turning Point: The Bomb and the Cold War
Trailer

VOD (1)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál, který pomocí autentických výpovědí a komentářů světových osobností podrobně zkoumá zákulisí studené války i to, jak ovlivnila současný svět. (Netflix)

Recenze (17)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Po TP: 9/11 and the War on Terror další kvalitní série z moderních dějin, hezky ucelený průlet studenou válku a tím, jak dnes opět pokračuje. Prochází chyby, ta největší dramata, kontroverzní a vyloženě nekalý momenty na obou stranách; přes Stalinova zvěrstva, atomovky na Japonce (kdy hlavní logika byla možná pochybnější, než je běžně uvedeno), rostoucí sovětsko-americký zbrojní průmysl (x) a bezpečnostní stát, hon na komunistický čarodějnice, drsný plány na nukleární konflikt (x), špinavý operace a svrhování cizích vlád, hrozba kubánský raketový krize a tak dál a tak dál... až pak rozpad SSSR a trapně chaotický 90. léta (x), ten pověstný pomýlený "konec historie", opětovný růst demagogie, divize a destabilizace během posledních dvou dekád, finální 2 díly už jsou vyloženě téma nástup Putina a Ukrajina. Krom výborné práce s kompilací archivních materiálů a vypíchnutí souvislostí bych vyzdvihnul i velmi slušnou účast co se týče různých významných osobností a rozhovorů. Co dodat, obecně miluju dějepis, ale vidět zpětně události za svého života je ještě extra fascinující, good luck světe. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Precizně vybroušený edukativní seriálový počin, v němž se dozvíme celou komplexní historii jaderných bomb. Za zmínku zde rovněž stojí přehršel dobových záběrů a především tolik potřebný kontext s novodobými událostmi. Pokud Vás tedy zajímají události vedoucí ke Studené válce, jejímu nervy drásajícímu průběhu a kýženému konci, tak tato série by Vám určitě neměla uniknout. Výborná práce! (Netflix) ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Z historie by se člověk měl poučit, ale jediný co nakonec zjístíte, že se člověk nechce poučovat, ale chce jí opakovat a znovu dělat ty stejný věci, který jsme už odsoudili. A tak se to děje znovu a pořád dokola, i když si každej přeje, aby se to neopakovalo. Ale současný lidi kašlou na minulost a na historii a chtějí si to dělat po svym, čimž opakujou už to, co se stalo. Takže Hitler a druhá světová před 100 lety se nyní opakuje díky Putinovi a to, co se děje dnes je opakováním toho, co se už dělo a čeká nás to samý. Bude se muset znovu stát to, co se stalo, aby to zas dopadlo tak, jak to už dopadlo jednou, mnohokrát. Putina a jeho tým bysme nakonec měli odsoudit a postavit ke zdi nebo jim dát provaz. Pak bude zase chvíli klid, než příde další diktátor a bude se to zase opakovat. Opakování není matka moudrosti. Nic se nenaučíme, vždycky se najde někdo, kdo to bude chtít zase zkusit. Když sledujete tendle dokument, tak takovýdle myšlenky vás napadaj, nebo aspoň mě. Válka na Ukrajině neskončí sama, ale dokud jedna strana nevyhraje. Nakonec to dopadne jak v druhý světový, chtě nechtě se bude muset celej svět zapojit do války, aby jedna strana vyhrála. Doufejme, že to bude ta správná strana. Zatím to tak vždycky dopadlo. Ale jednou to nemusí dopadnout. Ale snad to dobře dopadne. Pro nás, né pro Putina. Snad to skončí tak, že Putina a jeho bandu postaví ke zdi nebo pověšej. Pak to bude happyend. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

parádní dokument, který začíná postavením atomové bomby v průběhu Druhé světové války, pokračuje obdobím Studené války a končí tím jak se nenápadný, bývalý agent KGB dostal v Rusku do čela a velmi rychle si ho přetvořil k obrazu svému. Všechno se přitom snaží dávat do souvislostí a být v rámci možností objektivní. Ten kdo se chce něco dozvědět, nebo si zopakovat moderní poválečné dějiny tak Turning point lze jen doporučit...90% ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument. Aj detaily, aj big picture. História prepojená so súčasnosťou. Výborné rozprávanie aj priamych aktérov, aj historikov. Rôzne perspektívy. ()

mardun 

všechny recenze uživatele

Netflixův seriál "Turning Point: The Bomb and the Cold War" (2024) je fascinující ponoření do jednoho z nejzásadnějších období moderní historie. Tento dokumentární seriál nás zavádí do hlubin studené války, období napětí, strachu a politických her, které definovalo druhou polovinu 20. století. Díky promyšlené režii a mistrně sestavené naraci se divák ocitá přímo v centru událostí, které formovaly současný svět. Seriál vyniká svou schopností ukázat, že historie není černobílá. Přestože je zřejmé, že režiséři seriálu mají blíže k západnímu pohledu na události, dokáží představit komplexní obraz, ve kterém jsou rozhodnutí a akce obou stran prezentovány s pochopením pro jejich kontext a motivace. "Turning Point" neklade žádnou stranu za jednoznačného hrdinu nebo záporáka, ale snaží se o objektivní a mnohovrstevnatý pohled na historické události. Velmi strhující jsou zejména momenty, kdy seriál zkoumá lidské aspekty konfliktu. Rozhovory s očitými svědky, historiky a analytiky, doplněné o autentické archivní záběry, dodávají příběhům osobní rozměr a zesilují jejich emocionální dopad. Vizuálně je seriál zpracován s citem pro detail a historickou přesnost, což umožňuje divákům ještě hlubší ponoření do dané éry. "Turning Point: The Bomb and the Cold War" je tedy mimořádně poutavým a provokativním dílem, které nutí k zamyšlení nad složitostí lidských dějin. I když je zřejmé, že tvůrci mají bližší k západní perspektivě, nejedná se o jednostrannou propagandu. Naopak, seriál poskytuje komplexní pohled na konflikty, které formovaly naši nedávnou minulost, a připomíná, že v historii, stejně jako v životě, jsou věci často mnohem komplikovanější, než se na první pohled zdá. ()

pushover 

všechny recenze uživatele

S touhle sérií si dali tvůrci opravdu práci a je to znát. Historie studené války od svržení atomové bomby po současnost podaná s neuvěřitelnou komplexností a souvislostmi. ()

Ahsoka 

všechny recenze uživatele

Zoznámte sa, prosím, toto je 5-hviezdičkový pán Dokumentárny seriál ako lusk, ktorý sa snaží poukazovať na príčiny globálnych konfliktov súčasnosti v minulosti. Kvalitný, výborný študijný materiál a dovolím si povedať, že v dnešnej dobe povinné pozeranie pre všetky generácie. Prehľadná chronológia, mrazivé fakty, priamy svedkovia a ich dychberúce svedectvá dokonale naviazané na fantastickú zbierku záberov a fotografií, a to najdôležitejšie je až nečakane OBJEKTÍVNE spracovanie udalostí z pohľadu obsahu (kladné i záporné momenty oboch) aj z pohľadu minutáže pridelenej obom stranám studenej vojny. Navyše aj pomerne veľkorysý priestor pre strany, ktoré boli (sú) studenou vojnou ovplyvňované. Dokonalý dokumentárny seriál neexistuje, ale tento má k nemu veľmi blízko. „História sa neopakuje, ale rýmuje sa.“ (Mark Twain) ()

celticek 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument. Ač US produkce, hodně objektivní. Historický průřez od druhé světové, přes vývoj+krádež vynálezu atomové bomby, železnou oponu, operace CIA a pády režimů, zbrojení, studenou válku, karibskou krizi až po pád berlínské zdi, rozpad SSSR a bohužel i současný konflikt na Ukrajině. Snad i tentokrát budou lidé duchapřítomní jako v minulosti a nikdo to tlačítko nezmáčkne. Byl by to konec světa, jak ho známe. Tohle by měl vidět každý. ()

Oxyuranus 

všechny recenze uživatele

Chronologicky uspořádané události a vysvětlené. Doplněné dobovými záběry a výpověďmi, nejen,  jejich účastníků. Jo, skvělý. Jen by mohli vypustit ty informace o válce na Ukrajině, které jsou na začátku každé epizody. I tak ale velice poučné. Samozřejmě nedokážu posoudit, co je a není pravda, ale takový, řekl bych, objektivní pohled zde je. ()

mnp.3 

všechny recenze uživatele

Neprosto dechberoucí vysvětlení všech důležitých událostí a souvislostí od počátku studené války až po současnou válku na Ukrajině, včetně pochodů současného cara? Pak se podívejte na tenhle dokument. Toto by měli povinně pouštět i ve školách jako ukázku naší nedávné historie (p.s. je neskutečné kolik náhod a drobností nás uchránilo od průsery nehorázných rozměrů, až z toho mrazí) ()

CZechi 

všechny recenze uživatele

F-red je typickej prototyp tupého ovcomrda, kterej nemá argumenty na nezpochybnitelná fakta. Dokument je skvěle zpracovaný a výborně podaný. ()

Reklama

Reklama