Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starověká Čína. Ani Velká zeď nedokázala zadržet hordy bojovných Hunů, kteří napadli mírumilovnou Říši středu. Moudrý a mezi lidem oblíbený císař proto vyhlašuje mobilizaci - jeden muž z každé rodiny musí vstoupit do armády, která má v rozhodující bitvě odrazit vojska dobyvatelů. Mezitím se v jedné zapadlé vesničce připravuje poněkud rozjívená dívka Mulan na své první setkání se svatební dohazovačkou. Nejsvatějším úkolem každé mladé ženy jsou totiž vdavky a oddaná služba manželovi. Jedině v této roli přinese Mulan své rodině radost a úctu celé vesnice. Naneštěstí Mulan je na tuctovou nevěstu trochu divoká a tak její setkání s dohazovačkou dopadne zcela katastrofálně. Tuhle holku si nikdo nikdy nevezme! A k dovršení rodinného neštěstí přijíždí do vesničky císařští verbíři. Starý otec Mulan bude muset nastoupit do armády, protože v rodině není žádný jiný muž. Ještě téže noci se Mulan rozhodne. Aby zachránila otce, ostříhá si vlasy, převlékne se za chlapce a narukuje. V nastávajících nebezpečných dobrodružstvích naštěstí nebude sama. S pomocí duchů rodinných předků a rodinného draka strážného zachrání Mulan Čínu před krvelačnými hordami divokých Hunů a pro sebe a svou rodinu získá úctu celé země. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (255)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Sama o sobě bych hodnotila asi o hvězdu níž, ale neb nejsofistikovanější divák nadšeně vykřikoval: "Mulan, Mulan, Mušu, bú", hm, já, JÁ vím, že kůň nedělá bú, musím zkrátka hodnotit na maximum a brzy se nám tu někde mezi kostkami, legem, medvídkem Vezetpáčkem, varanem, žábou Žábou, pejskem Hafem a dalšími nášlapnými zbraněmi, bude válet i panenka Mulan. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Tento film som zohnal pre niekoho iného a zistil som,že som ho už videl.Ale nedostatočne som si vybavoval všetko čo v nom bolo tak som si ho pozrel druhý krát.Keby si ho nepozriem druhý krát nemal by 5 hviezdičiek.A musím sa priznať,že ani by ich nemal keby v nom nebola taká nádherná hudba.Úplne som sa do muziky počas filmu ponoril preto chápem,že má Oscar 1 nominace: Hudba - M.Ja by som dal aj oscara.Po tom kto ho nakoniec mal pátrať nebudem.Mulan je zábava pre každého starého či mladého je to krásna rozprávka o ženskej hrdinke. ()

Reklama

Kali4 

všechny recenze uživatele

Krásně odvyprávěný příběh, opravdu krásně. O čem Mulan je především, to jest "odkrývání" světů. Proto mě tak uchvátila nedávná pixarovsko-disneyovská Rebelka, kde běželo takřka o totéž. Ale Mulan jde v tomto ohledu ještě dál - jak se před dívkou odkrývá svět a následně svět objevuje ji, divák odkrývá vše spolu s nimi. Nejprve nahlíží hledáčkem jednoho a poté druhého, načež uzří filmový svět v jeho myšlenkové celistvosti. Tam hranice končí - myšlenky jsou dotaženy až do konce a to všechno působí na diváka. Co je proto na Mulan skvělé? Že je filmem pouze pro diváka, který sedí a sleduje film - ať je malým dítětem nebo letitým starcem, Mulan je tu pro něj. Je tudíž filmem o uvědomění a vědomí, o respektu a vůli žít a nechat žít. Je až neuvěřitelné, že tady zásobárna poselství a motivů nekončí. Vše je totiž vztaženo k reáliím exotické Číny a emancipaci žen v tamní společnosti. Jak tudíž divák sleduje film a nahlíží jeho svět, zároveň získává vědomosti o čínské kultuře, a i když se s ní seznamuje takovým tím "americkým" způsobem, odnese si toho strašně moc, od historických poznatků po orientaci v sociálních problémech. Nahlíží totiž Čínu z různých stran, podobně jako celý film. Další zajímavostí je, že Mulan je docela krátká a děj se odehrává jen na několika místech. Z určitého úhlu pohledu se Čína může zdát "nehybná" - oddaná neměnným tradicím, s lidmi, kteří žijí své životy stále stejně a stereotypně; obrovská, více než tisíciletá říše, kde každá změna stojí obrovské úsilí. V tom se Mulan liší, je totiž o pohybu a změně, přesto v ní ale něco z té "neměnnosti" zůstalo. Možná je víc čínská, než se může na první pohled zdát, ale to jen hádám. Co říci závěrem? Mulan je nesmírně krásný, bohatý a podnětný film, který nejde vstříc divákovi: on tu totiž JE pro diváka od samého začátku. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak je pravda, že to tu hodně zachraňují drak se cvrčkem, ale nejspíš hlavně díky nim to celé docela dobře funguje. Příjemně se mi na to dívalo, děj to mělo zajímavý, své poselství to předalo docela obstojně a nenuceně (jen ty písničky typu "Proč mě svět nebere takovou jaká jsem?" bych úplně vynechal, protože z těch Disneyovských animáků s hlavní hrdinkou mají takovou písničku úplně všechny, všechny zní stejně a mají strašně podobný text... je to klišé jak sviňa) a vlastně je to docela fajn, klidně bych si to i někdy pustil znova. Akorát své chyby to pořád má, kromě výš uvedené dvojice a Mulan tomu chybí víc výrazných postav a nejvíc to zamrzí u kapitána armády, který absolutně nemá žádný charakter. A nějaká chemie mezi ním a Mulan, i v té části kdy už mohla být, vůbec nefunguje. A taky mě to celé nevzalo tolik, abych z toho byl nadšený, ale na slabé 4* to vystačí. ()

Koda 

všechny recenze uživatele

Od Disney filmů se mi líbí jedna obrovská věc a to ta, že je kreativní a skrývá v sobě spoustu dramatických až nečekaných zápletek. Jednou se s Disney vypravíme do světa džungle, kde lidské mládě bojuje o přežití, potom se najednou potopíme do moře, kde nás čeká strhující hádka mezi dcerou a otcem o to, jestli dcera zůstane ve vodě, nebo s princem na souši, či vzhůru do oblak, kde si chce jeden člověk splnit svět. No nebolí nás z toho putování nohy? V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ, PROTOŽE JSME IMUNNÍ! Proto další cesta nás zavedla až do daleké Číny, kde Hunové napadli území a je tedy na každé rodině vesničky, jakého zástupce pošle do války. Jenomže tady nastane zvrat, kdy nešikovná Mulan si připadá jako trdlo a místo hledání muže si radši místo muže vybojuje. Ale ono je to trošku jinak ale nechce se mi to tady spoilerovat. Za prvé bych z toho ťukání do klávesnice měl karpální tunel a za druhé už ten příběh snad každý, kdo to viděl zná. Takže tedy rovnou k recenzi tohoto filmu. Velice barevný svět, plný čínských tradic, barev, hudby a možná i vůně a hlavně začínající příběh drsného záporáka mě bodl do očí, že tady člověk půjde s recenzí vysoko. A on nás příběh opravdu nezklamal. Člověk by si rovnou dal nudlovou polévku a k tomu rýži, a začal by jíst v té chvíli, kdy Mulan se rozhodne stát bojovnicí a běží do cvičiště. Nudlová polévka nás ohřeje a rýže pořádně nasytí a připraví na pořádnou bitvu ve filmu. Realita je ale jiná! Najednou ale před sebou vidíme popcorn, tyčinky, medvídky a colu. Proč? No protože nás začal bavit Mushu, který byl degradován z pozice strážce a nešťastným způsobem se dostane do role hlídače. Takže tady začne opravdová jízda s Mushuem, včetně cvrčka, kteří se budou snažit podpořit a pomoci naší malé bojovnici. Má to opravdu grády, spoustu vtipných momentů a Mushu nás prostě nepřestává bavit! Do toho boží songy, které nám obohacují celý příběh. Takže určitě doporučuji tento film a abych to zakončil nějak hezky, tak kdyby jste slyšeli o někom, kdo si plete krávu s koněm, tak víte, na koho se obrátit, aby vám pomohl. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (31)

  • Fleky na krku a zadku Shangova koně utvářejí siluetu Mickey Mouse. Ve filmu jsou i další skrytí Mickey Mouseové. (D3VIL)
  • Projekt se rozvíjel již od roku 1994, kdy byla skupina umělců poslána do Číny, kde během tří týdnů získávala inspiraci. (D3VIL)
  • Chi Fuovo jméno v překladu doslovně znamená "týrat". (D3VIL)

Související novinky

Mulan sehnala záporáka

Mulan sehnala záporáka

27.07.2018

V chystané hrané adaptaci disneyovské pohádky Legenda o Mulan si postavu záporáka Khana zahraje Jason Scott Lee (Dračí život Bruce Lee, Tygr a drak: Meč osudu). Film už nějakou dobu chystá režisérka… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Princ Krasoň dostane vlastní film

Princ Krasoň dostane vlastní film

08.07.2015

Minulost i budoucnost patří disneyovským princeznám. Došlo na ně v Popelce i v Čarovném lese, v Krásce a zvířeti nebo v Mulan pak brzy uvidíme další. Mezi filmy o odvážných dívkách ale u Disneyho… (více)

Smršť koncertů filmové hudby se blíží

Smršť koncertů filmové hudby se blíží

25.09.2013

Dobrá zpráva pro všechny příznivce filmové hudby: Pražský filmový orchestr připravuje pro letošní podzim velikou sérii koncertů v celé republice, dvakrát zavítá i do Bratislavy. Orchestr, zaměřený… (více)

Reklama

Reklama