Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (453)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +věrné obsazení, výborné výkony, netrdiční zpracování, drsný děj, jinak autentické a věrohodné, podmanivá hudba, akce, napětí, stopáž -při některých scénách se vám bude zvedat kufr a bude vás mrazit v zádech, celkově melanchlický dojem, možná jen slabší poslední třetina/// Skutečně drsné a ani si nechci připustit že reálné. To na co jsme byli svyklí z americké produkce se nyní prostřednicvím Jiřího Svobody dostává i nám, českým divákům. Bohužel i s původním námětem, odehrávajíc se takříkajíc pod našimi okny. V každém případě se jedná o silný filmový zážitek a jsem rád (nerad), že jej česká televize rozdělila na dvě části. Jít na to do kina, tak vylezu z promítaní připo*ranej :-)) Jo a Jan Dolanský je u mě pan Herec/// Celkem 80%/// ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Dokonáno jest.. Radujme se!“ Jako czechploitation z divokých devadesátek plné sociopatů, násilí, vulgarit a sexu si to rychle získalo moji provinilou pozornost. S nástupem anachronismů, dramaturgické bídy, uvědomělého dua kriminalistů Jaryn & Pepek a melodramatických projížděk na vozíku v dešti však o ni zase postupně přišlo. Tohle by se za komunistů nestalo, viďte, pane Svobodo.. ()

Reklama

Legas 

všechny recenze uživatele

Vzkříšení české krimi. Místo policejního vyšetřování se film zabývá pohnutkami a samotnými činy vrahů. Chladná atmosféra prosakuje z každého záběru. Bydlím v menším klidném městečku, takže mi film chvílemi připadal jako z jiného světa. Kratší stopáž by neuškodila. Stejně tak výměna herce Dušana Urbana za někoho uvěřitelnějšího. Všichni ostatní byli dobří (Jan Dolanský výborný). ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Jiří Svoboda pojal Sametové vrahy velmi osobitě. Tak především, všichni tu po celý film neustále p*chají:) Michal Dlouhý s Alicí Bendovou, Jan Dolanský s Andreou Kulasovou a Lucie Benešová téměř s každým. Film má výborné obsazení, zejména Michal Dlouhý dokáže zahrát parádní hajzly. Snímek jsem zhlédla v ČT, rozdělen na dvě části. Druhá část mi přišla o hodně lepší, zejména gradující závěr je skvělý. Jinak scéna, v níž rodí přítelkyně Dolanského, mě jistým způsobem docela šokovala. Mám dojem, že tak naturalistické zobrazení porodu jsem v českém filmu ještě neviděla. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Že jsem ale čtverák." Sametoví vrazi jsou inspirativním snímkem pro mladý muže, kteří jsou ochotni rychle zbohatnout, ale pravidelná pracovní doba jim moc nevoní. Ukrajinská a kosovská konkurence naštěstí srazila paušál za vraždu někam k úrovni životního minima, takže nefachčenka si zřejmě budou muset najít jiný zdroj snadný obživy a tak mohu s klidem ocenit zejména Dlouhýho za jeho urňáka svědomitě při odchodu vrátícího muskulaturu do policejního skladu a Dolanskýho za jeho nevypočitatelného psychopata, k němuž bych se s důvěrou nikdy nemohl otočit zády. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Chlapec hraje na počítači 3D hru „Serious Sam“, která vyšla v roce 2001. V době, kdy se film odehrává, mohl chlapec hrát jako 3D hru maximálně tak „DOOM“, který vyšel v roce 1993. (Quakes)
  • Audi TT, které si ve filmu kupuje Karlova přítelkyně, se začalo vyrábět až v roce 1998. Děj se však odehrává mnohem dříve, pravděpodobně v roce 1991. (micer)

Reklama

Reklama