Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (451)

swamp 

všechny recenze uživatele

Od pětihvězdičkového hodnocení mě odradily snad jen některé momenty v poslední třetině filmu. Tento snímek volně převypravuje dění kolem tzv. orlických vražd. Svou surovostí vyznívá velmi reálně a postavy (hlavně Ludvík Křížek v podání vynikajícího Jana Dolanského) se vám zaručeně zhnusí. Jiří Svoboda bez debat natočil nejlepší český polistopadový kriminální film. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 9/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Efekty 7/10/// +věrné obsazení, výborné výkony, netrdiční zpracování, drsný děj, jinak autentické a věrohodné, podmanivá hudba, akce, napětí, stopáž -při některých scénách se vám bude zvedat kufr a bude vás mrazit v zádech, celkově melanchlický dojem, možná jen slabší poslední třetina/// Skutečně drsné a ani si nechci připustit že reálné. To na co jsme byli svyklí z americké produkce se nyní prostřednicvím Jiřího Svobody dostává i nám, českým divákům. Bohužel i s původním námětem, odehrávajíc se takříkajíc pod našimi okny. V každém případě se jedná o silný filmový zážitek a jsem rád (nerad), že jej česká televize rozdělila na dvě části. Jít na to do kina, tak vylezu z promítaní připo*ranej :-)) Jo a Jan Dolanský je u mě pan Herec/// Celkem 80%/// ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Sametoví vrazi" ma príjemne prekvapili. Aj keď je to celé nasnímané viac menej televíznou kamerou vtiahlo ma to do deja. Sledovať počínanie trojice povahovo rozdielných týpkov, ktorí chladnokrvne, bezcitne likvidujú svojich oponentov a konkurenciu, bolo hodne zaujímavé. Vykreslenie ich charakterov zvládli tvorcovia tohto film na jedničku. Taktiež aj herci v hlavných úlohách sa posnažili. Michal Dlouhý ako hlava vražedného gangu bol výborný, a Jan Dohanský čo by psychopatický zabiják Ludvík Křížek ešte lepší. **** ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Hm, stejně tak jak jsem byl po první zhlédnutím mile překvapen, mě to druhé zazdilo do země. Scény, které se mi dříve líbily a pomalu jsem jsem považoval za geniální najednou ztratily veškeré své kouzlo a již nestojí ani za to pouhé zaostření oka. Sametoví vrazi nejsou dobrý film, ale rozhodně se tak dovedou tvářit. Český veterán Jiří Svoboda se ukazuje jako velmi schopný režisér, za něhož by se nemuseli stydět ani v americe. Rozhodl se pro výraznou vizuální stránku a hlavní důraz klade na scénář a hrdiny příběhu, jenže v tom také tkví hlavní kámen úrazu. Scénář, v němž hrdinové neustále vedou nesmyslné rozhovory po americku opepřené trochou těch ostřejších slovíček prostě nemá jedinou šanci stát se hlavním opěrným bodem snímku. No dobře, tohle nechme být, jsem si jist, že scénář tu již kritizovali jiní... Raději se zaměřím na klady snímku, neboť v jistém slova smyslu jsou Sametoví vrazi nečím velkým, co tu ještě nebylo, něco co nemá v české kinematografii obdoby. Narozdíl od jiných tuzemských filmů je vidět, že jeho tvůrci přesně vědí o čem vyprávějí a dávají se velmi záležet na formě. Samotné místo děje, ten tajemný most, se stává jakoby vedlejší postavou. Orlík ožívá, s vlastním hudebním motivem a způsobem nasnímání a to mi připadá úžasné. Stejně tak se mi i líbila hudba a dokonce i několik scén, byly totiž opravdu úžasné. Bohužel se ale dočkáme i několika scén, které jsou, řekněme, ''úplně mimo''. Přesto je však třeba upozornit, že mezi vším tím sexem a nadávkami klíčí veliká naděje české kinematografie. Nechť se prosím ubírá novým směre, už to nutně potřebuje. [TOP 19/10 56%] ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Aj keď je námet spracovaný pomerne sporadicky a nenáročne, je napriek tomu neprehľadný a ťažkopádne rozvlečený. Chýba viac akcie a režisérskej sviežosti. Taktiež majú gangsterské reči a dialógy slušnú úroveň aj po hereckej stránke, no na klasiky spoza veľkej mláky sa to nechytá. Po krimi odmlke v českom filme je to však veľký krok vpred. 65%. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • Film vznikl za 35 natáčecích dnů. (hippyman)
  • Chlapec hraje na počítači 3D hru „Serious Sam“, která vyšla v roce 2001. V době, kdy se film odehrává, mohl chlapec hrát jako 3D hru maximálně tak „DOOM“, který vyšel v roce 1993. (Quakes)

Reklama

Reklama