Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Britská učitelka Philippa Paccardová (Cate Blanchettová) žijící v italském Turíně se marně dovolává spravednosti ve věci manželovy tragické smrti. Protože místní policie ignoruje její obvinění, rozhodne se vzít spravedlnost do vlastních rukou a prostřednictvím podomácku vyrobené bomby se odhodlá zlikvidovat drogového dealera Vendiceho. Pak se nechá zatknout. Teprve ve vyšetřovací vazbě se dozvídá, že místo muže zodpovědného za smrt jejího manžela zahynuli čtyři zcela nevinní lidé. Do zoufalé mladé ženy, jež má být souzena za teroristický útok, se však zamiluje mladý soudní tlumočník Filippo (Giovanni Ribisi) a pomůže jí uprchnout. Jak dlouho však dvojice spřízněná jmény a spjatá fatalistickým citovým poutem může unikat spravedlnosti?

Na MFF v Berlíně 2002 získal režisér Tom Tykwer nominaci na Zlatého medvěda. Film byl oceněn stříbrnou Německou filmovou cenou a Cate Blanchettová získala za svůj herecký výkon německou Zlatou kameru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (362)

troufalka 

všechny recenze uživatele

U většiny filmů, které chci vidět si píšu do poznámky proč nebo kdo mi je doporučil. Tady jsem němělav poznámce nic, ale stačilo nahlédnout na scénaristu a bylo jasno.S Kieślowskim jsem měla poprvé tu čest ve Zlíně na dnech polského filmu. Scenáře, které vtáhnou hned do děje a vzbudí zvědavost, to opravdu umí.Výběr kontraverznějšího tématu mi nevadí, ale zpracování zabíhalo mírně do kýče.I když některé umělecky pojaté záběry jsem ocenila. No nebude to kousek, který potěší každého, ale vidět se určitě dá. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Osud. On Filippo, ona Philippa. Oba narození ve stejný den, jen na jiných místech a v jiný rok. Bylo to spontánní, bláznivé, zničující. Tohle prostě nemohlo dopadnout jinak než jedním velkým úletem .. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Příliš mi tento film nesedl a vlastně sama to nechápu, jelikož toto je přesně ten způsob vyprávění, který mám ráda. Pomalu plynoucí děj bez větších dějových zvratů, Tom Tykwer se zaměřuje pouze na dvě hlavní postavy, jejich pocity a dopodrobna rozebírá každičký kousek jejich nitra. Některé momenty úžasné (první výslech), ale přesto mi to přišlo celkem prázdné a hodně vleklé. Vyzdvihnout rozhodně musím famózní herecký výkon Cate Blanchett. Bohužel, čekala jsem více, dostala jsem sice povedený thriller s nezpochybnitelnými filmařskými kvalitami, ale nějak mi to nestačilo. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hodnotit Nebe je hotové peklo, protože tak zvláštně dojemný a krásný příběh jsem dlouho neviděl. Co jen k němu podotknout? Tykwer je rozhodně jedním z nejkvalitnějších evropských režisérů, a to i navzdory novému Internationalu, na kterém si podle všeho chtěl vyzkoušet akčnější řemeslo... Mno, romantické filmy mu jdou určitě lépe (i taková Lola běží o život je vlastně neskutečně romantický snímek s akčními vsuvkami :-)). Giovanni Ribisi je zvláštní kluk, protože v několika málo filmech a seriálech dokazuje, jak talentovaný je to dramatický herec, jen aby si poté střihnul (dělá to napřeskáčku) roli v nějaké pitomé komedii či propadáku se slabým scénářem. Zde byl perfektní, a do jeho postavy jsem neměl problém se vžít. Jak by ne, když je tu Cate Blanchett... Ach, Kate! Nevěděl jsem, že máš tak velká prsa! Ale ne, vážně: hereččin výkon je ve snímku, počínaje nervovým zhroucením při výslechu a konče "poslední večeří", doslova úžasný, a její pocity a emoce jsou divákovi servírovány s mrazivým pocitem v zádech. Prostě se to celé povedlo, protože kromě bravurní režie je excelentní výkon dvou hlavních postav to nejdůležitější, na čem tohle nezapomenutelné drama stojí. Ale takto bych mohl pokračovat dále... atmosféra, HUDBA, střih! Nelze neudělit maximální hodnocení. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Závěrečný 2O-ti minutový sprint divákovo myslí byl naprosto dokonalý. Přirovnal bych ho k těm situacím, kdy přemýšlíte, zda-li to, co hodláte udělat, není kardinální blbost. Šoupete nohama: "Do háje, mám do toho jít po hlavě?". Skočíte. Možná to nevyjde podle vašich představ, ale zkusili jste to, a to je důležitý. Máte radost. Filippo a Philippa taky skočili. Do nebe. A já se při jejich činu fyzicky odhmotnil. Protože to ticho mě dorazilo. Tykwer je německý borec a jenom tak mezi řečí, našel jsem novou hvězdu, Giovanni Ribisiho! ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu jsem trochu na rozpacích. Dobře rozjetý příběh jaksi nedojede. Ale neříkám, že je to chyba. Jen mě to napoprvé patřičně zaskočilo a možná jako momentálně akčně naladěného diváka trochu naštvalo. Dále mě vyvedlo z míry množství náhod. Bohatě by mi stačila ta úvodní s výbušninou v koši. Bez těch dalších (např. příběh s taškou na záchodě), které stejně nemají v rámci příběhu význam, bych se klidně obešla. Nebo by mohly být lépe vymyšlené, pokud to měl být film o náhodách. Film Nebe se nese v příjemně volném tempu a pěkných exteriérech a má zajímavé hrdiny, dobře propracované scénáristicky i herecky. Nuda to rozhodně není. Je to spíš nadprůměrný film, ale nadšená zrovna nejsem. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Překombinovaná, ufňukaná pohádka, u které mi krom motivací postav zůstaly skryty i odpověďi na všechny ty otázky, které film nakusuje. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Z mého hlediska nejlepší Tykwerův film - snad za to může hvězdnější herecké obsazení - přesto mě neoslovil tolik, jak bych očekávala. Všechna ta psychologie, romantika a moralizování šlo tak nějak mimo mě, příliš pomalé, příliš komorní... možná jsem zkrátka při sledování neměla tu správnou náladu na tenhle typ filmu. Určitě se budu chtít někdy podívat znovu, zatím mírný nadprůměr - 66,6 %. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tykwerovská režie je jako nůž, který vám v průběhu filmů otevře hrudník a bodné vás přímo do srdce. I přesto jsem asi nebyl správne naladěn nebo nevím, kde se stala chyba. Nemůžu se dostat přes tři hvězdičky. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Jakto ža takovýhle superfilm má v Cinemě jenom 60%? Asi producenti málo mázli, nebo neslíbili exklusivní materiál. Každopádně tohle je druhej film Tykwer a druhej klenot. Nebe je krásný film po všech stránkách. Cate je tady úplně úžasná. Krásná kamera, krásná hudba a výkony Blanchettové a Ribisiho...100% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh, který mne bavil prakticky od samého začátku až do konce na 4*, ovšem posledních pár minut, které možná měly znamenat něco hlubšího, mě naopak přinutily ke snížení hodnocení na 3*. Potěší ovšem samotný námět, prostředí a ústřední herecké duo. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Formálne výborne zvládnutý príbeh vlastniaci rukopis a srdce Kieslowského. Zo spôsobu, akým je film natočený cítiť skutočne zručné režijné remeslo. Nedokážem odhadnúť ako by sa s filmovým spracovaním popasoval sám Kieslowski, no je jasné, že Tykwer tomu absolutne neublížil a nič neodflákol. Stimuloval obrazom, zvukom, prácou s tichom, herecky...a z Heaven ku mne prišiel neuveriteľný pokoj a sugestívna myšlienka. Neriešim či by to s ústrednou dvojicou reálne naozaj tak mohlo byť, svoj svet jednoducho odtrhli od reality a ja som im to ako divák verila...Tykwer točiť vie a šancu, ktorú dostal využil uspokojivo. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Tykwerovy filmy na první pohled uchvacují svojí vizuální stránkou, ať už je to klipovitě techno-dynamická rusovlasá Lola běží o život nebo uchvacující somnambulní pohyb kamery v Princezně a bojovníkovi či právě minimalisticky vyprázdněné Nebe. Významný podíl na tom má bezesporu Tykwerův dvorní kameraman Frank Griebe. V rovině námětu mají výše jmenované filmy společné především určité zatížení motivem vlivu tajemné ruky osudu a skrytých metafyzických spojení. (více viz recenzi na indiefilm: http://www.indiefilm.cz/2011/03/05/dvd-nebe/ ) ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Hudba: Arvo Pärt (v jiných publikacich se uvádí: Marius Ruhland, Tom Tykwer); Určitě nadprůměr, mě jen chybělo větší propracovaní vztahu dvou hlavních hrdinů. Takto mi přišlo velice povrchní a z toho vyplývá, že chování postav mi nepřišlo přirozené ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl někdy v budoucnu stoupat do nebe vrtulníkem, jako kopilota bych vyžadoval Cate Blanchett. Touto osobní touhou se mi zcela objasňuje Filippův motiv k napomáhání zločinci. Neměli bychom se přílišně vrtat v pohnutkách Filippa nebo Philippy, tu bychom ani neměli ukvapeně házet do černého propadliště společnosti. V dnešní době je možné cokoli jak ve světě reálném, tak i filmovém. Proč si tedy nevychutnat krásu Toma Tykwera, kterou nám servíruje s lehkostí sobě vlastní? Nedávno jsem u snímku Single Man zmiňoval peříčko poletující nad současnou tvorbou. Nebe je sice o něco starší, ale toto přirovnání mi sedí i k němu. Pohladí vás po tváři, jestliže tedy netrpíte alergií na Tykwera... ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Vynikající po technické stránce (režie, kamera, hudba), skvělé herecké výkony, zajímavý příběh... jen je to možná až příliš "pomalé". Krásný zážitek. 90% ()

_Berunka_ 

všechny recenze uživatele

Jestliže není spravedlnosti učiněno zadost, rozhodne se Phillippa vzít ji do svých rukou. Souhra náhod ale způsobí neštěstí, za které musí pykat. Je zatčena a obviněna z vraždy čtyř nevinných lidí, přičemž se tuto strašlivou skutečnost dozvídá až ve vězení. Zjištění, že se dopustila tak hrůzného činu je pro ni šokující. Sledujeme, jak se s tím vyrovnává a pozorujeme vnitřní souboj svědomí. Ve chvíli totálního zmatku se do ní zamiluje mladý muž, který jí pomůže utéci z vězení, děj nabírá obrátky. Horoucí láska jí pomáhá překonat tu strašlivou vinu, která jí byla naložena na bedra… Váží si každé chvíle, kdy jsou spolu, protože může být poslední. Prožívají je naplno, pohlcuje je síla okamžiku. Oba vědí, že nemohou být spolu, a to je spoutává pevným poutem, které jen tak nerozetne ani nepřízeň osudu. Brání se času, dnu i noci. Jen lehké, minimalistické tóny piána propojují bezradnost, chvíle porozumění, souznění a hluboké lásky, jaká jen může mezi mužem a ženou vzniknout. Fakt, že se máte na koho spolehnout, máte komu věřit, nejste v tom sami… Svou bolest svěříte druhému a hle, je z ní poloviční. Pronikavé pohledy, co říkají vše. To je to, co pomáhá překonat i ty nejhorší momenty života. Jak to dopadne? Asi tak, jak má, jen jedno je jisté. Stali jste se svědky vynikající podívané, špičkového scénáře a hereckého umění, jak ho máte rádi. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Film plný krásných a silných citů! Giovanni Ribisi je perfektní v každém okamžiku a Cate Blanchett předvádí přímo koncert!...Scéna kde jí oznámí, že bombový atentát dopadl uplně jinak, než měla v plánu je výkon na okamžitého Oscara! Skvělý film! ()

ninon 

všechny recenze uživatele

Nebe jako (poslední) útočiště při útěku před zemskou tíží. Křehký snímek vyprávěný ve volném až meditativním tempu, ze kterého je cítit typické lyrično (autora scénáře) Krzysztofa Kieślowského. Duchovní spřízněnost (i vizuální podobnost) a jakási čistota hlavních protagonistů, kterou si udrží až do konce, přímo čiší z filmu a působí naprosto magicky. ()

Reklama

Reklama