Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (560)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

To bylo krásný. I přes těch několik drsnějších scén neuvěřitelně laskavý filmeček, ve kterém vidíte krávu na střeše, zúčastníte se sjezdu Ku Klux Klanu a zamilujete se do Bluegrassu a Gospelů. Neuvěřitelně silný a výtvaně úchvatný film s výborným Clooneym, Turturrem, Blake Nelsonem i všemi ostatními. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Zajímavost: Stejně jako gangster George Nelson, i Tommy Johnson je skutečná historická postava. O tomto geniálním bluesovém kytaristovi a zpěvákovi se tradovalo, že pro svou genialitu upsal duši ďáblu. Proto ho Everet s Delmarem a Petem naberou na křižovatce (kde se lidé podle legendy s ďáblem setkávají) a tvrdí jim, že měl dostaveníčko s ďáblem. Odkaz na tuto historku se objevuje také v seriálu Lovci duchů. ()

Reklama

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Tento snímek mi příliš nesedl. Bude to asi tím, že je celý film stavěn na country a já country nesnáším. Jedna jediná skladba, která mě ve filmu zaujala, je "I Am a Man of Constant Sorrow". Zkoušel jsem si ji však pouštět mimo film a už na mě takovýto účinek neměla. Pouze s hereckými výstupy Clooneyho, Turturra a Nelsona měla něco do sebe :) Dá se říci, že celý film táhl přismáhlý George Clooney a John Torturro. Byla to taková průměrná pohodová komedie a občas jsem se i zasmál (a u těch událostí s ropuchou snad ještě více :D) 6/10 ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Taková zvláštní směsice žánrů. Není to špatné, ale tak trochu chaoticky uchopené, nicméně velmi citlivě natočené. Vůbec se nedivím tomu, že se jedná o relativně rozporuplný počin. V jednotlivostech je to moc pěkné, pár podařených komediálnách i emotivních scén, v celkovém pohledu to ale žádná hitparáda není. 65% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Filmy této bratrské mám docela rád ale tento mi přijde velice slabý a chvílemi i nudný. Je sice pravda, že příběh je zajímavý, originální a "obydlený" spoustou zajímavých postav, kterým vévodí skvělý George Clooney v netypické roli ale filmu chybělo něco co by více zaujalo a upoutalo. Není zde moc vtipných ani absurdních situací jak to mám od Coenů rád. A nezachrání to ani výborná minirolička Johna Goodmana. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Nejznámější píseň „I Am a Man of Constant Sorrow“ byla poprvé vydána v roce 1913 nevidomým Richardem Burnettem. Později ji nazpíval mezi jinými také Bob Dylan, Jerry Garcia nebo The Stanley Brothers. (Tygrys)
  • Everettovo (George Clooney) identifikační vězeňské číslo je 9958-7715. (c.tucker)
  • Vězeňská píseň ze začátku filmu (rovněž na soundtracku) je stará autentická nahrávka vězňů "Chain-Gang" (přel. řetězový gang). (c.tucker)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama