Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(13)

Když byl v roce 1969 natočen historicky první český dětský televizní seriál, zachycující současné děti a jejich starosti, okamžitě vzbudil u diváků ohlas. Ukazoval obyčejné dětské kamarádství, vztahy mezi dětmi i dospělými, zachytil atmosféru pražské Malé Strany (natáčel se v okolí Jánského vršku i pražských barokních zahrad v podhradí) a „nastartoval“ například i hereckou kariéru Marka Ebena v roli Válečka. (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

Smileface 

všechny recenze uživatele

Režisérka v první sérii stvořika krásné dilo o čtyřech dětech z malé strany, aby ho následně v druhé sérii totálně zničila ostranění jené z postav (Údajně proto, že se s ní rozešel hercův bratr), přesunem děje na Pionýrský tábor a přidáním postavy extrémě otravného a úlisného táborového vedoucího v podáni Petra Štěpánka. Takto promarněný potenciál na pokračování jsem snad ještě neviděl. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ach jo, některé věci shlédnuté v dětství je lépe nechat ve vzpomínkách tak jak jsou, a nepokoušet se je oživovat v dospělosti. Jinak hrozí nebezpečí, že se z démonické, legendární, rebelské postavy válečka vyklube jen hodně špatně hrající velice slušný chlapeček bez jakéhokoli charisma. Ony vůbec i ty ostatní děti hrají velice špatně, z dialogů člověků naskakuje husí kůže a ty příběhy... no nic radši. ()

Reklama

javlapippi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nezletilá partička rychlošípovského modelu, obohatená o dievčenskú štvrtinu si užíva malostranské detstvo. V prvej sérii sa jedná o bežné detské dobrodružstvá typu "našli sme psa, čo s ním", najdramatickejšie je prekazenie zlodejstiev na klzisku a na záver sa to zvrhne na nezištnú pomoc postarším blížnym. Mňa osobne viac bavila séria druhá, kde už s členmi družiny počína lomcovať puberta a junáci si nevedia rady so sebou a hlavne sa mení ich pohľad na dievčinu, u ktorej vývoj ide rýchlejšie, ako to už býva. Tá sa im pokúša urobiť z klubovne krúžok šikovných rúk pre iskričky, ale oni majú na socialistické mládežnícke organizácie svoj buržoáznou propagandou ovplyvnený názor, umocnený snahami jedného pionierskeho vedúceho o zblíženie sa práve s ich kamarátkou. Tento postoj sa zmení počas pobytu na vidieku, kde sú najprv za pražáckych exotov, aby sa následne zblížili najprv s miestnou omladinou a napokon aj dočasnými obyvateľmi pionierskeho tábora. Sympatickí detskí herci aj neherci (dominuje Marek Eben čoby vtipný element), solídne výkony tých dospelých, nenáročné príbehy (najviac ma pobavili infiltrácia na tanečný venček a účasť na konkurze do filmu) s chytľavou znelkou, dávajú dokopy príjemnú zmes. ()

in nomine 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem miloval jako děcko a můžu ho i teď. Je to i díky obrazu ze staré Prahy, kterou rád čas od času navštívím a obdivuji její památky. V tomto starém seriálu je navíc Praha ve starém černobílém plášti zvláště nádherná. I samotné příběhy jsou super, i když dnešním dětem moc neřeknou. Marek Eben alias "váleček" excelentní :) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No já nevím, možná je to tím, že už žiji v jiné době, než ti, kteří to viděli jako malí v době zniku (např. moji rodiče), ale už mi toho moc neříká. Ne, že by se herečtí představitelé nesnažili, ale jsou tak nějak mile průměrní ostatně jako celý seriál (kromě Marka Ebena jako Válečka, ale jen on mi na 4* nestačí). ()

Galerie (11)

Zajímavosti (19)

  • Normalizovaná Československá televize chtěla pokračování cyklu, který by pokračoval sledováním příběhu kamarádů, kteří jsou součástí Socialistického svazu mládeže. To ale tvůrci odmítli a i představitelé kamarádů si oddychli, protože už to, že ve druhém cyklu jsou někteří součástí organizace Pionýr, byl pro ně nešťastný kompromis. (sator)
  • Ferdův mladší bráška, který vždy v seriálu společně s babičkou vyhlíží ven z okna, je ve skutečnosti mladší bratr Marka Ebena (Válečka) David Eben (nar. 1965). (jexik)
  • Jedna z původních hlavních postav, Ferda (Michal Michálek) se v pokračování seriálu neobjeví. Režisérka Vlasta Janečková s jeho postavou v pokračování údajně nepočítala a postava Ferdy se tak z Prahy odstěhovala na vesnici. Zajímavostí je, že ve skutečnosti Vlasta Janečková chodila se starším bratrem Michala Michálka, který se s ní před natáčením pokračování seriálu rozešel. (jexik)

Reklama

Reklama