Reklama

Reklama

Maska rudé smrti

  • Česko Rudá maska (více)
Trailer

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Roger Corman patří mezi legendární tvůrce hororového žánru. Během své dlouhé kariéry proslul schopností natočit osobitý hororový či fantaskní snímek za minimální náklady v rekordně krátkém čase. Začátkem 60. let Corman natočil význačný cyklus sedmi volně navazujících snímků inspirovaných povídkami Edgara Allana Poea. První filmovou adaptací tohoto literárního klasika se stal v roce 1960 snímek Zánik domu Usherů, který pro Cormana představoval první zkušenost s barevným širokoúhlým formátem a začátek dlouholeté spolupráce s charismatickým hercem Vincentem Pricem. Krátce na to následovaly snímky Jáma a kyvadlo (1961), Předčasný pohřeb (1962), Historky hrůzy (1962) a Havran (1963). Po přesunu produkce do Velké Británie v roce 1964 pak vznikla poslední dvě vrcholná díla Maska rudé smrti (1964) a Ligeina hrobka (1965). V Masce rudé smrti představuje Vincent Prince satanistického prince Prospera, krutého tyrana a nejbohatšího muže v kraji, který pustoší děsivá choroba zvaná rudá smrt. Zatímco vesničané umírají v děsivých bolestech, Prospero pořádá na svém hradě opulentní maškarní ples v domnění, že je zde před smrtící nákazou v bezpečí. Na maškarní ples se však dostaví tajemný host v rudé masce a začíná tanec smrti. Závěrečná taneční scéna představuje společně se satanskou mší nezapomenutelný vrchol Cormanova snímku, který vyniká nápaditou kamerou Nicolase Roega, jemuž se podařilo využitím dlouhých kamerových jízd a barevné symboliky vyjádřit barevnou koncepci literární předlohy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se dost těšil, první jsem viděl remake který tak remake moc není, jde si svojí cestou, což je jedině dobře. Tenhle film je jedineční dvěma věcma, první je nezapomenutelná atmosféra hradu. Ta prostě neměla chybu. A druhá je ukecanost která ale z úst Priceho zní fakt skvěle. Jen musím přiznat že pár scén mi nedávalo smysl, a všechno to vypadalo jako kdyby Corman film naschvál prodlužoval. Mysterioznost Červení smrti bylo dokonalé, jen škoda že jsem věděl co se za ní skrývá, povídku jsem nečetl ale tak nějak jsem to tušil. Herci jsou parádní a nemám nějak moc co vytknout, kromě té zbytečné natahovanosti, na Pit and the pendulum nebo House of Usher to rozhodně nemá. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Z Poeových povídek Maska rudé smrti a Skokan si Corman spolu se scénáristy vybral pouze několik základních témat a spíš než příběhem se Poeovým pracím přibližuje atmosférou plnou mystických prvků a groteskna. K tomu patří i nepříliš bohatá výprava a divadelní kostýmy, což je ale nezbytná součást celku. Veškerou pozornost na sebe totiž strhává Vincent Price jako manipulátorský a k lidskému životu lhostejný princ Prospero, který svého postavení využívá k psychologickým experimentům a zvrácené hře se svými oběťmi. Už jenom kvůli barevnému ladění a závěru bych Masku rudé smrti nepovažoval za laciné béčko, ale naopak za přemýšlivý mysteriózní horor, který i přes omezený rozpočet upoutá vaši pozornost. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jako milovník starých britských gotických hororů, který obdivuje atmosféru, příběh Pádu domu Usherů i výkon Vincenta Pricea v něm hlásám, že "Maska" je příšerná kravina, kterou by žádný zelenáč v oboru začínat neměl, jinak si tento žánr znechutí jednou provždy. Kromě stupidního scénáře mě nejvíc vytočila neschopnost tvůrců sehnat do role trpasličí tanečnice opravdovou liliputku. Malá holčička, která jen hýbe pusou, a je předabovaná dospělým ženským hlasem, působí v jinak poměrně graficky zdařilém filmu jako neuvěřitelná amatéřina. Tragicky také hrají všichni komparsisté, smějící se ničemu. Rychle jinam od Červené smrti! ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Cormanovka úplně typická a dokonce nejspíš s nejbohatší a nejextravagantnější výpravou, což by stačilo normálně nejmíň na tu čtyřku, jenže překvapivě to na mě působilo mnohem vlažněji, než třeba o dost komornější Předčasný pohřeb nebo i Ligeina hrobka. Povídka o masce rudé smrti totiž byla poměrně působivá, ale nebyl to zrovna materiál ke zpracování na hodinu a půl filmu pokud by si autoři nějak zápletku nerozšířili sami, což tady udělali. Dopadlo to ale docela přiblble, protože celá zápletka je tak nějak podivně uhozená a působí hrozně uměle a prvoplánově, aby nakonec ještě zůstala docela nevyužitá, protože i přes obrazovou působivost závěru ta obsahová byla úplně na hlavu a to filmu teda moc nepomohlo. Vincent Price si tu mohl hrát prakticky jak chtěl a čím extravagantněji nebo přehrávaněji to dělal, tím líp, protože celá ta úplně vymyšlená zápletka okolo rudé smrti tu byla jen k zobrazování dekadentního chování na silně dekadentním večírku uvnitř dekadentního zámku dekadentního prince Prospera :). Takže výprava a obraz úplně úžasný, ale zrovna ve filmu, který si vybral povídku těžko adaptovatelnou a ta vlastní adaptace bohužel byla vycucaná z prstu úplně, takže mě to moc nedostalo oproti jiným cormanovkám. A taky pěkný herečky to mělo, protože corman tam furt ve filmech musel mít nějaký zrzavý :). ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Roger Corman a jeho naivní režie, pastelový Technicolor, charismatický Vincent Price, neopakovatelné kouzlo... Cokoliv od "geniální" až po "hrozné" je pravdivé. A i když Zánik domu Usherů a především Jáma a kyvadlo nabízejí lepší příběh, pořád patří Maska mezi několik málo filmů, kde to vůbec nevadí a estetično zaslouženě kraluje. Každý záběr je vrcholný kýč, kterému jedinému tu věřím, že může být uměním. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (13)

  • Jane Asherová se zeptala Cormana, zda se na natáčení a následný oběd může přijít podívat její známý. Vysvětlila, že se jedná o muzikanta, který dnes hraje svoje první vystoupení v Londýně. Po obědě mu Corman popřál hodně štěstí na jeho večerním koncertu. O Paulu McCartneym nikdy předtím neslyšel. Druhý den si přečetl v novinách o ohromném úspěchu, který londýnský koncert skupiny Beatles sklidil. (liquido26)
  • Corman se rozhodl točit film v Anglii díky britským daňovým zákonům a vládním dotacím. (liquido26)
  • Pro scény, kdy vězněná Jane Asherová běhá po zámku, byly postaveny 2 míle chodeb. (liquido26)

Reklama

Reklama