Reklama

Reklama

Ligeina hrobka

  • Velká Británie The Tomb of Ligeia (více)
Trailer

Obsahy(1)

Od smrti své ženy Lygeii (Elizabeth Shepherd) se šlechtic Verden Fell (Vincent Price) oddává smutku. Tu potkává lady Rowenu (Elizabeth Shepherd), jež jako by Lygeii z oka vypadla. Vezme si ji. Jeho štěstí však netrvá dlouho. Zdá se, že se Lygein duch ujal vlády nad jeho novou manželkou... Filmové zpracování látky velkého imaginátora Edgara Allana Poa. (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

hippyman 

všechny recenze uživatele

údajně nejzdařilejší poeova povídka přenesená na filmové plátno mě nechytla tolik, jak jsem očekával... pokud bych měl někomu doporučit horor ze 60. let, volil bych raději Psycho, Spalovače nebo NOM, tohle za nějaký hororový milník označit nemůžu... 50% [Festival Nad Řekou, 2009] ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Famózne exteriéry (snímané za jasného dňa,bez hmly!), báječné interiéry (mojím favoritom sú morbídne sochy v románskom štýle). Z literárnej predlohy zostala len kostra, dokonca mám pocit, že tu ide o kostru viacerých Poeových poviedok. Výsledný film je sledom košatej romantickej imaginácie (napr. atmosférické intermezzo pri Stonehenge, alebo - ak chcete - blbé pseudofilozofovanie pri Stonehenge) a ako celok pôsobí dojmom skutočne originálnej (napriek tradičným rekvizitám) filmovej adaptácie. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Vizuálně vynikající Corman jako obvykle, ale ten scénář, ta monotónnost děje! Ostatně, to by museli Poea hodně přepracovat, neboť většina jeho povídek po stránce děje (nemám na mysli formu) za moc nestojí. Ačkoli text na českém vydání DVD tvrdí, že jde o nejlepší Cormanovu adaptaci Poea, připadá mi právě tato zatím nejslabší. Ovšem vizuálně, kostýmově, herecky - není co vytknout... ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Tradičně důmyslná práce s barvami, uhrančivý Vincentův hlas a zatraceně cool hipísácké brýle. Na druhou stranu neuvěřitelně křečovité vedení herců, neschopnost vygradovat jakoukoliv scénu a monotónní snímání přes objekty. Tenhle Corman zapadl prachem více, než by bylo zdrávo a pokud nemáte náladu na tradiční propriety E.A.Poea a Rogerův přístup k literární klasice, je lepší na tuhle osmdesátiminutovou jednohubku zapomenout. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že povídku jsem jako jednu z mála nečetl. Ani nevím, zda knižně v češtině vyšla, možná už hodně dávno. Kažopádně motiv zemřelé milované se objevuje i v jiných Poeových povídkách - např. Berenice. A povídka Eleonora je dosti té zfilmované podobná. Corman opět přizval uhrančivého V.Price, na kterém kvalita snímku stojí, a rozehrál zpočátku romantický (nikoliv sentimentální!) příběh, jenž se později vyznačuje režisérovým rukopisem - snové scény, černá (poeovská) kočka, chodby, sklepení, pavučiny a pro změnu egyptská božstva. Příjemně gotická atmosféra, jak to jen Corman uměl... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (6)

  • Sám Corman považoval tento snímek za nejlepší ze svých Poeovských filmů. (liquido26)
  • Mezi navrhované názvy patřily "House at The End of the World" (Dům na konci světa) a "Tomb of the Cat" (Kočičí hrobka). (liquido26)
  • Corman chtěl porušit tradicí točení svých Poeovských filmů kompletně ve studiu, a proto bylo mnoho scén točeno v exteriérech. (liquido26)

Reklama

Reklama