Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (853)

Pulper 

všechny recenze uživatele

Působivé drama, kde bych taky vzhledem k tématu čekal víc násilí. to je tu jen občas a spíš se o něm mluví popř. je jen naznačeno (mrtvoly na ulicích, zakrvácená přilba, zranění lidé). film je poměrně dost věrný skutečnosti, což ještě víc ukazuje, jak šílená byla rwandská genocida. Pro mě nejsilnější dvě scény. Odjíždění zahraničních turistů v doprovodu francouzských vojáků a téměř konec filmu, kdy tutsijští vzbouřenci likvidují palbou z kulometů hutuské radikály na silnici. ()

maeb 

všechny recenze uživatele

Skvělý film! Nemusíme přece ukazovat tuny mrtvých neustále, abychom ukázali tu hrůzu, která se v některých částech světa děla a děje. Ono takto je to vlastně mnohem působivější. Snad jen ten konec mi trošku vadil - příliš obyčejný na tak vynikající film. ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně smutný a působivý film který mě na necelé 2 hodiny vytáhl z křesla a odnesl do Rwandy kde mi ukazoval zvěrstva která se tam před více než 10 lety děla. Bez příkras, bez nějakého zlehčování, bez moralizování...prostě tak jak to tam opravdu bylo. K hereckým výkonům nemá cenu se vyjadřovat, spustu lidí to tu už napsalo...jen krátce-jsou SKVĚLÉ!!! a to vlastně celý film je SKVĚLÝ. Pevně vás chytí za srdce a ještě dlouho po skončení nepustí ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli se nemám cítit blbě z toho, že jsem nadšen z filmu, který popisuje vyvraždění milionu lidí během 3 měsíců. Ale ten film je tak neuvěřitelně tvrdý, silný, emocionální (ale přitom ne patetický), že nemůžu jinak. Vynikající studie jednoho "obyčejného" člověka, který na začátku není schopen a ochoten zastat se souseda ("Nikdo kromě rodiny není důležitý"), a který pak zachránil před smrtí mačetou dalších 1000. I když pár věcí je oproti skutečnosti pozměněno, nic to filmu neubírá na síle a kvalitě. ()

Zai 

všechny recenze uživatele

Uprimne jsem necekal ze by Don Cheadle mohl tak skvele zahrat svoji roli. Zahral to tak presvedcive, ze byste se nemuseli bat mu sverit zivot do jeho rukou. Ale i ostatni herci na tom nejsou spatne. Film Vas rozhodne vtahne do deje diky sve realisticke atmosfere. Ja jsem si film naprosto uzil a vsem jej doporucuju zhlednout. Stoji to za to uz jen kvuli svemu tematu... ()

herrbierer 

všechny recenze uživatele

Tento film by se měl povinně promítat všem zastáncům "západních hodnot", kteří tvrdí, že země třetího světa si za svoji současnou bídu můžou samy. Příběh nesmyslného konfliktu na základě xenofobie zavedené belgickými kolonizátory na člověka dýchne (nebo ho spíš rovnou zavane) svoji autenticitou a stupňovanou agresivitou armádních a povstaleckých vojsk. Film vám od začátku do konce nedá vydechnout a ze svého tempa nepoleví ani na chvíli. Don Cheadle si pak zaslou ží speciální pochvalu, protože své rle se zhostil znamenitě a v podstatě nejde poznat, že je to rodilý Američan. A když si vezmeme, že film na jeho postavě v podstatě stojí, je to skutečně heroický výkon. ()

dolin1 

všechny recenze uživatele

Film,u kterého forma silně pokulhává za obsahem. Snad jediné, co vyčnívá z průměru až podprůměru je herecký výkon hlavního protagonisty. Proto nelze jinak než za ***. Upřímně - čekal jsem od toho mnohem víc...škoda. ()

Achilleus1 

všechny recenze uživatele

Skvelý film. Každého koho zaujíma história tejto zúboženej krajiny, ktorá mohla rýchlo napredovať by si mal tento film pozrieť. Vynikajúce herecké výkony, skvelá réžia spolu s výborným scenárom robia tento film nezabudnutelným. ()

geo311 

všechny recenze uživatele

Je dobré si uvědomit, jaká zvěrstva se děly. Né že by zabránil zvěrstvům, které se dít budou a které se dějí, ale udělá si o něco objektivnější náhled na svět a uvědomí si (alespoň na chvíli) skvělé podmínky ve kterých žijeme my. Drsná a krutá pravda zaujme téměř vždy, tento film je navíc výborně zpracovaný. ()

MarsVl 

všechny recenze uživatele

Don Cheadle je dobrý herec a ukazuje to v každém filmu. Film hodnotím průměrně, jelikož tohle se na Zemi prostě děje, dalo by se podle další a dalších podobných věcích natočit desítky filmů, když to někdo zfilmuje tak nám to přijde smutné , ano. Popravdě řečeno je mi to líto a je to asi tak jak zaznělo ve filmu, řeknu si Je to hrozné a pokračuji v jídle, asi jako každý tady. Je špatné, že OSN nezasáhne ale přece jen je to organizace která přináší mír a ne organizace která tam, kde začnou nepokoje vyšle vojáky aby tam pozabíjeli, to je úkol police a státní armády. Film nebyl jinak nějak závratný akorát tam bylo silné téma, které se mi ale nechce zbytečně hodnotit vysoce, když si zapnu televizní noviny a tam to vidím taky a neřekl bych, že televizní noviny by nebyli 81 nejlépe hodnocené, přitom jak to čtu tak se to v komentářích objevuje jen a jen kolik umřelo lidí a jak to bylo hrozné , je potřeba taky se zamyslet. 3* ()

MDesign 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý ukazuje toľko vecí, či už kladných, alebo záporných: Paulovu dobrosrdečnosť a prefíkanosť Oskara Schindlera (Schindler's List), nezáujem zvyšku sveta o situáciu štátov, ktoré im nemôžu priniesť zisk alebo stratu, ohromnú neschopnosť U.N. a absurditu vojnových konfliktov ako takých, ktorú nám Rwanda zobrazuje lepšie ako No Man's Land. Pre mňa najlepší film roku 2004. ()

ona.takova 

všechny recenze uživatele

Patří k snímkům, kdy si říkám není nad to se narodit na "správném místě ve správný čas ". Jsme svědky krvavé razie, ale jsem také svědky toho, jak se dokáže civilizovaný svět otáčet zády k takovým zvěrstvům. Je hrozné si to vše i jenom představit, to vraždění, nebo i samotné vojáky OSN, kteří měli svázané ruce.Cítit tu hrůzu rodiče, když ztrácí jednu z nejdůležitějších schopností- úlohy : chránit své děti a svou rodinu...Filmy , které jsou natočeny podle takových krvavých pravdivých událostí nejsem vůbec schopna vnímat jako film, který mám ohodnotit. Vnímám to spíš vždy jako vzpomínku na všechny zavražděné a umučené.... ()

Forsetino 

všechny recenze uživatele

Tento druh filmů má nedocenitelnou hodnotu. Připomíná nám totiž, čeho je druh Homo Sapiens schopen, a to nezávisle na tom, jakou má barvu kůže. Nakonec největší genocidy v historii byly vždy vykonány bělochy na běloších anebo černochy na černoších, jak jsme tomu svědkem v tomto filmu, který vnáší rozumný přehled do události okolo Rwandské genocidy v roce 1994. Útlak při kolonizaci a následné uvolnění poměrů mělo za následek hrůznou občanskou válku, která nebyla první ani poslední svého druhu v Africe. My Evropaném jsme si tím prošli také a ještě v hrůznějším měřítku, takže je to pouze jistá etapa "historického vývoje", než se i tamní lidé přesvědčí o zbytečnosti a ohavnosti podobných konfliktů! Zarážející je, proč se nevynaložilo větší úsilí ze strany OSN o nastolení pořádku... Na druhou stranu může vyvstat odpověď, co je komu do toho, ať se tam třeba pozabíjí. V tomhle případě však tahle odpověď nemůže obstát, protože velkou mírou se na vzniku těchto konfliktů podílel systém zavedený kolonizátory, převážně Belgičany. Po filmové stránce těžko hodnotit, ale společenský přínos filmu nesmírný! Jako poděkování autorům dávám 4 hvězdy. ()

Astinas 

všechny recenze uživatele

Krutý,smutný a plný emocí je právě tenhle film,běhá mráz po zádech,když si ještě člověk uvědomí,že tohle se doopravdy stalo.Nevím,jak víc bych se vyjádřil,protože tohle je ten druh filmu,který se musí vidět,slova totiž nevystihnou tu skutečnost,jak bych si přál.Na prd*l mě postavila věta Joaquina,kdy řekl,že i když tu hrůzu natočí,lidi si maximálně doma u večeře jenom řeknou to je hrůza a jak se může stát něco takového,ale druhý den,až vstanou se půjde dál a nic se nezmění,v tom je ta jedna z největších krutostí pravdy. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem tento konflikt moc nesledoval, film mě docela mile překvapil, napětí, akce, zvraty, jsem hodně spokojen. ()

helrohir 

všechny recenze uživatele

Veľmi silný príbeh o jednom z najväčších ľudských zverstiev od druhej svetovej vojny. Kmeňový konflikt Hutuov A Tutsiov nie je vo svete veľmi známy, takže po tomto filme tomu snáď bude inak. Je dobre, že sa točia aj takéto filmy a prinášajú širšej verejnosti informácie o neskutočne krutých udalostiach, ktoré sa stali v relatívne nedávnej minulosti. Aj keď sa film vyhýba nejakým drsnejším scénam (čo je trošku na škodu), napriek tomu je emocionálne veľmi silný a núti človka premýšľať nad ľudskou brutalitou. Filmu v podstate niet čo vytknúť, scenár aj réžia sú na vysokej úrovni a herecky vyčnieva najmä Don Cheadle. ()

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama