Terry GeorgeKamera:
Robert FraisseHrají:
Don Cheadle, Sophie Okonedo, Nick Nolte, Hakeem Kae-Kazim, Mothusi Magano, Joaquin Phoenix, Cara Seymour, Jean Reno, David O'Hara, Tony Kgoroge, Fana Mokoena (více)Obsahy(1)
Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)
Ani som necakal, ze to bude az tak silne emotivny film. Naozaj som sa pocas filmu zamyslal nad nasimi kazdodennymi problemami, ktore su pre porovnanie s tymto filmom prechadzkou ruzovou zahradou. Obdivoval som manazera hotela Paula, ako tvrdo bojoval za zachranu akehokolvek zivota ludi, ktori boli v jeho hoteli. Pritom to nie je vymysleny film o nejakom hrdinovi, ktoremu by som drzal palce, ale kruty pribeh podla skutocnosti, pri ktorom som ani nechcel verit, ze sa to stalo v podstate nedavno (1993) a ze tam ludi zabijali len preto, ze mali väcsi nos alebo hlavu. Jeden z novinarov, ktory zachytil na kameru brutalny masaker povedal: "Vo svete si to ludia pozru v spravach, pomyslia si: ,,Boze, to je hrozne, ale budu vecerat dalej". Mozno aj preto je dobre takyto film natocit. Film mal tri nominacie na Oscara v kategorii herec v hlavnej ulohe Don Cheadle, herecka vo vedlajsej ulohe Sophie Okonedo a za scenar. Avsak v hereckych kategoriach mali väcsie stastie Jamie Foxx za hlavnu ulohu v hudobnej drame RAY (2004) alebo Cate Blanchett za dramu LETEC (2004) od Martina Scorseseho... 18.09.2008 _______ Don Cheadle - (Paul Rusesabagina) +++ Sophie Okonedo - (Tatiana Rusesabagina) +++ Desmond Dube - (Dube) +++ Hakeem Kae-Kazim - (George Rutaganda) +++ Nick Nolte - (Plukovník Oliver) +++ Joaquin Phoenix - (Novinár Jack Daglish) +++ Jean Reno - (Tillens) +++ Hudba: Afro Celt Sound System, Rupert Gregson-Williams, Andrea Guerra +++ Nemecka Cinema - 75% ()
,,BUĎTE BDĚLÍ, SLEDUJTE SVÝ SOUSEDY“....... /// Ve Rwandském Kigali sílí napětí. Mírová dohoda, mise UNAMIR... to všechno znáte z dokumentů. Tenhle film neřeší plukovníka Dellaireho, dobrodružné duše si taktéž neužijou mnoho sekání mačetou (trochu samozřejmě ano, ale...). O krutosti, násilí, nenávisti a šílenství se hodně mluví, a jen občas je třeba ,,mě“ přesvědčit. Tahle rekonstrukce událostí (včetně onoho rozhovoru, jestli už to je či není genocida) je zaměřená na statečnost a sílu jednotlivce. Příběh o dobrém člověku, Paulovi Rusesabagina, ve kterém s přibývajícím časem neustále přituhuje a je silnej právě ve svý lidskosti. Myslíte, že se to nemůže vrátit? No a co, ať se ten bezcennej póvl.... mámo podej mi další řízek.... ,,...ABY POSLALI POMOC, TAK V NICH MUSÍME PROBUDIT STUD“. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chystám se do hotelu ,,des Mille Collines“. 2.) Sousedi na mě řvali, že mám pokácet vysoký stromy. 3.) Zjistím, že hopsání autem po Rwandský silnici není důvodem ke zpěvu do rytmu. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ *** ()
Mimořádný film, u kterého se nejde nedivit, nevztekat, neplakat. V kontrastu s tím, co se odvíjí před očima, by měl každý přehodnotit svůj "trpký" osud, na který si stěžuje. Velmi si na tomhle filmu cením toho, že nebyly ve snaze tlačit na pilu a divákovo srdce, použity hektolitry krve a detaily zabíjení. Méně je více a tak prostá a jednoduchá faktická forma zafungovala vstříc emocím víc než pasení se na masových popravách. ()
Velmi věrohodným způsobem zobrazená genocida mezi dvěma Rwandskými kmeny, Hutu a Tutsi, kteří se vlastně bez jakéhokoliv logického důvodu nesnášejí. Při drsných scénách po vyvraždění tuhne krev v žilách a nezbývá než se vcítit do situace hutu Paula a jeho tutské ženy Tatiany, jimž jejich "smíšené" manželství a hrůzy kolem způsobí obrovské utrpení. Víc než na občanskou válku ale film upozorňuje spíš na fakt, že celému "civilizovanému" západnímu světu bylo v podstatě fuk, co se tehdy ve Rwandě dělo, mírové jednotky OSN se svými 300 vyslanci bez pravomoci střílet nemohli v podstatě nic dělat a zbytek světa se při prvních známkách násilí stáhl ze země. Novináři si myslí, že "perfektní" záběry masakru západí svět vyburcují k akci, jenže pravdu měl plukovník OSN, jehož slova o tom, že pro ně nejsou ani negři, jen afričani, tak kdo by se snažil je zachránit, to vystihla naprosto přesně. Smutné. Film všechny tyto události zobrazil velmi věrohodně, přestože vlastně nikde explicitně neukázal přímo vyvražďování, některé záběry a událost jsou snad ještě horší. Don Cheadle a Sophie Okonedo navíc excelují ve svých rolích, také díky nim je všechno tak uvěřitelné a nutí vás prožívat veškeré události, strach, beznaděj, ale i lásku spolu s nimi. ()
Brilantní výkon Dona Cheadla, který měl mimochodem naprosto zaslouženou nominaci na Oscara tu silně kontrastuje s nedostatečnou zaníceností režiséra pro danou látku a s neschopností vytvořit dostatečnou zpětnou vazbu a tím pádem i sprostředkovat silný a emociálně bohatý zážitek, který by člověk tak potřeboval. Strohá formální stránka zde není na škodu a dává vyniknout syrovosti a opravdovosti prostředí, přičemž největší důraz není ani tak kladen na akční scény, jako spíše na ty dialogové. Celkově jsem však byl až nemile překvapen faktem, že mě film výrazněji emociálně oslovil snad jen při dvou scénách. Možná to dělala absence velkého plátna, potažmo zvukové vatáže, přesto na mě celý projekt působí až příliš chladně. Tak chladně, že průměrné hodnocení považuji v tomto případě za dostačující. ()
- Skutečný Paul Rusesabagina se osobně setkal se "svým" představitelem Donem Cheadlem. (Kulmon)
- Plukovník Oliver (Nick Nolte) je vytvořen podle skutečného poručíka Roméa Dallaira, který během genocidy ve Rwandě zasahoval. Na festivalu v Sundance získal Cenu publika dokument Shake Hands with the Devil: The Journey of Roméo Dallaire (2004), natočený režisérem Peterem Raymontem. Navzdory tomu je Oliver jedinou fiktivní postavou ve filmu. (imro)
- Paul Rusesabagina převzal 9. listopadu 2005 vyznamenání za svobodu od prezidenta George W. Bushe. (exitak)