Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (898)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Místy velice trefný a vtipný snímek - obzvlášť se mi líbila scéna s demolicí domu / planety Země a informací o tomto na obvodním úřadě v Grinfieldu (nebo tak nějak...) / na Alfa Centauri. Ale místy se také dostaví nuda a zbytečné scény nebo scény, které by byly super, být jinak navrhnuté a natočené. Perfektní je také celý děj na záložním modelu planety Země (galaktický architekt, příroda, myši dělající pokusy na lidech...). Velkým plusem jsou ne skvělí herci, ale skvěle obsazení herci (vyjma dokonalého Sama Rockwella). Celkový dojem je sice průměrný, ale přesto zůstane "Stopařův průvodce" v mé paměti jako celkem příjemný filmový zážitek. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Myslím že lidem, kteří neznají knížku bude několik věcí nejasných a nemůžou některé docenit. Já jí dočetla asi 14 dní před shlédnutím filmu, takže jsem se na jednu stranu v ději neztrácela, ale na druhou stranu spousta věcí mi tam chyběla a některé mi naopak přišly moc doslova zfilmované. Ale vtipné to je, ducha knížky to jakž takž drží, Marvin je krásně depresivní, takže ode mě přesně 70%. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Bohužel nedosahuje kvalit ni knihy, ni rozhlasové hry, mimochodem existuje i její excelentní česká verze, která na mě samozřejmě nezanechala žádnou vážnou poruchu, je přeci zcela normální přijít do školy a zařvat na třídního "dnes písemka nebude, mám RUČNÍK!!" mávaje přitom inkriminovaným froté předmětem modré barvy.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nečekal, že by se podařilo Stopařova průvodce tak dobře zadaptovat. A přece! Scénář se předlohy láskyplně drží, jak může, a když k ní přidává něco nového, co (by snad ani) Douglas Adams nevymyslel, je to zcela adamsovsky praštěné, vtipné a působí to přirozeně. Zkrátka se pozná, že film dělali lidé, kteří ho vážně dělat chtěli. Platí to také o hercích, zcela úžasné výpravě, která kombinuje loutky z dílny Jima Hensona (Vogoni jako živí) s půvabně barevnými počítačovými efekty, jež by v budoucnu určitě slušely třeba celovečernímu Červenému trpaslíkovi (stále jsem se nevzdal naděje), a o hravé hudbě. Jedinou vadou na kráse je zcela nepochopitelné nevysvětlení zásadního významu ručníku. Mně to nevadilo, já bych si jako věrný čtenář vzal na stop vesmírem nejméně dva ručníky a dvaačtyřicet dalších záložních, ale nezasvěcený divák se určitě musel ptát "Co s tím pořád k čertu mají?". ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Tak tahle adaptace mě zaujala už tím, že se tvůrci pokusili o nemožné. Ono zfilmovat knížku, která ve spoustě částí nedává smysl a je postavená na parodii to už musí chtít slušnou odvahu. Ale podle výsledku to vypadá, že Jennings ji má. Naprosto odzbrojující anglický humor, který opravdu můžu, stejně jako Martina Freemana a jeho kreace, Mos Def na rapera taky ujde. Ovšem jestli někdo opravdu vyčnívá z řady, tak je to Marvin. To co dokázal vytvořit Alan Rickman svým hlasem je opravdu úžasné a Marvin se okamžitě stal jednou z mých nejoblíbenějších postav. Dalo by se říci, že stopař je sice tak trochu blbost (on jí taky trochu je), ale je vytvořena s naprostým nadšením a díky tomu dokáže příjemně překvapit. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Každý rok se na počest autora knižní předlohy Douglase Adamse koná tzv. ručníkový den, během kterého má s sebou každý správný fanoušek nosit ručník. Datum je stanoveno na 25. května. (imro)
  • Producenti svěřili bývalému režisérovi videoklipů Garthu Jenningsovi na jeho celovečerní debut 50 milionů amerických dolarů. Film celosvětově vydělal 104 milionů amerických dolarů. (imro)
  • Film je jich několikátým zpracováním knižní série "Stopařův průvodce po Galaxii". Dalšími adaptacemi byly rozhlasová hra, televizní seriál, počítačová hra, divadelní hry a komiksy. (imro)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama