Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země je navždy vymazána z vesmírné mapy kvůli stupidní pilnosti těch nejodpornějších tvorů v celém vesmíru. Vteřinu před tím je zachráněn jeden z pozemšťanů, Artur Dent. Jeho mimozemský přítel v lidské podobě, Ford Prefect, ho vezme s sebou na vesmírný stop a oba se tak ocitají na lodi ničitelů Země. Tím začíná nešťastné vesmírné dobrodružství s hledáním základní otázky života, vesmíru a vůbec. Denta na něm doprovází dvouhlavý galaktický prezident Zafod Bíblbrox, jeho pozemská přítelkyně Trillian a neskutečně paranoidní android Marvin. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (898)

H34D 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování Stopařova průvodce po Galaxii srší nápady od začátku do konce, je vyplněno pestrým prostředím a udržováno při životě odlehčeným, místy až lehce stupidním, humorem. Nemohu říct, že bych se nějak extra bavil, rozhodně nemohu říct, že bych si z filmu odnesl nějakou myšlenku, nicméně nuda to rozhodně není... 7/10 ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Po prečítaní knihy a a zhlianutí filmu mám definitívne jasno, že Stopárov sprievodca po Galaxii je vysoko pravdepodobne jedna z najťažšie adaptovateľných kníh pre veľké plátno. Divák neznalý predlohy bude zrejme v množstve absurdít tápať, zvyšok asi sklame, že na brilantné dialógy, ktoré fungovali tak skvelo v knihe nedôjde a ak áno, tak vo výrazne okresanej a tým padom menej vtipnej forme. Menšie či vačšie zmeny dejovej líne pritom nie sú až takým problémom ako fakt, že v Jenningsovom podaní sa Douglasove filozofické úvahy menia na čisto absurdne zábavné scénky bez hlbšieho zmyslu. Ťažko však povedať, či to išlo natočiť aj lepšie. Podľa princípu nekonečnej nepravdepodobnosti je to vysoko nepravdepodobné. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

V rámci možností celkem slušné. Stopařův průvodce po Galaxii (jakože kniha, první díl) mě před nedávnem úplně nadchnul, ale už v Restaurantu na konci vesmíru jsem se Adamsovým literárním stylem jaksi přesytil. Film jsem viděl až poté, hodně se zde z knihy předčítá, hlavní vtipy jsou na svém místě, dost věcí je jinak... Myslím, že to šlo udělat lépe, ale nevím, jak přesně se to mělo udělat. Nevím, v jakém poměru bych věrnost předloze a různé změny namíchal, aby byl výsledek přesvědčivým samostatným filmem. Tak či onak by z toho asi stejně nakonec vylezl nějaký nesmyslný absurdní hybrid, jehož by každý vnímal jinak. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Stopařův průvodce po galaxii je velmi pozoruhodná kniha, která nahradila ,,Galaktickou encyklopedii“ jako zdroj všeho vědění. Je totiž levnější a má na obálce nápis NEPROPADEJTE PANICE..... O tom, jak byla planeta Země zničena, ale nakonec se vlastně nic tak špatnýho nestalo! Občas vtipné, občas filozofické, ale každopádně chrlící přemíru informací, že obyčejný smrtelník občas nestíhá všechno pobrat. Víme totiž o podstatě vesmíru stejně tolik, jako květináč Petunií. Důvodem proč vidět SPPG může být nejen (špičkovej!) maniodepresivní robot Marvin, ale hlavně odpověď na otázku, zda-li MÁ ŽIVOT SMYSL? Vše, co jste kdy chtěli vědět..... byla větší prdel. Zde se víc než na dávku britského humoru připravte na příděl meziplanetárních informací, které se jednou můžou hodit. Stejně jako ručník. Cože? Vy ho u sebe nemáte? Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nechápu, proč máme víc naslouchat delfínům. 2.) Na co nepozemšťan balí holky. 3.) Neznám otázku na odpověď ,,42“. 4.) Chci vědět, co si myslí Vorvaň Obrovský vysoko nad povrchem cizí planety v průběhu pádu. PŘÍBĚH **** HUMOR *** AKCE ** NAPĚTÍ * Víte že? Film vznikl podle knihy The Hitchhiker's Guide to Galaxy a kniha zase podle rozhlasové hry? ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Adaptace mojí oblíbené knihy mě velmi příjemně překvapila, možná proto, že podle trailerů jsem moc nečekala. Film je zábavný, nabitý hláškami, ústřední song se vryje do paměti a musíte si ho prozpěvovat. Velmi dobře se tvůrci vypořádali s obsazením, všichni jsou výborní, ale u mě osobně vede Mos Def, možná proto, že sem si Forda Prefecta jako černocha nepředstavovala, ale on ho podal tak dobře, že je nejlepší ze všech. Stopař je dostatečně bláznivý, vtipný, chytrý, Vogoni jsou úchvatní, takže jediné chybičky jsou Marvin, kterému je věnován malý prostor a navíc by byl lepší jako normální robot a ten konec. Na mě moc romantický a ještě je dobře, že vystřihli druhou dost hroznou romantickou scénu. Takže celkově 4,5*, ale určitě tohle bude jeden z filmů, co si kdykoliv ráda pustím. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (28)

  • Film byl 20 let ve fázi vývoje a krátce před smrtí autora předlohy Douglase Adamse už byla na stole smlouva, podle které měl na režisérskou stoličku usednout Jay Roach a Zafoda Bíblbroxe měl ztvárnit Jim Carrey. Po odchodu Jaye Roache měl režisérské žezlo v rukou chvíli Spike Jonze a po něm Nick Goldsmith, který se nakonec uspokojil jen s úlohou producenta. Režie se nakonec ujal Garth Jennings a Zafoda si zahrál Sam Rockwell. (imro)
  • V jednom záběru můžete vidět na boku obrovského počítače „Hlubina myšlení“ logo Apple. Autor knižní předlohy Douglas Adams totiž vlastnil první dva počítače této firmy dovezené do Anglie. (imro)
  • Když na začátku filmu Zafod (Sam Rockwell) unáší svou maličkost společně se Srdcem ze zlata, je loď v poměru s člověkem mnohem větší, než když z ní vystupuje posádka na domovské planetě Humma Kavuli. Pro srovnání: standardní velikost Srdce ze zlata je taková, že „okna“, ze kterých se hlavní postavy dívají na planety, jsou přibližně velká jako lidské tělo. Naopak v menší verzi lodě by se do nich vešel maximálně obličej. (Lenniah)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

Shyamalan: Rostliny jsou špatné, áno?!

01.06.2007

Nightovi (jak mu říkají anglicky mluvící publicisté, pro něž je přízvisko Shyamalan nezvládnutelný jazykolam) se to nakonec podařilo. Jak asi víte, po vlažně přijaté Ženě ve vodě už se hollywoodští… (více)

Reklama

Reklama