Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hamburk, nástup fašismu. Loď svobody se pomalu potápí, ale na palubě se ještě swinguje. Skupinu mladých lidí kolem kytaristy a skladatele židovského původu "Django" Arvina nemůže rozdělit nic - jejich vírou je swing. Černý kruh se však začíná stahovat i kolem "neárijské" hudby. Někdo raději vstoupí do Hitlerjugend, ale večer svlékne uniformu a jde tančit. Někdo už se tančit bojí, jiný uniformu už ani nesvléká, jeden ze "swingerů" už dokáže botou rozdrtit Arvinovi ruku. Swing se ozve jen občas, tančí už jen tajně pár odvážných. Arvin si podřeže žíly rozbitou gramofonovou deskou: ať jde o slova nebo o noty - jde o všechno, jde o život!

Film byl natočen v Praze, což ovšem není na první pohled záměrně patrné, protože Praha představuje Hamburk. V rolích dospívajících swingerů vystupují neobyčejně zdařile mladí herci - Robert Sean Leonard známý z Weirova dramatu SPOLEČNOST MRTVÝCH BÁSNÍKŮ a Christian Bale, který se proslavil hlavní úlohou ve Spielbergově ŘÍŠI SLUNCE. Výraznou postavu gestapáka sehrál anglický shakespearovský herec a režisér Kenneth Branagh. Celý film se odehrává v ďábelském rytmu swingu a ve víru strhujícího tance! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Celkem fajn film z "Hamburku" (= centrum Prahy a pár okolních čtvrtí) 30. let. Trochu mi to připomnělo česká Šakalí léta, kde se taky potkává se systémem parta lidí, která je spojená jinou než budovatelskou hudbou. Akorát tady je ten systém o něco drsnější. Ale jako celek mně ten film až tak moc nebavil, možná tím, že je drobítko předvídatelný. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Můj pane, i po osmi letech je moje srdce kompletně zlomené pokaždé, když si na ten film vzpomenu. Režisér měl neuvěřitelné štěstí, že se mu podařilo hlavní role obsadit mlaďochy schopnými takhle brilantně soustředěných výkonů. (Věčná škoda, že Robert Sean Leonard nakonec zakotvil v televizi a na divadle, ráda bych viděla, kam by ho velké plátno zavedlo.) Ale kdyby film nedisponoval tak krásně těžkým románovým obloukem, tak by sebelepší Thespidové nebyli nic platni. Oči kamarádů se vyprazňují, deziluze je čím dál hmatatelnější a příchod konce světa je nevyhnutelný. Jak potom bude vypadat poslední tanec. Ideální výchovný film pro pubertální děti. -"It don't mean a thing, if it ain't got that swing." ♥ ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je nějaký únik ze zlých časů, kdy frčí 18 a 88? Co třeba 27 a 45..? Energické v hudebních segmentech, tíživé ve chvílích, kdy se obnažují lidské charaktery. Někteří po žebříku šplhají opojení nabytou mocí, jiní se ho stiskem morálních zásad drží a ti, co ztratili sílu, se jej jednou provždy pustí. Respekt před těmi, kdo v danou chvíli našli odvahu postavit se třeba i malým odporem vzestupu zla. Možná jim pomohlo i to, že nemohli vědět, kam to všechno směřuje, zatímco my už teď můžeme snadno soudit a s odstupem pozorovatele přemýšlet, jak bychom se asi zachovali.. Rozhodování mezi třemi a čtyřmi klarinety vyřešil konec a to ani ne tak svým obsahem, jako způsobem, kterým byl podán. Apropo, když se Naďa Konvalinková takhle popasovala s mladým panem Waynem, znamená to, že je Catwoman? A ví to Olda Kaiser? ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo o historických, ale o smyšlených událostech, tak bych dala hvězdičky tři. I ve vymyšleném příběhu by bylo na překážku teatrální hrdinství mladých swingařů a černobíle viděný svět. Protože je to navíc historie, vadí mi její ztvárnění: Praha zahrála předválečné Německo výstižně, zato američtí herci nehráli Němce, ale zas a jenom Američany. Herecké i taneční výkony swingařů jsou přesvědčivé, ale jejich postoje, nálady, rozhodování a celková atmosféra snímku o nástupu temných časů se mi zdají přespříliš nevěrohodné. A závěr snímku je tak nabobtnalý patosem, až je trapný. _____ Kdyby z toho nenatočili americkou agitku o svobodě, tak to mohl být velmi dobrý snímek. Téma je zajímavé, mladý Bale a Leonard hrají a tančí jak o život a Kenneth Branagh zahrál gestapáka až mrazivě: zlo, které je navenek vlídné. /2. 12. 13./ ()

Seti 

všechny recenze uživatele

Tomuhle já říkám zjevení! Tenhle film není žádná Pomáda jak by se z názvu mohlo zdát. To je tvrdý střet mládí s ideologií, totality se svobodou a dokonalé zobrazení plíživého nebezpečí propagandy. Pracuje s motivy jako je otázka viny, odvaha udělat správnou věc i za obrovskou cenu a mnoha dalšími. Donutí vás přemýšlet, jak byste se zachovali v takové situaci. Jako Peter? Nebo jako Thomas? Není snadné takovou věc objektivně rozhodnout ani není namístě někoho odsoudit. Ve filmu byla spousta velmi silných momentů, ale byl jsem přesvědčen, že scénu Peterova prozření nic nepřekoná, ovšem pak přišlo finále a to jsme si ucvrnkával do trioly. Neuvěřitelný filmový zážitek, který mě totálně emočně vyždímal, a který ve mně ještě teď rezonuje jako atomová exploze. Přesně tohle je totiž jeden z důvodů, proč mám filmy tak rád. Tak Swing Heil! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Kenneth Branagh odmítl být uveden v titulcích, aby nebyl nad Christianem Balem, Robertem Seanem Leonardem a dalšími chlapci, kteří podle jeho vlastních slov "byli hlavními hvězdami filmu". (Morien)

Reklama

Reklama