Reklama

Reklama

Království prstenu

(TV film)
  • Česko Prsten Nibelungů (více)

Obsahy(1)

Bombastické televízne spracovanie najslávnejšej germánskej legendy. Fantasy príbeh nakrútený podľa ságy o Nibelungoch, ktorá inšpirovala J.R.R. Tolkiena pre jeho románove bestsellery, ale aj Richarda Wagnera, jedného z najfenomenálnejších svetových skladateľov. Príbeh plný mágie, vášne a dobrodružstva sa odohráva v dávnoveku, v čase prechodu zo starého sveta bohov do nového veku. Tento svet bol ovládaný mágiou a kúzlami a bohovia sa prechádzali spolu s ľuďmi po rovnakých cestách. Spomedzi ľudí je jeden vyvolený, aby skoncoval s kliatbou démonov a raz a navždy oslobodil svet ľudí od nekonečného krvipreliatia. Tento udatný muž, kováč Siegfried však musí zdolať mnohé prekážky a čeliť mnohým intrigám, ktoré chcú jeho úmyslom zabrániť... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (143)

monolog 

všechny recenze uživatele

Když si tak uvědomím, čí že to byla koprodukce, jsem až neuvěřitelně překvapenej, jak tenhle film dopadl skvěle. I když je tam spousta naivností, který jsou však zapříčiněný původní legendou z Eddy, nenašel jsem na tom nic, co bych nepovažoval za mnohem lepší než Jacksonova Pána Prstenů (jako komplet). Celkové vyznění je mnohem mně bližší, herci nejsou okoukaní, není tam žádná trapná akce ani přílišné patosování nebo tahání citů z diváka. Přestože jsem původní legendu znal již dřív, nevadilo mi ani občasné odchýlení se od originálu starého 1000 let. Třeba že Siegfried byl vychováván od malička, aby zabil Fafnira, že Regin byl Fafnirův bratr se kterým společně zabili svého otce kvůli prstenu Nibelungů (ten podle legendy plodil další zlaté prsteny, to byl jeho tahák na lidi). Že Siegfried spal s královnou Islandu jen proto, že Gunterův kůň odmítl projet kolem plamenů, kterými byla obklopena, že ona dohnala Guntera k vraždě Siegfireda, protože Brunhilda jí v záchvatu žárlivosti řekla o záměně manželů. A taky mi hodně vadily německý verze jmen převzatých od Richarda Wágnera (původně to má být: Sigurd, Brynhild, Krymhild, Gunnar, Fáfní apod). Je škoda, že to nevzniklo o pár let dřív, protože se vsadím, že by to mělo mnohem větší úspěch, než ten trikařsky nádhernej ale jinak veskrze prázdnej patetickej Pán Prstenů. ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování nejslavnější germánské legendy o Siegfriedovi a Brumhildě. Příběh vyprávějící o lásce a nenávisti. Věrném přátelství i podlé zradě. Za zmínku rozhodně stojí že touto legendou se inspiroval J.R.R. Tolkien při psaní Pána Prstenů. Jistě ocení každý fanoušek fantasy i vikingské mytologie. ()

Reklama

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá fantasy, samozřejmě tím nehodnotím klasický příběh (ten jsem nikdy nečetl), ale film jako takový. 3 hodin jsem se bál, ale vydržel jsem až do konce, a to znamená rozhodně úspěch a +1 hvězdičku k těm čtyřem, které si pro mě bezesporu zaslouží vším ostatním - atmosférou, výpravou, prostředím, obsazením, zpracováním, prostě vším. Jediné, co tomu chybí, jsou stamiliony nacpané do různých Pánů Prstenů, jinak je to rozhodně nadprůměrná fantasy záležitost, která si opravdu těch 5 zaslouží i tím, že 3 hodiny vydržím zaujatý jen u minima 3hodinových věci. edit: Den poté. Dávám čtyři, přecijen z toho filmu nemůžu dělat něco, co asi není. Ale stejně je moc pěknej. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to perfektný dobrodružný fantasy film, ktorý radím na špičku žánru. Má výborný príbeh o mladom, čestnom a odvážnom kováčovi, synovi zabitého kráľa, ktorého cesty sa pretnú s islandskou kráľovnou a prisahajú si večnú lásku. Po zabití draka sa spriatelí s vrchosťou zo svojho kráľovstva a zapáči sa princeznej, no kvôli chamtivosti a intrigám vo vnútri kráľovstva sa začne rozpadať šťastie všetkých. So spracovaním som veľmi spokojný, je samozrejmé, že kvôli trojhodinovej dĺžke sa tu nejaké slabšie miesta nájdu, ale je ich len pár a to je aj jediným záporom celého príbehu, dej je skvelý a výborne gradovaný a tak po trochu slabšej prvej polovici prichádza lepšia druhá a jej záverečná fáza patrí medzi to najlepšie, čo som v tomto žánri, ale nielen v ňom videl. Veľmi sa mi páči aj znázornenie nahradzovania klasických náboženstiev s novšími. Oceňujem, že fantasy prvky tu nie sú až tak moc výrazné, samozrejme tu sú a nechýba ani drak, ale všetko je správne dávkované a ničím sa nepreháňa. Čo sa akcie týka, tak o ňu tu takmer vôbec nejde, tých pár súbojov sa tu nájde a sú len priemerné, ale vôbec to neprekáža, majú za úlohu len doplňovať dej a to sa im darí. Herecké obsadenie je skvelé Benno Fürmann si touto postavou získal moje doživotné uznanie, skvelé ženské duo Kristanna Loken a Alicia Witt, z ktorých som si ani nevedel vybrať, ktorej mám fandiť, poteší aj Max von Sydow a plno výborných vedľajších postáv. Réžia je perfektná, film je celkovo skvelo zvládnutý a fungujú aj emócie, hlavne v závere a s technickou stránkou tiež nemá žiadny problém, triky určite nemajú na tú najdrahšiu produkciu, ale to ma ani vôbec nezaujíma, krásne prostredie aj kamera, dostatočné efekty, plná spokojnosť. A nemôžem zabudnúť ani na dokonalú hudbu, ktorá film výrazne povyšuje. Žáner fantasy moc nemusím, ale na jeho dvoch predstaviteľov, Merlina a práve Kráľovstvo prsteňa nedám dopustiť. 87% ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Moje konečné hodnocení odráží několik skutečností. Ta první je, že na to že se jedná o TV produkci vypadá vše fakt dobře. Triky i akční scény jsou fajn a draka prostě odpustíte, protože to dá rozum. Další skutečností je, že fantasy prostě nadržuji. Ono koukatelného a pro starší publikum, kde jsou jak já říkám "čáry meče" toho moc není. No a to nejhlavnější je to, že jsem člověk nesečtělý a proto onu legendu neznám. Takže když celou dobu koukáte na polopohádku a čekáte jakou cestou se to vydá, aby byl cíl u happy endu a ono přijde to co přišlo, tak prostě buď zíráte nadšením nebo kroutíte hlavou. Já kroutil hlavou nadšením, proto v rámci TV filmu klidně dám plný počet a 90 procent. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Výtvarník John Chalfant navrhl draka Fafnira podle varana komodského a T-Rexe. (Zdroj: jchalfant.com) (Spinosaurus)

Reklama

Reklama