Reklama

Reklama

Dům voskových figurín

  • USA House of Wax (více)
Trailer

Zlověstným způsobem, který ho korunoval na mistra filmové hrůzy, ztělesnil Vincent Price slavného sochaře voskových figurín, který se po útoku žháře, jenž zničil jeho životní dílo, propadá do hlubin šílenství. Není už schopen používat své popálené ruce a vytvoří proto nový - a vražedný - způsob, jak znovu naplnit svůj dům voskových figurín. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Film je nakrútený v štýle starých hororov z tridsiatych rokov a hlavne, keď sa objavuje zdeformovaný vrah, má to riadne čaro. Je to akoby klasický zloduch z čiernobielej éry, ktorý prebehol na farebné plátno. Podobne je tam niekoľko skvelých nápadov a scén ako napríklad úvodná scéna s horiacimi figurínami, či celkovo ten úžasne béčkový námet a všetko s ním spojené. Bohužiaľ to, čo má tie scény spájať, je úplne mizerné a vrcholom je predvídateľný záver filmu. 7/10 ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

House of Wax bohužiaľ úplne postráda znepokojujúcu atmosféru voskových múzeí a to i napriek tomu, že (na rozdiel od Waxwork) sa pracovalo so skutočnými figurínami. Táto skutočnosť však naopak umožnila nakrútiť pôsobivú úvodnú scénu, ktorá evokuje záverečnú scénu z Pátera Thomasa. Pokiaľ mal tento film byť remakom "Tajomstva panoptika" z roku 1933, mal si dať záležať aspoň na inteligentnej modifikácii kľúčovej iracionálnej scény, no tá je len odcitovaná a dokonca je menej pôsobivá. Režisér Andre de Toth sa jednoducho príliš spoliehal na čaro novej 3-D technológie a niektoré scény použil jedine z dôvodu, aby vynikla. 3-D kvalitu diela posúdiť neviem (na jednom z bombastických plagátov je sľubované, že Nothing that has gone before can compare with this), každopádne i v 2-D formáte ide o atmosferickú záležitosť s jednou brilantnou ľakačkou, veľmi efektívne fungujúcou i dnes (keď si pomyslím, že šlo o 3-D film, nejedného diváka muselo v roku 1953 švihnúť o zem). ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Také vzhledem k faktu, že se jedná o remake, není tento snímek nijak extra nápaditý. Drží se celkem těsně o dvacet let starší předlohy (Mystery of the Wax Museum), což mu díky její omezenosti ubírá na kvalitě. Ale na druhou stranu je zde šílený sochař Vincent Price se svým tupým poskokem (Charlesem Bronsonem), což je opravdu kouzelná dvojice. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Dnešní krvavé a odpudivé horory nemám ráda. Na jejich předchůdce, kteří respektovali specifiku žánru a to napjatou a strašidelnou atmosféru a kouzlo tajemna, se ráda podívám. Tato hororová klasika má perfektní vizuální stránku, slušné herecké výkony a skvělé masky, ale oproti požadavkům této doby malý spád. I když dnes nenahání hrůzu jako kdysi a děj je předvídatelný, dobře se na něj dívá. K době vzniku tohoto snímku určitá naivita, vyvolávající jen jemné mrazení v zádech, jaksi patří. Jako klad nutno zmínit postavu démonického sochaře v podání Vincenta Price a ocenit nutno rovněž umělecké ztvárnění úžasné scény s hořícími a roztékajícími se figurínami. Skvělá sonda do filmového archivu. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Tradiční horor ze starých časů. Divadelní styl hrůzy s dokonalým hereckým přednesem i slušným chováním. Je to ještě takový slušný horor, který šokuje typicky nějakým ošklivým zlosynem. Je to k pousmání, když sledujete takový druh filmu. Nicméně kostýmy, masky i voskové figuríny a jejich roztékání jsou na tu dobu obdivuhodné. Pravý oheň, žádné pozadí vytvořené ze 2 filmů, které by bilo do očí. Ten film vůbec nevypadá uměle a díky tomu se divák může dokonale vcítit do strašidelné atmosféry i po tolika letech. Celý nápad v tom filmu mi přišel nadčasový a trochu frankensteinovský. Charles Bronson a jeho malá role nemluvícího sluhy Igora potěšila. ()

Galerie (97)

Zajímavosti (29)

  • Postavě Vincenta Price změnili jméno z Ivana Igora na Henryho Jarroda. (Chatterer)
  • Jako řada jiných starších snímků, i tento obsahuje dnes už trochu kuriózní "bonus" v podobě přestávky uprostřed filmu. (Dines)
  • Film měl premiéru 10. dubna 1953. (Chatterer)

Reklama

Reklama