Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Major Geoffrey Vickers (Errol Flynn) ruší všetky nadriadené príkazy a spolu aj s britskými vojakmi útočí, aby pomstil predchádzajúci masaker mužov, žien a detí, ktorý má na svedomí Surat Khan (C. Henry Gordon). Ten medzitým vbehol k ruským vojakom. Milostný trojuholník o krásne dievča menom Elsu Campbell (Olivia de Havilland) a snaha o pomstu sa tak vyriešia v historickej bitke pri Balaklave... (westerns)

(více)

Recenze (16)

classic 

všechny recenze uživatele

Michael Curtiz, je jednak vynikajúci režisér - klasickej romance Casablanca, ale ešte predtým sa „vyznamenal” tým, že ho chcel Errol Flynn nakopať do zadku, za svoju benevolentnosť voči zvieratám, ktoré sa počas nakrúcania zabíjali. Inak sa jedná o špičkový dobrodružný film s prvotriednou kamerou a strihom, zo začiatku trochu nuda, neskôr veľkolepé scény, aké isto musel vidieť i velikán David Lean, keď sa pripravoval na geniálneho Lawrence of Arabia, videl som inšpirácie ďalších režisérov, akými sú Peter Jackson a Ridley Scott. Errol patrí medzi mojich obľúbených hercov, a tak som vždy rád, za každý nový film, ktorý som ešte nevidel. Dá sa obdivovať film, pre svoju náplň, no horšie je to s tým, čo sa v ňom praktikovalo, dnes sa riešia takéto veci digitálne, vtedy to zrejme mali v paži ! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dosti zpotvořená verze událostí, kde se tupost a nezodpovědnost zaměňují za hrdinství a odvahu. Doufám, že někdy uvidím celou verzi z roku 1968, která se zdá mnohem více odpovídat událostem a po psychologické stránce mnohem lépe vystihovat dobovou britskou aristokratickou nadutost a představu vedení války v bílých rukavičkách. Update: Viděno, velmi dobré. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Výživný dobrodružný snímok s osvedčenou hereckou dvojicou (Errol Flynn - Olivia de Havilland), kde sa dostalo dostatočné množstvo priestoru aj k vývoju postáv. Hudba Maxa Steinera je úžasná. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Celkom sa nestotožňujem s hlavným hrdinom, a to, že pomstiť stovky obetí sa rozhodne tým, že obetuje ďalšie stovky na nezmyselných jatkách, len aby dostal jedného muža. Pritom stačilo nezachrániť mu predtým život a koľko ľudských životov by bolo ušetrených. Či sa dá toto počínanie pokladať za hrdinstvo... Inak celkom fajn dobrodružný film z obdobia a oblasti, ktoré často nebývajú sfilmované. Bojové scény majú svoje nedostatky (zrýchlené pohyby), no masové scény sú výborné, s výnimkou tých krkolomných pádov koní. A trošku zbytočná tam je tá romantická linka s dvomi bratmi túžiacimi po jednej žene. 70% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, kterému by určitě výrazně prospěla barva. Errol Flynn hraje zase svého stoprocentního klaďase. No a to, jak byla natočená ta závěrečá bitva to byla lahůdka. SPOILER: Na druhý straně ale poslat vojáky na koních proti ruským dělům na jistou smrt to se dá vskutku těžko považovat za hrdinství, spíš za pošetilost, i když se skoro pro každého z nich jednalo o osobní pomstu. Proto nedám plný hodnocení. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak vida, jakou moc má poezie. Bitva u Balaklavy v rámci Krymské války byla pro Brity naprostý debakl.  Ale posloužila jako inspirace oficiálnímu básníku Alfredu Tennysonovi pro báseň, a rázem se z průseru stala hrdinská epopej. Tento hollywoodský produkt je vytvořen v intencích oné básně, plné vojenské romantiky, takže i smrt na bojišti vypadá esteticky. Vlastně válečná propaganda. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Charge_of_the_Light_Brigade_(poem) ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Špičkový dobrodružný velkofilm s Curtizovým smyslem pro obraz a hudbou M.Steinera zdobí nejen má oblíbená dvojice De Havillandová- Flynn, ale především strhující titulní akční sekvence, kterou by dnes (v době přísného monitoringu zvířat při natáčení) s těmi skrytými dráty a mnoha zlámanýma koňskýma nohama vůbec nebylo myslitelné realizovat. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Michael Curtiz /Casablanca 1942, Kid Galahad 1937/ natocil perfektny film o ... sak si to pozrite, brojlera vypisovat rozhodne nebudem. Erroll Flynn /Operace Burme, Dama ze Sanghaje/ v roli kladasa, tempo je genialne, ani chvilu nenudi. Dialogy, jo, tie dialogy ... tak perfektne rozhovory som uz dlho nepocul z filmu. Olivia De Havilland /Dobrodruzstvi Robina Hooda, Gone with the Wind 1939/ bola skvela. Videl som tu aj Henry Stephensona /Rings on her Fingers/ a Donalda Crispa /Muz z Laramie 1955, Saddle the Wind/. Masakr zen a deti bol brutal sam o sebe, to si Curtiz mohol kludne odpustit : 98 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jedná sa o hodný kus lepšie spracovanie ako v prípade o 32 rokov mladšieho britského filmu. Aj keď je jasné, že podobnosť s historickými reáliami musela ísť do úzadia. Film spĺňa všetky atribúty historického veľkofilmu - s velkolepými masovými a bojovými scénami, s kvalitným obsadením vrátane mladého, ale už vtedy charizmatického Flynna v hlavnej úlohe a hutne vystavaným scenárom, ktorý napriek 80-ročnej časovej priepasti a častým romantickým etudám, ktoré boli v tom čase v kurze, dokáže aj dnešného diváka zaujať. Po celý čas si vie držať tempo a k záveru pekne graduje. Len málinko chýbalo, aby som mu dal hviezd päť. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

GOODBYE MY LOVE. I'LL HURRY BACK.. SO FAST!!! Film tak trochu telenovela, kdy při každý scéně, kdy už se to má vyklopit, následuje přerušení. Errol opět a zase neskutečnej. Ten chlapík byl frajer v každém svém filmu. Jen delší scény bez mluvení, kdy sledujeme plochou akci, mi přišli příliš zdlouhavé.. až tedy na masakr žen a dětí a jejich bezvládná plovoucí těla v řece zbarvené krví a závěrečný útok 27. lehké kavalerie u Balaclavy v údolí smrti. To bylo více než pocit a cruel Curtiz tu lámal vazy koním jako děcko, když mu dáte solené tyčinky. Zamrazí z toho! THEIRS NOT TO MAKE REPLY! THEIRS NOT TO REASON WHY! THEIRS BUT TO DO AND DIE: INTO THE VALLEY OF DEATH! RODE THE SIX HUNDRED!!! ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Druhý film který Errol natočil již jako smluvní hvězda WB a ve kterém se objevili společně s Olivií de Havilland a opět pod vedením nenáviděného Michaela Curtize. Perfekcionalistický Curtiz nešetřící herce ani zvířata dokázal vše dotáhnout k dokonalosti a film má na svou dobu rozhodně výborné akční scény a kameru. Cenou bylo samozřejmě plno nesčetných zranění včetně jednou knock-outované Olivie, jednoho mrtvého kaskadéra a hromady nebohých mrtvých koní. Díky Curtizovi se tak v Kongresu začaly projednávat první zákony na ochranu zvířat při natáčení. Podle Errola se jednalo o fyzicky nejnáročnější film jeho kariéry (sejmout nebohou křehkou Olivii tak, že zůstala ležet v bezvědomí mu asi dalo vekou práci :-D - a díky tomuto drobnému incidentu ještě víc nenáviděl Curtize, kterému samozřejě přičítal vinu za to v jakých podmínkách museli točit). Olivia láskyplnými komentáři na hlavu svého milovaného režiséra taky nešetřila: "He was a tyrant, he was abusive, he was cruel.", nicméně uznala že:"Oh, he was just a villain but I guess he was pretty good. We didn't believe it then, but he clearly was. He knew what he was doing. He knew how to tell a story very clearly and he knew how to keep things going." A nakonec slavná Curtizova hláška z natáčení "Bring on the empty horses!!!" - byl to pane ale vtipálek. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Na začátku filmu je věnování obětem bitvy. Dneska zní hodně cynicky. Typický hollywoodsky produkt. Vojna v cukrlátkovém balení. To jest, klam, klam a klam. Královna Viktorie by z filmu měla radost. Jestli si chcete film vychutnat, jedna rada - nemyslet, nemyslet, nemyslet. Co jsem se dozvěděl... Majetek je devet desetin zákona. ... I tak se to dá říct. V rámci žánru (dobrodružné sci-fi) za 3. ()

nanamarak1 

všechny recenze uživatele

S historií si tenhle film zcela vytírá prdel. Úvodní dvě třetiny jsou jakousi scénáristovou vylhanou variací na Britsko-afghánskou válku šmrncnutou Mahdího povstáním. Teprve až v poslední třetině se dostáváme na Krym a je nám představena scénáristou notně vylepšená verze bitvu u Balaklavy. Už jen vydávat nekompetentnost a kreténství za hrdinství chce odvahu. Jinak jde ale na dobu vzniku o povedený snímek. Aperol Fritz je sympaťák a v menší roli si lze povšimnout později známého Davida Nivena. Akční scény jsou na tu dobu nadprůměrné a objevují se v nich kvalitní kaskadérské kousky. Avšak krev člověk nezahlédne ani pod mikroskopem a lecjaké scény jsou zbytečně zrychlované, což již dnes působí směšně. Jen ta romance je tam evidentně jen kvůli natáhnutí stopáže. Asi se podívám i na další filmy trojky C-F-H. 65% ()

Reklama

Reklama