Reklama

Reklama

Texaský ranger na stopě obchodníků se zbraněmi... Elegán, gambler a sukničkář Paul Regret (Stuart Whitman) po neúmyslném zabití svého soka v souboji uniká před zákonem. Na luxusní lodi se seznámí s půvabnou Pilar (Ina Balinová), ale jejich vzájemnou náklonost překazí texaský ranger Jake Cutter (John Wayne), jenž přichází Regreta zatknout. Tito dva rozdílní muži společně cestují pustinou, ale Regretovi se po chvilce nepozornosti podaří strážce zákona omráčit a uniknout. Cutter pak na stanici dostane nový úkol, a to vydávat se za Eda McBaina, který měl dovézt zbraně členům comancheros, tedy gaunerům, kteří dodávají zbraně indiánům. Cutter se jako „McBaine“ spojí s Tullym Crowem (Lee Marvin), kterému tyto zbraně má prodat. A tehdy Cutter opět potkává uprchlého Regreta… (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tyhle celkem odlehčené westerny se k Johnu Waynovi skvěle hodily a ukazuje v nich, že je dobrý v akčních scénách i v těch pohodovějších, zábavnějších. Stejně tak mu sluší i barva. Kdo mě ale ve filmu hodě zaujal, to byl Lee Marvin, jehož postava se tam moc neohřála, ale rozhodně stojí za to. Skvěle napsaná i zahraná. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Nenáročná westernová klasika s velmi podařeným rozjezdem a velmi nepodařeným dojezem. Nabízející velkou řadu drsnovtipných hlášek a .... navíc jako bonus pěstní souboj nejdrsnějšího typuse divokýho západu Johna Waynea a druhýho nejdrsnejšího typuse hned po Johnovi - Lee Marvina. Jinak se připravte na obligátní "jedeme sem, jedeme tam", občas nějakou tu masovou přestřelku, stovky mrtvejch indošů válících sudy v prachu a opravdu pitomou poslední třetinu. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Solidně hrající John Wayne jako šerif a texaský ranger opakovaně zatýká a stíhá prchajícího potulného hráče a milovníka žen v podání charismatického Stuarta Whitmana, kterým je naopak zachráněn při útoku Komančů a Komančeros - bílých odpadlíků obchodujících s Komanči. Tato dvojka se posléze v přestrojení za dodavatele Komančeros vydává vypátrat jejich 30 let (!) ukrytý tábor s tím, že nejenže se jim podaří nezahynout ve finálním boji proti početným spojeným silám zcela neschopných (!) Komančů a Komančeros, ale spolu s malou pomocí přijíždějících rangerů je i zničit. Whitman si jako bonus sebou odveze i fešnou dceru velitele Komančeros, která ho miluje, důvěřuje mu a bojuje proti vlastním lidem (!). V epizodní roli dodavatele zbraní Komančerů mne potěšil napůl oskalpovaný a zcela se opíjející Lee Marvin. Tři čtvrtiny westernu jsou obstojné, za poslední nadstandardně hloupou část bych ale nechal scénáristy přivázat za nohy a mučit vláčením za jedoucími komančskými koňmi. Dost slabý a zapomenutelný snímek na to, že ho jako svůj poslední film režíroval - bohužel již nemocný rakovinou - režisér Casablancy Michael Curtiz spolu s Johnem Waynem. Trailer k filmu je zde: http://www.youtube.com/watch?v=bMR9Lj33acY ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

John Wayne je vo svojej úlohe dokonalý, ale asi nebudem sám, kto si pri tomto westerne občas klopkal na čelo. Zvlášť v záverečnej mega akcii, kde si hlavný hrdina poradí nielen so zajatcami, ale na jednom voze s jednou puškou odrazí útok celej armády ozbrojencov, pričom jedným výstrelom padnú vždy dvaja až traja jazdci. Ako paródia to nebolo myslené, tak tie tri hviezdy dávam za prvú časť, zábavné opilecké jazdy a partiu pokru. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Docela slušný western, nabídnuté srovnání s včera viděným "Maršál"em vyznívá jasně pro Wayna začátku šedesátých let. Ina Balin v roli Pilar je pak další tutovkou, moc pěkně se na ní dívá. Trochu krkolomný dabing (zvuk mám z Novy, ale asi je převzatý, protože majora mluví Jan Zahajský) zase hovoří spíše pro originální zvuk. Vždycky jsem ale měl rád filmy, ve kterých hrdinové dobývají pohodlně zabydlená "hnízdečka" svých nepřátel, a proto hodnotím vysoko. Btw. Marvinův skalp vás bude strašit ještě pěkně dlouho :-) ()

Galerie (83)

Zajímavosti (5)

  • Když se Jake Cutter (John Wayne) v hotelu zapisuje do knihy jako McBaine, je vidět v seznamu jméno William H. Clothier, což byl kameraman. (Mol)
  • Michael Curtiz zemřel krátce po uvedení filmu na rakovinu. (Mol)
  • Michael Curtiz byl během natáčení vážně nemocný. Dny, které nebyl schopen točit, za něj vzal režii John Wayne. Když bylo natáčení u konce, řekl studiu, že nechce žádné zásluhy za režii a trval na tom, aby film nesl jen jméno režiséra Curtize. (Mol)

Reklama

Reklama