Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slíbil jí, že z ní udělá hvězdu, jakou vždy chtěla být. Svůj slib splnil beze zbytku. Zaujala ho okamžitě, jakmile poprvé přišla do jeho ateliéru v bývalé továrně na klobouky. Díky své neobyčejné kráse a nepřehlédnutelnému charismatu, se mladá Edie Sedgwick stala takřka přes noc ikonou pro tisíce lidí. V polovině šedesátých let plnila titulní stránky prestižních módních časopisů, plátna kin a byla samozřejmě také ozdobou snad všech večírků. Konec její kariéry i života přišel ale stejně rychle a brzy, jako její závratný vstup do světel reflektorů. Ocitla se ve společnosti nejhorší spodiny. Věčně opilá, věčně zfetovaná, věčně bez peněz. Nedokázala se o sebe postarat a všichni se k ní obrátili zády. Přestože zemřela v pouhých 28ti letech, svět na ni nezapomněl. Nejméně dvě písně Boba Dylana jsou prý právě o ní, skupina The Cult pro ni také složila píseň a ve videoklipu dokonce použili originální Ediiny fotografie...

George Hickenlooper si vybral do hlavní role nádhernou Siennu Miller (Po krk v extázi/Layer Cake, Casanova). Světoznámého Andyho Warhola zde ztvárnil vynikající Guy Pearce (Memento, Proposition) a v postavě Ediiny velké lásky poznáme mladého Haydena Christensena (Star Wars II, III). Film se před příchodem do kin potýkal se spoustou problémů. Například Bob Dylan chtěl zabránit promítání tohoto snímku. Film podle něho prý naznačuje, že múza Andyho Warhola zemřela právě kvůli němu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (172)

FrajerTom 

všechny recenze uživatele

Dobré! Extrémně dobré! (tolik odpověď na komentář civala) Skvělý pohled do 60. let, života Andyho Warhola a hlavně naprosto fantastické herecké výkony. Odzbrojující výkon Sienny Miller, která dokazuje, že není jen bývalá ozdoba Juda Lawa a velmi příjemný a hlavně přirozený Bob Dylan v podání Haydena.. Dávám 4 hvězdy.. Dal bych 3 ale tu čtvrtou sem si vzal od Civala.. ()

Guzo 

všechny recenze uživatele

abych řek pravdu, nikdy jsem se nijak nezajímal o svět umění (natož toho moderního), takže jsem původně přistupoval k tomuhle filmu s tím, že se budu hrozně nudit. To se naštěstí nestalo a vyklubal se z toho docela zajímavý snímek, který určitě stojí za pozornost. Zejména pro milovníky Andyho Warhola to je určitě povinnost!! Výkon Guye Pearce byl ale každopádně skvělej :) ()

Kali4 

všechny recenze uživatele

Film bez řádného konceptu, bez řádného děje, bez řádné výpovědní hodnoty. O Andym Warholovi nevím skoro nic, můj pohled na něho je silně zkreslený a ani teď, po zhlédnutí filmu, na tom nejsem lépe. Co jsem se tedy dozvěděl nového: „Andy Warhol byl slaboch a úchyl, Edie Sedgwick byla další z nešťastných holek, která si myslela, že nalezla smysl života, a jediný způsob, jak se v 60.letech odlišit od většiny společnosti, byl totálně se sjet, kdekoli a s kýmkoli, neboť je známo, že v nejžalostnějším fyzickém i psychickém stavu tvoří člověk ta nejskvělejší díla.“ Film je v zásadě jen sledem stylizovaných obrazů, kterým dodává kouzlo pouze výborná Sienna Miller. Ona je zkrátka přírodní živel a skvěle se na ni ve filmech dívá. ()

Krasus 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych napsat pořádný komentář,ale nedostává se mi slov.Ještě hodinu po shlédnutí jsem byl šokován,ale nesmírně potěšen,že se ještě v této době vynaloží snaha natočit něco tak krásného,ale v podstatě skromně jednoduchého.Miluju autobiografické snímky(Ray,Walk the line),ale toto je něco úplně jiného.Tento film vyniká nad ostatními hlavně díky vysoké úrovni vyprávění,stylizací obrazu,stále se kmitající kameře a hlavně úžasnému hereckém výkonu SIENE MILLER!!Vám říkám,o této slečně ještě uslyšíme.Pro mě osobně největší překvapení roku! ()

silent cut 

všechny recenze uživatele

Víra je věc, která vám dá křídla. Víra lidi vynáší vysoko. Vzduch tam řídne, vítr sílí a na nic už si tam nesáhnete. Nakonec vám vítr vaše křídla zlomí a většinou se tak stane nad šestiproudovou dálnicí kudy se v dvacetitunových kamionech vozí jogurty do Tesca. Malá Edie odložila ambice do kouta a ve stoupavém proudu začala nabírat výšku. Létala s Andym. Andy byl hokynář, který kupoval značkové obaly a vytvářel z nich koláže. Lidé z nich byli nadšení, protože nechápali drzost, se kterou on předkládal to, co oni už dávno považovali za prázdné. Chtělo by se říct, že se s Andym doplňovali, ale to by se toho chtělo trochu víc, než v plechovce od fazolí skutečně zbylo. Andy byl perská kočka nasávající energii do prázdnoty uvnitř sebe sama. Filmy, které spolu točili byly sračky. Vlastně nešlo ani o filmy. Šlo jen o další pokus prodat další prázdnou nádobu. Edie se ale stala slavnou. V New Yorku byla v té době vytyčena nová zemská osa a svět se kolem ještě nenakousnutého jablka měl začít otáčet rychlostí dne trvajícího 15 minut. Na chvíli se tak možná stalo, ale zem se nepohnula a Andy si sehnal novou hostesku. Celou tu dobu se kolem poflakoval ještě chuligán s kytarou, který Edie na tu prázdnotu upozorňoval a snad se o ní i bál... Problém je, že když chcete s prázdnotou obchodovat, hrozně těžko se v ní hledá hranice, kde končí zboží a začíná duše a jen málokdo doopravdy vnímá energii a víru, kterou od ostatních přijímá. Andymu to asi nedošlo nikdy. Andy. Edie. Pojeď s náma, uvidíš něco! ()

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velká nuda. Tvůrci se zřejmě rozhodli, že je divákovi představí, co možná nejširší pohled na krátký život Edie, ale, jak už to tak bývá, jednotlivá témata a životní události se roztekly a utopily samy v sobě. Hlubší vhled do nějaké události nebo vztahu nebo jasnější pohled na motivace, cíle a deziluze by byl určitě přínosnější, jak z hlediska biografického, tak diváckého. Zajímavé P.S. režisér zemřel na podzim 2010 na srdeční selhání v důsledku předávkování oxymorfonem v kombinaci s alkoholem. ()

Trapper33 

všechny recenze uživatele

Když už je film životopisný, tak by měl na člověka nějak zapůsobit. Jenže ve Factory girl těch emocí moc není nebo spíš lépe řečeno, vůbec to na diváka nepůsobí. Jedna z mála dobrých věcí na tomhle filmu je výkon Sienny Miller, která je v něm opravdu vynikající! ()

chef 

všechny recenze uživatele

Tento film pre mňa ničím nevyčnieva. Jeho originalita spočíva jedine v zobrazení Warholovej "Factory" a spol. Čo sa týka hĺbky charakterov vynímajúc Edie mi prišla 90 minutová stopáž asi prikrátka. Zakomponovanie slovenčiny do dialógov (zdanlivo maličkosť) v dvoch scénach z mojho patriotického pohľadu vyšli ako silené, kŕčovité a trápne a podpísali sa na mojom celkovom hodnotení. Každopádne... "She made you the most important person to her" tato veta v titulkoch mi iba pripomenula niečo, čím si prešiel v živote asi každý, kto sa pomýlil v láske. Anyway hviezda Sienny Miller stúpa nahor. 70% ()

joshula 

všechny recenze uživatele

Zajímavě udělaná film podle skutečnosti o holce, o které se dnes už neví. Dosáhla pomocí Andyho vše, ale nebylo to úplně vše. Jak rychle stoupla, tak rychle klesla. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Dám 4* i když je to spíše na 3,5*, ale takovou možnost tady nemám. Nechápu komentáře tady, někteří zjevně nepochopili, že to není film o Warholovi (je to i v názvu), ale o člověku Warholem maximálně ovlivněným. Film je to hodně zajímavý a uznávám, že nebýt ve filmu Warhola a Dylena, tak tento životopis je naprosto zbytečný. Přináší zase jiný pohled na tehdejší dobu. Všichni mají sve podstatné místo, herci hrají nadprůměrně. Jednu věc nechápu, co to točil Warhol za cypoviny, podle mě to byl magor na entou, vytvořil jakýsi styl malby, kterým se proslavil, ale jinak to bylo hovado a vyžírka, což bylo vidět i ve filmu, ale taky jsem si o něm přečet. Dylen to ve filmu glosoval velmi výstižně. Kde myslíte, že skončila ta kupa peněz, které Edie měla? Za těch pár let nešlo tolik utratit za drogy a mejdany, taky vzhledem k tomu, že si velmi solidně vydělávala jako modelka. ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

sienna miller je krásna žena a hlavným ťahúňom filmu. prekvapilo ma, že andyho warhola hral guy pearce, vôbec som ho nespoznal. celkovo priemerný životopisný film. ()

feeme 

všechny recenze uživatele

Opravdu nechápu, kde čerpali producenti informace a z čeho si vymysleli jednotlivé motivy a detaily ke vzniku, ale pokud člověk alespoň něco málo tuší o Andym, ví, že jen malé procento výpovědí je dle skutečnosti. A Bob Dylan? No nemám slov. Někdo chtěl natočit film přibližující tu dobu, a mně je jednoduše líto, že se tolik minul, což je do očí bijící a do srdce bijící pro diváka, jenž má k tomu, o čem tento dokument měl pravděpodobně pojednávat, aspoň minimální vztah. (To jsem teprve v polovině... a mám chuť to vypnout.) ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Nelíbilo tečka. Dvě hvězdičky za milý úsměv Haydena Christensena a energii Sienny Miller. Strastiplná cesta životopisem Edie Sedwick mě neoslovila ani trochu. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony jsou působivé. Sienna Miller se své postavy zhostila s grácií, navíc je to (byla) ohromná kočka, takže film samozřejmě stojí především na ní. Nebýt poměrně krátké stopáže, občas zmatenému střihu a tím pádem příliš rychlé změně nálad a stavu hlavní postavy, možná bych šel i výš. Bohužel se však Siennina postava vyvíjí od poloviny filmu příliš rychle a vy si tak těžko zvykáte, že to, co platilo před minutou je najednou úplně jinak. Druhá škoda pak je, že Anakin v roli Boba Dylana se jmenuje jen muzikant a ne Bob Dylan! Teda vlastně je to muzikant, promiň Bobe, doufám, že mě nezažaluješ. Ty jsi byl v šedesátkách asi pěkný číslo viď. ()

Matros 

všechny recenze uživatele

I přesto, že jsem byl v tom nejlepším možném rozpoložení mě několikrát během sledování napadlo, že bych ten film hrozně rád viděl natočený klasičtějším stylem Scorseseho nebo třeba klidně Rona Howarda. Docela nudný film, který měl být pojatý úplně jinak. Proti hereckému obsazení žádné větší výhrady nemám. ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč ten film tady dostává tak tvrdou kritiku a tak nízké hodnocení. Tady je můj názor: Guy Pearce ukazuje Warhola tak, jak jsem si ho asi představoval já. Jako člověka, kterého svět a většina lidí kolem sebe příliš nezajímají a raději se jen soustředí na své plakáty a filmy, které mu zezačátku nenesou žádné peníze. Trochu škoda, že jsme neviděli víc z jeho dětství, to by bylo velmi poučné. Sienna Miller naproti tomu působí i přes jistou podobnost dosti neosobně. Její dětství ve filmu taky dost málo, byť měla nějaká traumata, což je škoda. Hayden Christensen alias Bob Dylan je dosti nevýrazný, ale je to pořád o dost lepší, než v SW E3, kde se Christensen snažil, ale za moc to nestálo. Další herci nedostávají skoro žádný prostor. Co mě na tomhle filmu zaujalo byly ještě snad scény milování, které měly zvlášní, velmi osobní atmosféru a nebyly vůbec vulgární, jak je už i v art filmech běžné. Tenhle film prostě není úžasný, má své mouchy, ale za vidění stojí a já jsem vstupného do kina po dlouhé době zase nelitoval. ()

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama