Reklama

Reklama

Návrat na Brideshead

  • Velká Británie Brideshead Revisited (více)
Trailer

Romantické drama natočené podle klasického románu Evelyna Waugha vypráví o přátelství aristokrata Sebastiana a Charlese, který do světa privilegovaných nepatří, ale zamiluje se do kamarádovy sestry. Hrají Matthew Goode, Ben Whishaw a Hayley Atwellová.  Klasický román Evelyna Waugha o zakázané lásce a ztrátě nevinnosti dostal vytříbenou filmovou podobu pod režijní taktovkou Juliana Jarrolda. Příběh začíná v roce 1925 v Oxfordu, kde se Charles Ryder (Matthew Goode), mladík ze střední třídy, spřátelí s šarmantním a provokativním aristokratem Sebastianem Flytem (Ben Whishaw), synem lorda a lady Marchmainových. Charles záhy podlehne svodům kamarádova fascinujícího blahobytného světa a nadšeně přijímá pozvání do velkolepého rodového sídla Brideshead. Sebastian si tu sice užívá radostí života privilegovaných, který je mu dopřán, ale zároveň cítí, že mu něco podstatného v životě schází a okamžiky depresí utápí v alkoholu. Charles, jehož vztah k Sebastianovi je hlubší než běžné přátelství, se zamiluje do krásné Sebastianovy sestry Julie (Hayley Atwellová), ale idylické dny na panství končí s příjezdem lady Marchmainové (Emma Thompsonová). Bigotní katoličce, kterou opustil manžel a žije se svou milenkou Carou (Greta Scacchiová) v Itálii, se totiž ani trochu nezamlouvá synův svobodomyslný život... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (36)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Tyhle kostýmní britská, romantická dramata mě nikdy neomrzí. Obzvlášť s tímto obsazením. Jako vždy okouzlující Matthew Goode, roztomilý Ben Whishaw, sexy Hayley Atwell a dokonalá Emma Thompson. Jako vždy úžasná výprava, hudba, příběh.... Velmi romantický a také smutný. U těhle příběhů to, ani jinak nejde. Ben s Matthewem jsou osudoví hrdinové nenaplněných tužeb, lásek, zklamání a očekávání. Víra, náboženství a předsudky dokáží být, tak silní a krutí, že zničí a zadusí lásku i štěstí a přinesou jen neštěstí, zklamání a zničené životy. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Návratu na Brideshead by seděla o něco kratší stopáž, jelikož mi přišel film pocitově delší, než ve skutečnosti byl, protože se snažil pojmout relativně velký časoprostor. Ve filmu se stýkají zejména dvě dějové linie - vztahová a náboženská - které se v průběhu děje navzájem prolínají a ovlivňují. Co se hereckého obsazení týká, tak mě nejvíce zaujaly postavy ztvárněné Emmou Thompson a Benem Whishawem, jejichž pojetí se snad nemohlo více lišit. Vizuálně líbivé, ale příběhově až příliš roztahané romantické drama z historie. ()

Reklama

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům se tímto filmem téměř podařilo zhmotnit palčivost samu, což na mě skutečně udělalo dojem. Někdo by mohl namítat, že jde o snobsky zpracované snobské téma a ano, v jistém smyslu by měl pravdu. Chtě nechtě ale takováto podoba k britským dobovým dramatům zkrátka patří a jelikož já nedám na takovéto snímky dopustit, těžko mohu v tomto směru něco vytýkat. Nechal jsem se unášet atmosférou, podmanivou hudbou, smutným příběhem plným lásky, zoufalství a nepřejícího osudu... Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se z některých scén skoro nerozpustil. Jediné, co trochu kazilo velkolepý dojem, byla pokulhávající dynamika a konzistence příběhu - tak trochu houpačkový efekt, chvíli strhující sled událostí, chvíli ticho po pěšině a tak pořád dokola. Patrně to bylo způsobenou delší stopáží, ale na druhou stranu - udělal by Návrat na Brideshead stejný dojem i ve zkráceném provedení? Nejsem si tím příliš jist. ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Na Návratu na Brideshead se mi líbilo obsazení (mám slabost pro Matthewa Goodea, i Ben Whishaw se sem docela dobře hodil a filmy s Emmou Thompson i v sebemenší roli jsou pro mě vždycky lákavé, snad jen ta Hayley Atwell byla trochu nevýrazná...), exteriéry i krásná sídla ať už v Anglii nebo v Benátkách a taky námět společenských hrátek a etikety v rámci jednotlivých vrstev, v nichž se postavy pohybují (taková moje Forsyteovská úchylka). Ale něco mi v tomhle snímku chybělo. Možná trocha té osudovosti, která Charlese pronásleduje deset let života a dovede ho ke konečnému poznání. Ale filmy jako Pokání se dnes a denně bohužel nevidí. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Poriadny ' nášup' aristokracie vznášajúci sa v povetrí nasiaknutým vôňou vína, broskýň, sviecí a zakázanej lásky. I napriek tomu, že to má ponad 2 hodiny, čas letel svižným tempom a ja som sa vôbec nenudil. Avšak... Chcel som toho tak veľa napísať, no v 14. minúte do konca filmu som sa stal svedkom, ako sa jedna dobrá snímka dá naozaj okradnúť o absolútno hodnotenia skrz jediný efekt znamenia. Veľká škoda... ()

Galerie (116)

Zajímavosti (11)

  • Natočené v lete 2007, čo bolo jedno z najdaždivejších zaznamenaných liet v Anglicku. Štáb trpel dažďami takmer na každom mieste, pričom časti Oxfordu a Yorkshire boli zaplavené. V jednom čase herci a štáb uviazli dokonca vo vlaku. A keď sa natáčalo v Benátkach, tiež tam začalo pršať. (Arsenal83)

Reklama

Reklama