Reklama

Reklama

Základní instinkt 2

  • USA Basic Instinct 2 (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Spisovatelka Catherine Tramellová (S. Stone) má opět problémy se zákonem. Scotland Yard určil psychiatra, aby ji vyšetřil. Stejně tak, jako dříve Nick Curran, je doktor Galss C.Tramellovou okouzlen a vlákán do svůdné pasti. Samotná režie filmu byla svěřena do rukou Michaela Caton-Jonese, který má za sebou filmy s Robertem De Nirem (Hodina pravdy), Brucem Willisem (Šakal) a Liamem Neesonem (Rob Roy). Po několika letech od uvedení kultovního Základního instinktu navázala Sharon na postavu nebezpečné spisovatelky svým opravdu jedinečným způsobem. Podle její slov, půjde v tomto filmu konečně o to pravé ořechové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (285)

paascha 

všechny recenze uživatele

Mám rád Sharon Stone, i když v podstatě uhrála jen jedinou fakt super roli. Jenže problém je ten, že právě tahle boží role byla Catherine Trammel v Basic Instinct. A protože Sharon není Stallone, aby zvládla seriály, je dvojka celkem propadák. Absence toho, co dělalo BI hvězdou žánru, krása - tušená, viděná, představovaná - nádherné Sharon, množství kultovních záběrů i hlášek, nic z toho ve dvojce není. Je to jako čaj nakresleného pytlíku, při troše snahy si můžete myslet, že má nějakou chuť, ale je to jen vlažná voda:-) ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Základní problém Základního instinktu 2 není pouze jistá, kulantně řečeno nevkusná přezrálost hlavní femme fatale (jistě, Sharon Stone je stále velmi půvabná a elegantní žena, ale na sexuálního predátora tohoto ražení už prostě nemá věk), ale především může za jeho špatnost celková příběhová plochost a bezvýraznost tvůrčího přístupu. Je zde patrné fundamentální nepochopení mechanismů, jež dělaly z jedničky tak skvělý film. Jistě, hlavní linka je stále stejná – muž je neodolatelně přitahován ženou, u níž je až znepokojivě vysoká pravděpodobnost, že je to psychopatická vražedkyně – což se ostatně stává průměrnému muži minimálně třikrát za život (tedy ne, že bychom se nutně museli všichni zaláskovat do sériového vraha, ale ženy, jež nám mohou velmi snadno zničit život, jsou pro nás extrémně neodolatelné). Jenže pro Verhoevena byla tato nezdravá (a nepochopitelná) masochistická tendence pouhým začátkem práce s divákem, s napětím v důmyslné hře na kočku a myš, přičemž mnohdy nebylo vůbec zřejmé, kdo že je vlastně tou kočkou a kdo myší. Krom vytvoření extrémně husté a hutné atmosféry, přeplněné živočišností, kopulací a smrtí, bylo v jedničce hrozně důležité neustálé matení a balamucení diváka – ten si nikdy nebyl jistý, zda je Sharon vrah či ne, zda ji Douglas zavře nebo se s ní vyspí, co jen bude u Douglase silnější, jestli jeho rozum nebo jeho... hm, no prostě ten druhý nejmenovaný orgán. Všechna ta hromada napětí, strachu, vzrušení, potu, mrazení v zádech a nekonečné nejistoty dělala ze Základního instinktu film, jež je dodnes jedním z nejlepších thrillerů vůbec. A všechno tohle druhému dílu chybí. Divák už od začátku ví, co je Sharon zač, takže žádné napětí se nekoná, druhak zde chybí sympatický hrdina, s kterým by se člověk mohl sžít a pochopit jeho chápání (a na němž by mu tím pádem i záleželo) a ke všemu film jako takový postrádá jakékoliv charisma nebo atmosféru. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Očakávaný veľký návrat sa nekonal, ale až tak by som to neodsudzoval. So scenárom by sa dali robiť divy, no celé to bolo akosi odfláknuté. Príliš prekombinované, zamotané a nerozuzlené. Zábery na Sharonine prednosti boli dosť časté a aj keď sa nemá za čo hanbiť, častokrát to na upútanie diváka nestačí. Chýbala mi väčšia dávka napätia a hlavne s lepším záverom. 55%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem byl zvědavý už kvůli výrazně negativnímu ohlasu, který ho provázel. Po jeho shlédnutí musím konstatovat, že není ani zdaleka tak špatný. Tím ovšem netvrdím, že je to film dobrý. Nicméně příznivec žánru a ještě stále obstojných půvabů Stoneové si může připsat druhou hvězdičku. Potíž je v tom, že hlavním tahákem v tomto snímku měla být právě uvadající hvězda Stoneová. Ta narozdíl od jiných modelek, které zabloudily z předváděcího mola před kameru, je schopná podat určitý herecký výkon a tam, kde se může opřít o dobrého režiséra a kvalitní herecké partnery, může dokonce překonat sama sebe, jak o tom přesvědčila v Casinu nebo v Múze. Jinak je to ale zcela průměrná herečka, která vyniká schopností sebeprezentace. Na české poměry je možné ji přirovnat ke Kateřině Brožové a v tomto srovnání by vyšla vítězně nejspíš Brožová, která koneckonců hraje divadlo (divadelní prkna bych milé Sharon opravdu nevěřil). Protože ve dvojce se sešel tuctový režisér s tuctovými herci a průměrným scénářem, je výsledkem tuctový průmyslový výrobek vhodný do vysílání kterékoli komerční televizní stanice kdykoli po půlnoci pro chronické nespavce. Celkový dojem: 20%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jednička byla mixem všeho co divák ve své době chtěl vidět. Perfektní Michael Douglas jako policista, který jde do všeho pohlavě. Krásná mladá spisovatelka Sharon Stone jako chladnokrevná šelma, která měla naplánovaný celý příběh pro svou knihu. Paul Verhoven dal celému filmu příjemný nádech filmu noir a Douglasova femme fatale byla stělesněním všech dobrých i zlých snů každého muže. Jeho režijní zručnost a přesné načasování chvíle, kdy šokovat udělali z BI perlu mezi filmy. Druhý díl se naoko snaží připomenout původní film. Ať je to hudební motiv, který se vůbec nezměnil a je slyšet v každém okamžiku filmu, nebo Sharon Stone, ani jeden z těchto faktoru nestačí k napodobění úspěchu původního filmu. Velká škoda, ale čekal někdo víc? Sharon Stone už je žena v letech a počet jejich plastických operací rapidně roste. Už jen kvůli dvoum scénám v kterých jsou vidět její prsa určitě na minimálně jedné operaci byla. Její krasa je pryč a ani její chladná Catherina Tramell není tou potvorou, kterou jsme obdivovali. David Morrissey nešahá Douglasovi ani po kotníky. Ostatní herci jsou jen taková sbírka nudných nosičů vody a ten kdo obsadil herce do role detektiva si asi myslí, že šlo o nějakou komedii, protože jeho zjev nebo jak to nazvat mě už nazačátku filmu velmi rozesmíval. Děj se snaží ke konci vnutit divákovi zvraty a poslední zvrat, který si scénárista vymyslel je už přehnaný. Hollywood si stále myslí, že se vše musí říci nebo ukázat. Škoda, že občas scénárista nebo režisér více nevěří fantazii diváka, která by si v některých momentech opravdu mohla užít. Citace z plvodního dílu jsou vykradené a blbě použité. Bohužel většinou jsou jen naťuknuté a k jádru se nedostaneme(např. cigareta-Zde se nekouří ... Kdo očekává hlášku: "Co uděláte zavřete mě ?" se nedočká....). To, že Sharon ve svých letech už nebude sokovat vzhledem ani tím co ukáže čekal každý, ale jne ta holka jedna stará si to neuvědomuje. Proč někdo do filmu nenapsal postavu nějaké mladé následovnice této kočičky?K každému druhému horroru jsou přibaleny min. dvě modelky s hezkými obličejíčky a párem.... Tentokrát ne. No nic. Celý film postupuje pomalu, je nudný, nepřekvapí a ani maličko nešokuje. Jen to auto nazačátku opravdu závidím.... PS: Proč je nakonci na obalu knihy napsané jméno Catherine Woolf? :) ()

Galerie (87)

Zajímavosti (14)

  • Producent filmu Andy Vajna v rozhovoru uvedl: "Mysleli jsme, že Základní instinkt je vhodný k pokračování, nicméně Sharon Stone uvedla, že s Verhoevenem film točit prostě nebude a nebylo možné se s ní dohodnout. Verhoeven tak musel být propuštěn. Žádný jiný režisér se na filmu nepodílel. Já bych jí radši zažaloval, ale producent Mario Kassar si přál snímek zrealizovat, a proto navrhl, abychom uzavřeli mír." (Courtemanche)
  • 14 let očekávaný sequel producenti „ošetřili“ sumou 70 mil. dolarů, což však na diváky nezaúčinkovalo. Během úvodního víkendu (31.3. – 2.4.) vydělal jen 3,2 milionu. Stačilo to jen na desátou příčku a po dvou týdnech měl na kontě jen 5,2 milionu. (imro)

Reklama

Reklama