Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednomu království se doslova za humny usadil drak. Na královském hradě vypukne zděšení, vždyť drak bude určitě chtít princeznu Violu. A tak král vymyslí plán – povýší do královského stavu uhlíře Patočku a drak tak může sežrat jeho dceru Lidku. Nikdo ale netuší, že se Lidka zatím s dobráckým drakem Mrakem spřátelila. (Magic Box)

Recenze (194)

Rodin 

všechny recenze uživatele

Moje děti to strašlivě milovaly. Princeznu v tom navíc hrála má spolužačka (neherečka, to nakonec bylo i vidět, i když nijak zvlášť markantně). Co k tomu říct? Snaha byla, ale moc nad průměr ten film nezvedla. A Maroš Kramár tady opravdu ještě ani nenaznačil, že bude dobrý herec (ve Výletu do mladosti to bylo mnohem, mnohem lepší). Tedy animace snad nebyla špatná, ten drak byl ovšem příšerózně blbý. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Hned v názvu pohádky je chyba, za humny nebyl drak, ale jakási prapodivná animace. S drakem měla společného tak maximálně to, že byla příšerná a vzbuzovala hrůzu. Jinak pohádka trpěla vysokou nelogičností, jak je ostatně pro tento žánr typické. Pokud by v realitě nějaký drak dostal chuť na princeznu, silně pochybuju, že by sebehloupější král na něj posílal prince postupně jednoho po druhém, místo aby na něj poslal celou armádu najednou. Pár katapultů, lučištníků, hasičský sbor, který by stříkal vodu na rytíře v první řadě coby ochranu před dračím ohněm a král se mohl těšit z vkusné předložky k posteli. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádka se vším všudy, která rozhodně šla udělat mnohem, mnohem lépe. A to nemluvím jen o tom příšerném drakovi, kvůli kterému se na tento film každý podívá. Jeho bizarní podoba a chování je doslova katastrofální. Už jsem si zvykl, že v televizních pohádkách na nedělní odpoledne se v 70. a 80. letech objevovali příšerní plyšoví draci. S nimi si Dráček Mráček může podat ruce. Jenže tohle je přece film, který běžel v kinech! A to už tak odbýt přece nejde! Bohužel stalo se a Dráček Mráček je jedním z největších úrazů této pohádky. Na druhou stranu je taktéž velkým lákadlem.... Ty další problémy této pohádky vidím ve spoustě hlavních postav. Především král v roli Jiří Císler je hodně divný tvor. Ten mi vůbec jako král nesedí. Stejně tak jeho dcera, princezna a pak ten loutnista Marian, ze kterého se později vyklube princ z vedlejší země. Je to takovej ňouma a ona taková hloupá hňupka už od pohledu. Naopak uhlířova rodina v čele s prostou holkou (Anderlová) byly fajn. Dějová linka taktéž skáče od pohádky k muzikálu, od příjemné podívané po parodii, že ani nevím, kam to zařadit. Většinou jsou to právě scény s mrakem a především ta, když drak mluví na vojsko a to ne a ne se rozjet k úprku. Zachraňuje to na druhou stranu plynulý děj, docela vtipné scény (například boj rytíře s kozou v chlívku) a starej Kemr. [9508. hodnocení, 178. komentář, 60%] ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Pohádka klasického až přespříliš jednoduchého ražení v zajetých československých poměrech. Pohádka, která pro tu svou prostotu rozhodně nevynikne mezi klenoty jako jsou S čerty nejsou žerty a jiné. Pohádka, která ovšem na onen odpočinek, ke kterému byla svázaně napsána, dokáže krásně navnadit a již léta nezaměnitelně patří k našim českým Vánocům. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Drak byl sympatickej a svou povahou každopádně originální , Andrlová, jako i ve svých jiných rolích, byla naprosto k sežrání (já za to nemůžu, že jsem ji jako jinoch tajně miloval :-) a když se k tomu přidá král jako fík v podání komika s nadáním od Boha - pana Císlera, a mraky vtipných hlášek, dávám velice rád čtyři hvězdy. A uhlíř Patočka vystřihl sympatickou postavu hrdého poddaného, ze kterého si rád beru příklad ve svém jednání s „vrchností“ – Ty pán, já pán ... "Hej, králi! Mezi námi je konec!"..."Patočko, od kdy tykáš králi?"... "Od té doby, co jsem sám král!" ... a to na něj byl "pasován dvě minuty před tím :-) Nemám sebemenší problém se na tuto pohodovou a zábavnou pohádku s chutí podívat, kdykoli ten drak proletí televizním vysíláním. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (13)

  • V pohádce si jednoho z dvořanů zahrál také tehdejší kastelán zámku Milotice. (wictoria)
  • V čase 19:00 je vidět komparzistka ve světlých třpytivých šatech s modrými rukávy s bílou aplikací, které se vyskytují opět na komparzistce na plese v pohádce Tři oříšky pro Popelku (1973) v okamžiku, kdy jsou postupně princi představovány urozené slečny v čase 51:43. (ajlonka)

Reklama

Reklama