Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rokenrol nikdy nezemře. Životní příběh zpěváka Ritchieho Valense... 3. února 1959 se zřítilo letadlo, na jehož palubě mj. byli známí rokenroloví hudebníci Buddy Holly, Ritchie Valens a Big Bopper. Toto datum bývá dodnes označováno za „den, kdy zemřela hudba“. Americký film La Bamba vypráví životní příběh mexického chlapce Ricarda Valenzuely, který se pod uměleckým jménem Ritchie Valens stal jednou z rokenrolových hvězd. Jeho zářivá kariéra netrvala ani šest měsíců, stačil natočit pouze tři hity (jedním z nich byla právě La Bamba, rokenrolová verze mexické lidové písně) a zemřel ještě před osmnáctými narozeninami, jeho hudba však přetrvala. Snímek převážně divadelního režiséra mexického původu Luise Valdeze (nar. 1940) je působivou rekonstrukcí krátkého života nadaného hudebníka. Mimořádný výkon v hlavní roli podává Lou Diamond Phillips (nar. 1962), jehož exotický zjev mají na svědomí indiánští, čínští, španělští ale také irští předci. Atmosféru filmu dokreslují známé rokenrolové skladby, Valensova tvorba tu zazní v podání známé skupiny Los Lobos. Snímek La Bamba patřil v době svého vzniku k překvapivým diváckým hitům a získal také nominaci na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší film (drama). (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

kareen 

všechny recenze uživatele

La Bamba není špatný film, hezky se na to kouká, ale v podstatě nijak nevybočuje z řady podobných životopisných počinů, snad kromě vědomí brzké smrti hlavního hrdiny, takže jeho vyznání lásky své dívce nebo poslední telefonát se svým bratrem mají velkou příchuť fatálnosti. Snímek se sice zabývá Ritchieho hudebními začátky, jeho prvním vystoupením apod., ale zcela pomíjí podrobnosti jeho tvorby, vždy přijde na plac nebo do nahrávacího studia už s hotovou písní, což mi trochu chybělo, zvlášť když tam často mluví o "své muzice". Větší důraz je kladen na zpěvákův soukromý život a rodinu, on sám pak působí jako bezproblémový slušný chlapec, ale jelikož se dožil jen sedmnácti let, rock'n'roll ho ještě nestačil zkazit. Lepší trojka. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ďalší výborný film z množstva životopisných filmov o spevákoch z 50.tych rokov. Tentokrát o Ricardovi Valenzuelovi. Stačí si prečítať skvele napísaný obsah k filmu a už od začiatku budete film pozerať veľmi smutným okom, lebo budete vedieť, ako film skončí, čo v tomto prípade nieje na škodu. V jeden deň vyhasli tri životy jedných z najväčších hudobných hviezd. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi som bol zvedavý na tento film z obdobia začiatkov rock and rollu. Na klasický príbeh o vzostupe talentovaného speváka, ktorý prerušila tragická letecká havária. Atmosféra bola ako obvykle vystihnutá dobre. Nemôžem sa stotožniť s výberom predstaviteľa hlavnej úlohy nielen čo sa týka výzoru, ale hlavne spevu. Rovnako si nemyslím, že pre film bolo vhodné zdôrazňovať úlohu spevákovho brata. Ale koniec koncov, ako nostalgická spomienka na významné obdobie vo vývoji populárnej hudby film poslúži. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ten příběh sám o sobě je zajímavý a hodně smutný. Když se podíváte na to, kolik bylo Valensovi, když zemřel - pouhých sedmnáct let. Vycházející hvězda... Buddy Holly to samé, jen o pár let starší. Jak by asi vypadala hudba, kdyby jejich život neskončil? No, rozhodně bychom neměli píseň "American Pie". Ač silný příběh, zpracování mi přišlo spíš mdlejší. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Velice dobře udělaný biografický film. Na to, jak krátká byla kariéra Ritchieho Valense, laik by řekl, že se nedá nic natočit, ale nebylo to jen o hudbě, i když zde zazněly Ritchieho klasické rokenrolové písničky - to byla mňamka pro milovníky hudby 50. let. Bylo to i o rodinném zázemí, jeho velice průbojném a živočišném starším nevlastním bratrovi, matce, malých sourozncích, velké lásce k dívce, jejíž otec Ritchieho odmítá. Tohle se Američanům povedlo, žádná nuda a ani žádná sentimentalita (až snad na ten konec smíření obou bráchů po telefonu). ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Luis Valdez strávil mesiace študovaním všetkého o Ritchiem, než napísal scenár, ktorý dal rodine na schválenie a až potom sa dal do produkcie filmu. (Arsenal83)
  • Všetky piesne Ritchieho Valensa hrali Los Lobos, ktorých rodina Valensovych osobne požiadala o účasť vo filme. Kapela Los Lobos sa objaví vo filme pri scéne v spoločenskej sále bordelu v Tijuane. (Arsenal83)

Reklama

Reklama