Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rokenrol nikdy nezemře. Životní příběh zpěváka Ritchieho Valense... 3. února 1959 se zřítilo letadlo, na jehož palubě mj. byli známí rokenroloví hudebníci Buddy Holly, Ritchie Valens a Big Bopper. Toto datum bývá dodnes označováno za „den, kdy zemřela hudba“. Americký film La Bamba vypráví životní příběh mexického chlapce Ricarda Valenzuely, který se pod uměleckým jménem Ritchie Valens stal jednou z rokenrolových hvězd. Jeho zářivá kariéra netrvala ani šest měsíců, stačil natočit pouze tři hity (jedním z nich byla právě La Bamba, rokenrolová verze mexické lidové písně) a zemřel ještě před osmnáctými narozeninami, jeho hudba však přetrvala. Snímek převážně divadelního režiséra mexického původu Luise Valdeze (nar. 1940) je působivou rekonstrukcí krátkého života nadaného hudebníka. Mimořádný výkon v hlavní roli podává Lou Diamond Phillips (nar. 1962), jehož exotický zjev mají na svědomí indiánští, čínští, španělští ale také irští předci. Atmosféru filmu dokreslují známé rokenrolové skladby, Valensova tvorba tu zazní v podání známé skupiny Los Lobos. Snímek La Bamba patřil v době svého vzniku k překvapivým diváckým hitům a získal také nominaci na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší film (drama). (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi som bol zvedavý na tento film z obdobia začiatkov rock and rollu. Na klasický príbeh o vzostupe talentovaného speváka, ktorý prerušila tragická letecká havária. Atmosféra bola ako obvykle vystihnutá dobre. Nemôžem sa stotožniť s výberom predstaviteľa hlavnej úlohy nielen čo sa týka výzoru, ale hlavne spevu. Rovnako si nemyslím, že pre film bolo vhodné zdôrazňovať úlohu spevákovho brata. Ale koniec koncov, ako nostalgická spomienka na významné obdobie vo vývoji populárnej hudby film poslúži. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ten příběh sám o sobě je zajímavý a hodně smutný. Když se podíváte na to, kolik bylo Valensovi, když zemřel - pouhých sedmnáct let. Vycházející hvězda... Buddy Holly to samé, jen o pár let starší. Jak by asi vypadala hudba, kdyby jejich život neskončil? No, rozhodně bychom neměli píseň "American Pie". Ač silný příběh, zpracování mi přišlo spíš mdlejší. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

On tu sere, on tu sere, bá la lamba... Kdo by neznal nejznámější píseň Ritchieho Valense, jenž tragicky zahynul spolu s dalšímu začínajícími ikonami amerického rocknrolu. Tento film docela stylově zachycuje Ritchieho život i události, které vedly k oné tragédii. Jinak docela mdlá(!) puška, Lou Diamond Phillips, je zde naprosto vynikající. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Větší hodnotitel na hovno, než jsem já asi neexistuje. Sám jsem emeritním rockerem a hudba byla vždy mým nejsilnějším koníčkem. Snil jsem si svůj příběh Ritchieho Valense a život mě odkopl někam jinam, do světa iterací a matematiky. O nehodě letadla jsem věděl už od 12-ti let. Tvorbu těchto nadšených snílků jsem si opatřil z Rakouska už ve 14-ti letech. Film se mi líbil ale jak jsem předeslal, hodnotitelem jsem na hovno. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dôkaz toho, že aj životopis sedemnásťročného ide natočiť na peknú porciu minút a že život môže byť bohatý aj v tomto ešte ranom veku. Akoby v tých skorších dobách ľudia dospievali rýchlejšie. V podstate sa hanbím, že som netušil, že taký hit prežívajúci desaťročia stvoril mladík, ktorý možno zomrel ako panic. A tiež sa núti zamyslieť nad tým, ako o živote, bytí a nebytí rozhodujú maličké momenty a náhody. Jeden hod mincou a ste úplne inde. Nenápadný a zabudnutý snímok o človeku, ktorý by možno tiež ostal v zabudnutí, nebyť nielen tohto filmu, ale hlavne skupiny Los Lobos, ktorá hit La Bamba nenechala vychladnúť. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Predtým, ako sa Lou Diamond Phillips zúčastnil konkurzu na túto úlohu, jeho agent mu omylom povedal, že film bude o spevákovi Frankie Valli. Phillips si totiž nemyslel, že sa na túto rolu hodí, no nakoniec sa konkurzu aj tak zúčastnil. (Arsenal83)

Reklama

Reklama