Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mestečko Warlock je typickým sídlom Divokého západu 19. storočia. zákony v ňom platia len pre poctivých občanov, banda neľútostných banditov si robí, čo chce, zo zákonov si nič nerobí a strážcom poriadku sa vysmievajú do očí. A tak sa obyvatelia rozhodnú nájsť si nového šerifa, dostatočne tvrdého a skúseného, aby v meste nastolil vládu zákona. Je ním sebavedomý pohraničný šerif Clay Blaisdell (HENRY FONDA), excelentný strelec, ktorý vie presne, čo sa od neho žiada a rozhodne sa ulice mesta vyčistiť od banditov. Veď aj zástupca mesta a miestny šerif Johnny Gannon (RICHARD WIDMARK) je bývalý zločinec, ktorý však netúži po ničom inom, ako po pokojnom živote. Obyvatelia mesta Blaisdella a jeho spoločníka, neurotického hazardného hráča Toma Morgana (ANTHONY QUINN), podporujú v ich úsilí zlikvidovať zločinca. Nikto netuší, že Blaisdell a Morgan si zmluvu, ktorú uzavreli, vykladajú po svojom, a rozhodnú sa, že sa zbavia nielen zločincov, ale aj svojich ochrancov. A tak Johnnymu Gannonovi nezostáva nič iné, len sa vrátiť k životu, na ktorý už chcel zabudnúť. Ak má mestečko Warlock zbaviť neľútostného a bezohľadného Blaisdella, musí sa mu postaviť sám a rozhodnúť v streleckom súboji muža proti mužovi. Zvíťazí spravodlivosť, alebo zločin? Rozhodne ten, kto bude rýchlejší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Han22 

všechny recenze uživatele

Trojice skvělých herců z nichž minimálně dva (Fonda, Widmark) byli ve westernech jako doma. A výsledek je rozpačitý aspoň pro mě. Máme tu městečko, které čelí neustálým nájezdům banditů a tak si najmou pistolníka (Fonda), který se svým kamarádem (Quinn) mají pistolníky vyhnat. V průběhu filmu se jeden z bandy (Widmark) rozhodne odpojit, stát se oficiálním zástupcem šerifa a postavit svým bývalým kumpánům. A když se to podaří, trojice se staví proti sobě. Je to výborně zahrané, ale motivaci postav jsem absolutně nechápal a skončit ten závěrečný souboj krveprolitím, šlo by to ještě o hvězdičku níž. Navíc je to zbytečně dlouhé a ukecané. Slabé 3*. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Dost průměrný western s jednoduchou dějovou stavbou, dobrým Quinnem a Widmarkem naprosto přestárlým pro svou roli, kterou měl hrát raději nějaký mladík. Fonda na druhé koleji nemá moc co hrát, i tak se ale neztratí. ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Western, jemuž herecky dominují Henry Fonda a Anthony Quinn, se nese spíše v duchu dramatu s charakterově prokreslenými postavami, než klasické dobrodružné odnože tohoto žánru, což však vzhledem k vcelku originální zápletce není vůbec na škodu. Rovněž potěší absence černobílosti postav, tak typické pro podobná díla z 50. let (zejm. s J. Waynem v hlavní roli). Všichni hlavní hrdinové v sobě nesou jizvy minulosti a nikoho nelze považovat za absolutního "klaďase", což je jen dobře. Oko filmového fajnšmekra pak možná potěší nikoli bezvýznamná vedlejší role "Bonese" Kelleyho známého ze sci-fi ságy Star-Trek. Každopádně si myslím, že snímek je zde nedoceněn - já to vidím na suverénních 80%... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh je svým způsobem podobný pozdějším gangsterkám. Gang ovládne malé městečko Warlock. Každý šerif je bez milosti vyhnán a obyvatelé se dostávají do stavu zoufalství. Pod krutou nadvládou se přesto jednoho dne rozhodnou najít za slušnou odměnu někoho, kdo z pozice šerifa městečko vyčistí. Podaří se? Hvězdné obsazení slibuje přívětivou podívanou. Na svou dobu typický western obsahující vše podstatné. Odvahu, hrdost, spravedlnost, přátelství, lásku i žárlivost. Dokonce je tu obsažen i homosexuální podtext, ale záleží na tom, jestli to dnešní divák v rámci psychologické rozvahy vůbec pozná. Zkomponované je to však tak zajímavě, že si je nejeden jistý. Dvouhodinová stopáž, pomalejší tempo a místy až komorní atmosféra. Těžko říci, jestli snímek patří mezi vyhledávané klasiky. Westernové odvětví není sporné, příběh místy trochu překombinovaný, ale vyhýbající se klišé, několik charakterů postav, z nichž některé jsou rozporuplné a atmosféra na dnešní dobu spíše inklinující k nudě. Ale jo, za zhlédnutí snímek stojí. Jen je potřeba místy nad dějem zapřemýšlet. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Škoda, že zajímavý námět je zbytečně natahovaný; být o dobrých 20 minut kratší, mohl z toho být skvělý film. Pominu, že mě neskutečně štvala Dorothy Malone jako Lilly a hudba mi taky brnkala na nervy. ()

paddy35 

všechny recenze uživatele

Skvělý western s tou pravou atmosférou, parádními kostýmy hlavních protagonistů a hlavně výtečnými herci. Henry Fonda naprosto kraluje celému filmu a nemálo dobře mu sekunduje naivní Richard Widmark. Jeden z mých oblíbených westernů. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Docela podhodnocený western. Na padesátá léta je nezvykle vyspělý a zapadl by spíše do pozdější éry antiwesternů, kdy přestalo být zobrazování divokého západu černobílé a ne každá kladná postava byla jako John Wayne. Warlock je hodně psychologický a málo akční. Nebylo by to tolik na škodu, kdyby se postavy nechovaly tak nelogicky jak se zde chovají. Jednotlivé charaktery jsou skutečně nedomyšlené, ale to je putna. Dívalo se na to dobře a nechybělo ani správné napětí. Všichni hlavní představitelé jsou skvělí a obzvlášť z Henryho Fondy charisma přímo prší. ()

Reklama

Reklama