Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dětství, které v Kalifornii prožila patnáctiletá Vanessa Lutz připomínalo peklo. Její nevlastní otec Larry obchoduje s drogami, matka Ramona je narkomanka a prostitutka, která už několik let předstírá, že nevidí, jak muž Vanessu pohlavně zneužívá. Když se nakonec otčím dostane za její zneužívaní a drogy za mříže a matka je zatčena za prostituci, usoudí sotva gramotná Vanessa, že se nechce dostat do žádné pěstounské rodiny a raději se rozhodne najít svou babičku, kterou v životě neviděla a začít u ní nový život. Ukradne auto sociální pracovnici, která měla na starost její rodinu a uteče z domu. Cestou se však auto porouchá a tak Vanessa pokračuje v cestě s mladým, příjemným a na první pohled slušným Bobem Wolvertonem, který pracuje jako právní poradce ve škole pro problémové chlapce. Bob si pomalu získává Vanessinu důvěru a nakonec ji přesvědčí, aby mu vyprávěla o tom, jak ji nevlastní otec pohlavně zneužíval. Jenže zanedlouho si šokovaná Vanessa uvědomí, že to, co vypráví, Boba vzrušuje. Vzápětí se ukáže, že muž je psychopatickým "vrahem z I-5", o němž se mluví ve zprávách. Muž, který zabíjí a znásilňuje ženy na dálnici I-5. A teď si jako další oběť vybral Vanessu. Dívka se pokusí z jeho auta uniknout, ale zjistí, že muž odstranil vnitřní kliku dveří. Podaří se jí zmocnit pistole a zasáhnout ho několika výstřely. Jako zázrakem však vrah přežije, Vanessa je zatčena a policie ji obviní z pokusu o vraždu. Americký film, který je zdařilou směsí road movie a vězeňského dramatu, vznikl v roce 1996 a původně byl určen pro televizní obrazovky, Velmi kladné recenze a příznivé přijetí nakonec vedly k rozhodnutí uvést film v kinech. Podle vlastního scénáře ho natočil jako svůj režijní debut scenárista Matthew Bright. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že Reese Witherspoon nikdy nebola moja obľúbenkyňa, tak v tomto prípade jej rola jednoduchej, prchlivej a prostej dievčinky s extrémne vyvinutým zmyslom pre spravodlivosť neskutočne zapasovala. Všetko v tomto filme je len o jednej postave a tá ma tu ohromne bavila. Je len veľmi málo filmov, kde by jedna osoba dokázala konštantne zabávať od začiatku až do konca a kde by sa vážnejšie spoločenské a kriminálne témy s takou noblesou dokázali prevrátiť na čistý humor. Toto je rozhodne ten prípad. Pre mňa ide o to najlepšie s touto herečkou. Nuž čo, Matthew Bright sa tu s jednotlivými žánrami pekne vyhral a vybúril, skvelá vec. 85/100 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nejsem stoprocentně přesvědčená, že bych normálně dala čtyřku, přece jen tam nějaké to "ale" bylo. Nicméně když jsem viděla jak Reese ve svých dvaceti letech neslezla zpoza klapky a hrála naprosto jedinečně a přesvědčivě, tak to musím zvednout. Byla skvostná postavička se vším všudy. Kiefer hrál psychopata taky báječně, nicméně tady ho Reese trumfla. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Trochu drsnější verze červený karkulky. Co se stane když psychopat Sutherland potká maniaka Witherspoonovou? No asi se semele pořádná porce zabíjení a satirickýho humoru. Ano napsal jsem hádám toho maniaka ke správný postavě, protože předpokládám, že je název filmu směřován spíš k hlavní hrdince než k zabijákovi z dálnice. A v tom je trochu problém. Zatím co Reese mi přišla naprosto bezchybná a fakt bych nechtěl tuhle holku nasrat, tak Sutherland ač ho jeho herecký schopnosti a charizma předurčovali k zářnému výkonu, tak na mě působil jenom jako extrémně neschopnej a totálně vylízanej nekrofil a závěrečná scéna jak si hraje na vlka v posteli, taky stojí za to. To jsou zkurvený velký oči Bobe! Ale jinak solidní nálož plná zjevný nadsázky a samozřejmě i nějaký tý správný sociální kritiky těch skvělých vyjetých spojených států. To můžu.75% ()

Antek 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na Klub rváčů, Takové normální zabijáky či (pokud vůbec někdo o tomto filmu dokáže uvažovat jako o buřičském) Wanted. Freeway je cynická, naprosto nekorektní a plivnutí do tváře se podobající filmová satira, která si nebere servítky s ničím a nikým. Úchylná (ale přitom až krásně drzá) variace na Karkulku, v níž exceluje lolitovská Reese a šílený Sutherland. Mluví se o š****í nezletilých, policajti se pářou snadněji než natržený papírový kapesník (s přispěním do vraždícího nástroje proměněného kartáčku) a mladé holky jsou ochotny udělat cokoliv, pokud jim to zrovna přijde vhod. Tohle nejde nastínit (protože pak to zní šíleně), tohle se musí vidět (aby se uznalo, že to šílené je). Když jsem sledoval Brightovu odyseu sériového vraha Teda Bundyho, měl jsem chvílemi provinilý pocit, že se bavím tam, kde bych se rozhodně bavit neměl (sérioví vrazi byli jeden čas předmětem mého soukromého bádání a tak jsem věděl, co byl Bundy zač). Ovšem tento film mě přesvědčil o tom, že Bright nedělá nic nezáměrně. Že je to zkrátka filmový anarchista, který boží konvence a rád provokuje. Záleží pak na každém, jak se s tím porve ... ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem alespoň nějakou zabijáckou a vypěťovou podívanou, když jsem však zjistil, jaký bič Bright ušil na Kiefera, bylo mi do breku. Nemůžu říct, že by neměl působivou roli, ale jeho potenciál zkameněl hned v úvodu po několika minutách. Reese se na svou parodickou hodila nadpřiměřeně, ale její "namyšlenost", že ona je vládcem platna ve mě vynutila posunek, že bych ani tu 3 hvězdu neměl radši dávat. Kiefe, tebou to není. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (4)

  • Ve scéně, kdy Vanessa (Reese Witherspoon) zvrací, byl použit jogurt. (zajda404)
  • Falešná krev, která byla použita v jedné scéně, vyvolala na kůži Reese Witherspoon alergickou reakci. (zajda404)
  • Make-up, který má Bob (Kiefer Sutherland) ve Vanessiných (Reese Witherspoon) nočních můrách, pochází už z prvních zkoušek kostýmů. Původně měla být použita složitější verze, která byla ale později zamítnuta. Líčení totiž trvalo šest hodin, což si štáb nemohl dovolit. (zajda404)

Reklama

Reklama