Reklama

Reklama

Hondo

Trailer

VOD (1)

John Wayne jako osamělý jezdec na pláních plných indiánů... Americký western Hondo (1953) vznikl podle povídky Louise L'Amoura "Cochisův dar", uveřejněné poprvé v časopise Collier's. Titulní postava v podání slavného Johna Waynea pracuje pro armádu jako kurýr a při jedné ze svých cest se seznámí s obyvateli osamělého ranče uprostřed indiánského území, mladou ženou Angií a jejím synem Johnnym. Když Apačové povstanou, Angie ho vydává za svého manžela, takže se na něho vztahuje ochranná ruka apačského náčelníka Vittoria, který z malého Johnnyho učinil svého pokrevního bratra... Snímek, jehož děj trochu připomíná známý western Shane z téže doby, režíroval Australan John Farrow pro produkční firmu Johna Waynea. Populární herec obdařil svého hrdinu všemi atributy soběstačného muže prérie, který si nenechá nic líbit, ale vždy stojí na straně potřebných. Jeho partnerkou v roli Angie byla ve filmu začínající broadwayská herečka Geraldine Pageová (překvapivě nominovaná za svou roli na Oscara). Ve vedlejších úlohách se objevují Wayneovi kumpáni Ward Bond (Buffalo Baker) a Paul Fix (major Sherry). Snímek, jenž je na svou dobu pozoruhodný relativně férovým zobrazením indiánů, byl natočen v exteriérech Mexika a Utahu v tehdy populárním 3-D. Snaha nečekaně šokovat diváka je patrná zejména v několika kuriózních záběrech v sekvenci Wayneova souboje s Apačem Silvou i v některých dalších akčních scénách. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dávno pred Johnom Wickom zabili psa inému JW. Jedna z najlepších waynoviek s výborným príbehom - úvod je pomalší, ale potom to naberie ostré tempo plné zvratov a akcie. Na svoju dobu je to výborne natočené, pomerne zaprášené, s realisticky zobrazenými Indiánmi. Veľmi dobré bojové scény a kaskadérske a jazdecké výkony. Western ako lusk. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $8,200,000Tržby Celosvetovo $-║ Z jednoduchého príbehu odohrávajúceho sa prevažne na vypriahnutej farme vytrieskal John Wayne svojou postavou a prejavom čo sa len dalo, pôsobiví western. /80%/ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Tady není proč nad plným bodováním váhat - plnokrevný western, poutavý příběh, tragédie, slitování i láska (sblížení cizího muže s chlapcem i ženou tématem nepatrně přimomíná film Shane rovněž z roku 1953), k tomu patrně i dobová věrnost v bitvách s Apači. Navíc indiáni zde jsou vykresleni jako charakterní divoši, kteří bojují kvůli nedodržování dohod bělochy. Vše korunuje přesvědčivý John Wayne jako samotářský bývalý zvěd Hondo Lane se svým psem Samem po boku... Trailer: http://www.dailymotion.com/video/x2j5hz_hondo-trailer_shortfilms ()

Radko 

všechny recenze uživatele

John Wayne na jednej strane moralisticky vzdychá o tom, ako bude úžasný spôsob života Apačov chýbať a na strane druhej neváha tých istých Apačov strieľať po desiatkach. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nic moc. Hloupý příběh s nevýrazným Waynem, zakončený ohromně nijakou (opakující se) sekvencí s indiány a kolonou krytých vozů, která v plné parádě ukáže, jak strašně nenápaditý scénář Hondo má. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Je ťažké nájsť western s J. Waynom, ktorý nie je dobrý. Zatiaľ som mal šťastie len na samé vydarené kúsky a tento je jeden z jeho najlepších. „Polovičný“ indián Hondo je zásadový a tvrdý chlap, ktorý všade chodí so svojím verným psom. Škoda, že scénu, kde o psa príde tvorcovia trochu nevygradovali. Ako „polovičný“ Apač nemá pri strete s týmito bojovníkmi žiadnu výhodu a spoliehať sa musí iba sám na seba. Veľká bitva medzi Apačmi a belochmi visí vo vzduchu, ale zostaňte pokojní...je tam John Wayne a ten vždy vie , čo treba robiť. Navyše Apači nemajú Winnetoua ....aja-jáj...to neskončí dobre. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dobrý western, který nesmírně pozvedl John Wayne, který opět potvrzuje, že role kovbojů a drsných mužů ze Západu, mu sedí jak ušité. Pokud bychom měli vybrat z lidského druhu nějaký prototyp muže, pak by Wayne jistě neměl chybět na prvních příčkách výběrového řízení. V tomto westernu je jeho postava poměrně spjata s přírodou a životem indiánů, avšak i přesto se musí v boji postavit proti nim. Líbilo se mi, že Apačové zde nejsou vylíčeni jako krvelačné bestie, ale také jako lidé čestní a schopni dodržovat své slovo, respektovat bílé a projevit velkorysost. Chvíli jsem přemýšlel, zda nedát plné hodnocení s přihlédnutím na perfektní hudbu, výborné prostředí a perfektního Waynea. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Starý dobrý klasický western s mladým dobrým Johnem Waynem, který zde vypadá jako fešák, střílí jako Chris ze Sedmi statečných, rve se jako Old Shatterhand a za kamarády má i podobné Apače. Nechybí láska, pěsti ani padouši, prostě, kdo má tenhle žánr rád, může k tomu bez obav přisednout. ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Your life is meaningless compared to Hondo! Od nejzbožňovanějšího filmu Ala Bundy, kvůli jehož sledování pokaždé tolik zakusil, jsem čekal něco trochu jiného. Více >správných< amerických chlapů, jejich zápolení, střílení rudochů a znásilňování rudošek... Chybí zde pořádná porce xenofobie, šovinismu, buranství a, k čertu, vždyť se tu vůbec nehrál americký fotbal!!! Namísto toho jsem se dočkal citovky plné ideálů a dokonce shovívavosti vůči rodině! Ale Bundo, zklamal jsi mě. Nechť prodáváš boty do nejdelší smrti a zápach bizonního trusu už z nohou nikdy nesmyješ. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ vám chýba, s výnimkou Vinnetuoviek, nejaká indiánka, kde si fakt užijete Apačov a dokonca sa dočkáte aj nejakých tých dialógov medzi nimi, medzi nimi a bielymi tvárami a dokonca im dáva scenár čiastočne aj za pravdu, tak Hondo je pre vás ako stvorený. Samotná hlavná postava je trochu nedomyslená, ale Wayneova charizma aj napriek tomu z Honda robí jednu z jeho najpamätnejších úloh. Belosi porušili zmluvu s indiánmi, ktorí nechápu význam pojmu klamstvo a tak nás čaká odplata. Hondo však bude musieť stáť na strane svojej rasy... ()

pm 

všechny recenze uživatele

"Nemyslím, že lidské srdce má něco společného s kalendářem", utrousil Hondo Lane, a já se obávám, že se nemýlil. Je to také všudypřítomná nadsázka, která tento film výrazně povyšuje. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Western podle literární předlohy Louise L´Amoura v nádherných barvách s akcentem na ukázku mentality Apačů - Mescalerů, s nimiž se běloši střetávají v 1. polovině 19. stol. na území dnešní Arizony, k tomu osobní propeletenec muž - žena, vdovec- vdova a charisma Johna Waynea. Závěrečné scény, kdy Apači přepadají vozovou kolonu, jistě znali němečtí tvůrci filmových mayovek...Hodnocení: 3,5 hvězdičky, slušný průměr, ale na druhé podívání by mne již nelákal...Roku 1966 byl natočen televizní remake s názvem Hondo a Apači. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Celkom príjemné dobrodružstvo. Potešil ma hlavne náznak nejednoznačnosti dobra a zla a zamyslenie sa nad cenou hrdosti a cti. K záveru sa western mení na tuctovú strieľačku s indiánmi, ale ostávam na štyroch... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slabý western, který dnes zaujme jen jako pohled na začátky legendárního Johna Waynea. Prakticky celý film se nic neděje a typický western to připomíná hodně vzdáleně. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slušná Wayneovka, v ktorej by som nevyzdvihol len tú westernovú klasiku, ale aj farebnosť. Vždy ma fascinuje vidieť tak staré snímky vo farbe, pretože takto dávajú dávno zosnulým hercom ešte väčšiu „nesmrteľnosť“. A pre všetkých fanúšikov žánru poskytne dostatočnú mieru zábavy. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nejlepší byla apačská seznamka: "Tenhle muž má dvě ženy, ale jedna je stará a už brzy umře. - Tohle je výborný lovec, v jeho wigwamu není nikdy hlad. - Tenhle bije ženy jen velmi málo a rád hlasitě zpívá." ----- Já osobně bych brala toho posledního, na Apače to byl vysloveně romantik. A zdálo se mi, že i opuštěná běloška s malým synem, kterou vstřícný apačský náčelník nutí do sňatku s indiánem, měla v očích jistý zájem. ____ Zajímavostí filmu je, že Apačové nejsou zobrazeni jako úskoční vrazi, o kterých nikdo neví nic jiného, než že se vynoří zpoza kopce a zmasakrují poklidně farmařící či v dostavníku jedoucí bělochy. Indiáni jsou tady lidské bytosti se svými tradicemi a s utrpením, které jim zpúsobili osadníci a armáda. Jsou hrdými potomky mizejícího času, kteří tuší, že jejich svět končí, ale nehodlají se vzdát bez boje. /21. 8. 14./ ()

Reklama

Reklama