Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1843 se skupina lidí vydá na dlouhou cestu do Oregonu, vzdáleného 2500 km, aby tam našla svůj nový domov. Výpravu zorganizoval kapitán William J. Tadlock, bývalý senátor státu Illinois, který kdysi chtěl být prezidentem Spojených států. Vedoucím výpravy je zkušený Dick Summers, k dalším členům výpravy patří rodina Evansova, manželé McBeeovi s dcerou a novomanželé Mackovi. Po cestě jim hrozí přepadení od Siouxů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

RHK 

všechny recenze uživatele

Road movie western. Legendární Kirk Douglas coby organizátor výpravy vozů s novými usedlíky směřujícími skrze indiánská území do Oregonu a jím vybraný vůdce veterán Západu Robert Mitchum jsou hlavními klady filmu. Popsat ve 122 minutách cestu dlouhou 2500 km tvůrcům filmu možná nepřipadalo dost dlouhé, ale mně by stačil i kratší popis. Pochválit musím krásné záběry krajiny Divokého Západu. Ukázka z filmu je zde: http://www.sms.cz/film/cesta_na_zapad-1967/ukazka ()

reich 

všechny recenze uživatele

Spíše než western bych řekl, že je to dobrodružná výprava, dokonce kdybych si chtěl hodně rýpnout, tak road movie, protože tenhle film není o nějaké veliké akci, ale spíše dostat se z bodu A do bodu B. Další věc, diváka, stejně jako mě, nalákalo hvězdné obsazení Kirk Douglas, Robert Mitchum, Richard Widmark, které ovšem nefunguje a nepřesvědčí snad ničím. Douglas vypadá znuděně ještě než vyjede někam s kolonou. Mitchum tak truchlí, že si odvede to svoje, ale na konci kolonu opouští a vrací se zpět... A do toho Widmark, pán, který chce vést, ale když dostane vedení zjistí, že stojí za zlámou grešli, ale nakonec stejně to vedení má zase. Do toho nesmyslné menší příběhy, kdy jeden frajer nemůže mít nic se svou bláznivou ženou, tak udělá dítě snad nezletilé... Ta se pokusí o sebevraždu, nakonec se vdá, za Widmarkova syna, kterého by snad mohla milovat za 10 nebo 20 let. A přesto i přes 2 hodiny se kolonie nedostane do cíle, ale pouze na vory na řece. Tenhle film se sakra nepovedl a právem patří k nejhorším westernům Kirka Douglase. 40% a znovu už ne. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Další z řady netypických westernů. V tomto hrají přestřelky až druhé housle, hlavní devizou je zobrazení úmorné cesty přes celé státy do Oregonu a klade též důraz na psychologii hlavních postav. Kirk Douglas hraje dokonale postavu Williama Tadlocka, tvrdého muže, který svoji horkou hlavou vedl výpravu. Stárnoucího samotářského stopaře, který má potíže se zrakem Dicka Summerse si s chutí zahrál Robert Mitchum a taktéž Richard Widmark se výtečně zhostil role Lije Evanse, muže kterému cestující nejvíce důvěřují. Film dále odkrývá i některá do té doby tabuizovaná témata (vztah zkušeného muže a mladé dívky, svatba mladistvých, hrozba před neštovicemi). Známý westernový tvůrce Andrew V.McLaglen natočil kvalitní podívanou, která má co říci i člověku, který westerny příliš nevyhledává. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Pastorální obraz statečných osídlenců, které vede nový americký Mojžíš do země zaslíbené. Putování na divoký západ je vykresleno v malebných a ušlechtilých barvách a pravda a láska vždy nakonec vítězí, což je příznačné nejen pro americké filmy předpostmodernistického období – podobný výchovný duch klasické morálky lze vidět i v jiných tehdejších národních kinematografiích. Tento western, obhajující kolonizaci Ameriky civilizovanými (= technicky vybavenějšími) utečenci z Evropy, určitě povinně ukazují žákům amerických základních škol v hodinách dějepisu. Jiný důvod pro sledování tohoto filmu, než za účelem seznámení se se starými pověstmi americkými, nevidím. ()

Winster 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený western, který krásně ukazuje trampoty skupiny osadníků. Trochu je mi zde lít Kirka, který svým sice drastickým, ale účelným způsobem vede tuto skupinu až za vysněným cílem...Nečekejte přestřelky nicméně i tak je tento film pro fandy tohoto žánru dalším sklíčkem do mozaiky divokého západu. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (8)

  • Skupina lidí se vydává ze státu Pensylvánie do Oregonu, což je vzdálenost přes 2 500 mil. (Winster)
  • Film je pozoruhodný tým, že je druhým veľkorozpočtovým westernom, v ktorom si osadníci spúšťajú svoje vozne cez útes pomocou lán. Tým prvým je western The Big Trail (1930). (westerns)

Reklama

Reklama