Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nad výběrem zfilmovaných Zeměploch se podivuju (udělat volnou trilogii z 20., 1. a 30. dílu je vskutku k zamyšlení) a první hranou beru jen jako velmi slabou adaptaci. Ačkoli je velmi těžké neužít si to téměř vánoční dobrodružství se Smrtěm a Krysím smrtíkem a Zuzankou. Kratší stopáž by tentokrát nebyla od věci a doslovnost by nemusela být zaklínadlem. Michelle Dockery už tehdy hrála stejně unyle jakoby se připravovala na pseudoproblémy Lady Mary a bohužel krach celku nezvrátilo ani cameo samotného Terryho. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Na britskú televíznu produkciu prekvapivo výpravné a s viac než slušnými digitálnymi trikmi. Zemělocha naozaj ožila a väčšina postáv musí Pratchettových fanúšikov prinútiť, aby krochkali blahom (hlavne Smrť, Albert, Výsměšek a Nóblhóch sa vydarili, Časnačaj v bravúrnom podaní Marca Warrena je jeden z najdémonickejších záporákov posledných rokov). Bohužiaľ tá stopáž je premrštená a tvorcovia ju museli vypĺňať aj tým, čo bežného diváka nezaujíma. A tak medzi zaujímavou úvodnou polhodinkou a strhujúcimi záverečnými cca 40 minútami ležia skoro dve hodiny zbytočných dejových odbočiek, kľučiek a neraz kŕčovitých či vyslovene nudných scén. Navyše na obrazovke nefunguje striedanie viacerých dejových línií, ktoré Pratchett dokáže hladko prepletať a napínať čitateľa tradičnou fintou "odseknutia scény v tom najlepšom". Filmu sa to nedarí a snaha napodobiť to má za následok, že je to celkovo roztrieštené a "tak dáko divne zostrihané". Réžia je televízna - teda bez nápaditosti. Hudba je samostatne fajn, ale vizuálu nepomáha, pričom nejaká tá dynamizácia by občas veľmi pomohla. Napriek vymaznanej vizuálnej stránke preto zostáva na jazyku televízna pachuť. Fanúšikovia Zemělochy sú väčšinou nadšení, ale to je len radosť z malebnej rozpohybovanej ilustrácie. Terryho švih a humor sa zachytiť nepodarilo. Fakt, že sa občas potešíme "z tej starej dobrej hlášky z románu" ešte neznamená, že replika vo filme funguje a som si istý, že neznalému divákovi ktovieako vtipná nepríde. Tak či onak, na televízny projekt slušné. ()

Reklama

kombajn 

všechny recenze uživatele

Knížka je jednoznačně lepší, ale za ztvárnění SMRTĚ si autoři zaslouží poklonu. Žádné kašírované 3D cool efekty, ale hmotná loutka. Odvaha v dnešní době, která dokonale vyšla. Možná je film zbytečně dlouhý, ale ony ty knížky taky nejsou zrovna útlé. Jistě, rozpočet nebyl tak velký jako u Harryho Pottera, ostatně jedná se o TV tvorbu, ale nečekejte ani podkvalitu tvorby z Kavčích Hor. Ten kdo Pratchetta zná a má rád, musí být velmi potěšen. Není to sice tak vtipné jak knížka, ale je to opravdu dobré. Bohužel se bojím toho, že kdo Pratchetta nezná, to bude považovat za blbost.. Ale třeba to někoho dovede k těm skvělým knížkám... ()

Lennnnna 

všechny recenze uživatele

Mé první setkání s Pratchettem (měl to být trénink na divadelní představení, abych alespoň částečně tušila, co mě čeká - pozn.: moc jsem si nepomohla, stále netuším:o) nedopadlo zrovna nejlépe, jako neznalec jakékoliv jeho knihy (které jsou údajně vtipné od začátku až do konce, ehm tady se to nějak nepovedlo) v tom plavu řekněme asi jako kapr na suchu. Sneslo se na mě tolik postav, že být to vločky, už jsem celá zasněžená (koukám, že začínám být trochu poznamenaná přicházejícími vánoci) a nebýt sympaťáka Smrťi a vrahouna Časnačaje nejspíš bych ztratila trpělivost hned na začátku, ale chyba bude pravděpodobně spočívat skutečně v mé neznalosti, zorientovat se je vážně dost těžké. Zpracování (obzvlášť na televizní produkci) je však velmi slušné, skoro až obdivuhodné. Kdo ví, třeba až si něco přečtu, přiroste mi Zeměplocha k srdci, prozatím Hogfathera považuju za takovou milou podivnost. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Geniální to sice není, ale nemá to k tomu příliš daleko. Málokde najdete tolik filozofie, která působí tak lehce a přitom hluboce, tak uceleně a nenuceně, pozitivně a pravdivě, přitom ne úplně optimisticky.. K tomu notná dávka humoru, výborná vizuální i zvuková stylizace, parádní postavy, svělí herci... Zbývá tedy jediná otázka: "Have you been nasty or nice..?" :) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Český dabing se u filmu drží jeho českého překladu knižní předlohy od Jana Kantůrka. (Nathaniell)
  • Autor knižní předlohy Sir Terry Pratchett se objevil na konci filmu jako prodavač v hračkářství. (Tom_Lachtan)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)

Reklama

Reklama