Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Ten čas letí, co? Jeden ani nemrdne a pár let je v hajzlu. Přišel tedy čas na další ztvárnění příběhu ze Zeměplochy, konkrétně druhé nejhorší knihy série (po rozcvičkové Barvě kouzel). Podle toho to také dopadlo, jedná se o druhý nejlepší film (dvojdílný) z daného prostředí, který jsem viděl. Ze dvou, tedy. Dal bych za dva, abych mohl do komentáře připindat ještě nějakou tu dvojku navíc, ovšem to by bylo příliš přísné. Dá se snad i říci, že doublepřísné. Osobně bych doporučil Pratchettovo výplody spíše animovat, než kroutit kejmrou. Na jeho představivost jsou lidští herci prostě krátcí, byť mordýř sehrál sexy kukuč. Rozmyslím si, zda dám další adaptaci. Dvakrát. ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem celou dobu sám sebe ubezpečoval, že tak jako Barva kouzel mi Otec prasátek do oka nepadl, stejně nemohu jít s hodnocením níže. Scházela mi sice celoplanetární atmosféra zeměplochy a roadmovie kouzelné sešlosti se skvělým Barbarem Cohenem a banda kouzelníků odsud se zdaleka nevyrovnala intrikánům odtamtud, ale smrťák je opravdu parádní postava a celkově ta dobrá sluneční strana i přes občasné výkyvy poměru sil sympaticky měla navrch nad temnotou. A konečně jsem se dozvěděl, kde se vzal Boogeyman. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Zeměplocha je fenomén, stejně jako Stopařův průvodce po galaxii, a tvůrcům adaptace je třeba vyseknout poklonu už jen za odvahu se s tímto poprat. A výsledek určitě stojí za to.Na rozdíl od nového Stopaře je tento film poměrně věrnou vizualizací představ...a tak nezbývá, než doufat a čekat na lepší díly. Další na řadě je Barva kouzel ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ne, že by se nejednalo o kvalitní adaptaci, ale je to ten typ, který přímo nesnáším - doslovný bez špetky vlastní invence. Výsledkem je podivná záležitost, u které těžko určit komu je určena. Pro neznalé předlohy to bude plné zbytečných a doslovných scén a naopak pro znalce zbývá pouze ilustrace ke knize - nic více. Je to stejný problém jako u filmových adaptací Pottera, dokud stál za kamerou Columbus, tak to byly jen doplňky ke knihám a změnilo se to až s nápady Cuaróna. Tvůrci to vzali skutečně z gruntu a je zde vše - včetně třeba anabáze s koupelnou Zatraceného Hlupce Johnsona (jako jeden příklad za všechny). V knize tyto pasáže svůj účel plní, ale zde jsou pro děj nepodstatné a zbytečně prodlužují stopáž a především ubírají snímku tempo. Naopak mezi nesporné klady patří obsazení ústředních postav, ty jsou bez výjimky přesné a ze Smrtě i přes plastikovou masku sálá charisma na všechny strany (byť Smrťovi z divadla V Dlouhé nesahá ani po kotníky). Vzhledem k tomu, že jde o televizní produkci, s ne zase až tak velkým rozpočtem, tak vizuální stránka, efekty, kostýmy i výprava v rámci možností ujdou. Přesto za vidění rozhodně stojí, hlavně díky opravdu povedené druhé části. Ta první je až přespříliš roztříštěná a nekonzistentní. Potěší cameo Pratchetta v roličce hračkáře. Pokud by tvůrci chtěli pro příště zadaptovat i jiné zeměplošské kusy tak bych ocenil především "Stráže ! Stráže!", "Malé bohy" či "Soudné sestry", obvzláště pokud by se nebáli si předlohu aspoň trošku upravit k obrazu svému. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Predem upozornuju, ze mi Pratchett nic nerika. Cet jsem od nej jen Barvu kouzel a ani jsem ji nedocet. Tady jsem aspon mel chut dokoukat to do konce. Celej dej je tak trochu variace na ruzny pohadky o zachrane Vanoc, akorat se to vse jmenuje jinak a jsou tu jiny postavy. Nejvic pobavi asi hlaskujici Smrtak a hlavni vrah Casnacaj. Jinak to jsou tri hodiny rozvleklyho, misty zmatenyho deje, kterej by se dal v pohode sestrihat do 45 minut. Nicmene ty tri hodiny to nenudi, sem tam se da u filmu docela zasmat, takze nakonec docela spokojenost za lepsi 3*. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Český dabing se u filmu drží jeho českého překladu knižní předlohy od Jana Kantůrka. (Nathaniell)
  • Autor knižní předlohy Sir Terry Pratchett se objevil na konci filmu jako prodavač v hračkářství. (Tom_Lachtan)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)

Reklama

Reklama