Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

ZoltanCZ 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dočkal zfilmované Zeměplochy. A navíc, dopadlo to báječně. Přesně tak jsem si Zeměplochu a její obyvatele představoval, Časnačaj byl dokonalý, SMRŤ stylový, postavičky jako Noby, Postihnout a Krysí SMRŤ mě vykouzlili úsměv na rtech a Zuzanka....Zuzanka byla prostě nádherná. Film byl udělaný s citem a zachoval si tu pohodovou náladu zeměplošských knih. Další kapitolou jsou triky - na televizní film velmi pěkné a rozhodně dostačující (HEX neměl chybu). Závěrem musím podotknout, že Zeměplochu zbožňuju naprosto nekriticky a s tímto filmem je to to samé. Zeměplošských knih je přes 30, což je slušný základ pro budoucnost... NEEXISTUJE LEPŠÍ DAR NEŽ BUDOUCNOST. 10/10 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Příjemná a zdařilá adaptace Pratchetta, která ovšem obsahuje sotva zlomek humoru jeho knih (ono se to ale dost dobře do filmu nedá dát). Nedokážu posoudit, jak moc tomu porozumí někdo, kdo Zeměplochu nikdy nečetl, ale já jsem byla zcela spokojená. Dokonce na to, že to byl TV film i triky byly dost dobré. Z obsazení byl naprosto úchvatný vrah Časnačaj a mně se ještě moc líbila Smrťova vnučka Susan. ()

Reklama

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dočkala filmového zpracování své oblíbené Zeměplochy a musím říct, že nezklamalo. Asi takhle nějak jsem si to představovala. K postavám nemám výtek - jsou úžasné. Warrenovi, který perfektně ztvárnil Časnačaje, zatraceně sekne to skleněné oko a člověk by mu skoro věřil, že je šílený (vyučený) vrah. Zuzanka, jakožto neohrožená ochránkyně svých dvou malých svěřenců, je zatraceně krásná a sympatická a její dědeček, tentokrát zkoušející i jiné povolání než to "životu nebezpečné", vyvolá na mojí tváři úsměv kdykoliv se objeví na plátně (třeba když se pokouší trochu lidsky zvolat HO HO HO, nebo když v závěrečné scéně mrkne na Zuzanku). Banda mágu také pobaví (obzvlášť ta část kolem koupelny postavené Zatraceným Hlupcem Johnsonem) a HEX věřící na Otce prasátek je prostě dokonalý. Potěší i Noby (ač není pochyb, zda je člověkem) a drobnůstky jako Krysí Smrť a podobně jsou kouzelné. Triky jsou naprosto nadstandardní, pokud vezmeme v potaz, že je to jen "obyčejný" televizní film. Že to nemá děj? To bych tedy neřekla a také si myslím, že i když má Hogfather své mouchy, rozhodně si nezaslouží hodnocení odpad. Proč dávám pět hvězdiček? Protože jsem zatraceně nekritická k něčemu, na co léta čekám a co mě kupodivu nezklamalo... A taky pro Smrťvu větu: "HUMANS NEED FANTASY TO BE HUMANS" ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Geniální to sice není, ale nemá to k tomu příliš daleko. Málokde najdete tolik filozofie, která působí tak lehce a přitom hluboce, tak uceleně a nenuceně, pozitivně a pravdivě, přitom ne úplně optimisticky.. K tomu notná dávka humoru, výborná vizuální i zvuková stylizace, parádní postavy, svělí herci... Zbývá tedy jediná otázka: "Have you been nasty or nice..?" :) ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbenec, ke kterýmu se bohužel kvůli délce moc často nedostanu. Když ale už, tak pobavená co to dá. Terry Pratchett a jeho báječná fantazie mě hrozně baví, miluju ty jeho absurditky. Herci jsou tu také zajímaví, Teatime, vnučka a hlavně nejgeniálnější smrť s modrejma diodkama místo očí. Jo a myší smrť ještě lepší. Ho ho ho! ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Autor knižní předlohy Sir Terry Pratchett se objevil na konci filmu jako prodavač v hračkářství. (Tom_Lachtan)
  • Český dabing se u filmu drží jeho českého překladu knižní předlohy od Jana Kantůrka. (Nathaniell)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)

Reklama

Reklama