Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

Papekus 

všechny recenze uživatele

Abych se trochu odlišil ... .četl jsem skoro všechny knihy a myslím si, že mám jasnou představu o fungování světa Zeměplochy :), A film se mi hodně líbil .... navíc, když jsem zjistil, že je to televizní produkce, tak o to více. Sice jsem si Alberta představoval jinak (tj. povahově), tak Smrť je skvělý a Časnačaj ještě lepší. A jak už tady někdo psal .. jeho hlas je naprosto úžasný :) ()

Andre3000 

všechny recenze uživatele

Stejně jako filmy o Harrym Pottrovi vás dokážou vtáhnout do děje a uchvátit, tak se tomu daří i u zfilmovaných děl od Terryho a to jde pouze o televizní verzi, což jim jen přidává na hodnotě. Už vrabci na střeše si cvrdlikali, že Otec prasátek je lepší, než Barva kouzel. Já musím oponovat. Oba dva filmy se mi strašně líbili, ale přece jenom tady Barva kouzel mě zaujala ještě o špetku víc, zejména díky Mrakoplašovi a dvoukvítkvi. Zde se mi opět libíl SMRŤ a pak Zuzka, ostatní postavy byly už víceméně v normálu. Co se týče Čas-na-čaje, tak ten byl opravdu odporný a trochu mi připomínal Barneyho z HIMYM :-) Zkrátka super film, doporučuji hlavně nečtenářům Terryho!!! ()

Reklama

dee-key 

všechny recenze uživatele

Svět a lore na kterém je příběh vystavěn jsou trochu chaotické puclíky, které do sebe ale krásně zapadají a vymyšleno je to vlastně docela pěkně. Ale vtip, který jsem od toho čekal, se z větší míry nedostavil (což je asi moje chyba, nečetl jsem předlohu). Stejně jako celkové zpracování a způsob vyprávění mě neohromil a neohromoval mě celou tu dlouhou stopáž. Čili za mě spíš průměr. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Přemýšlela jsem o 5*, nakonec jsem je nedala, protože se objevilo pár nudných míst, bylo to poměrně dost natáhlé - zbytečně..Byla jsem ovšem naprosto unešena ze smrtáka, Zuzany a časnačaje :D) .. Časnačaj a jeho dvě zajímavé oči mě fascinovaly v podstatě celý film :D) byl i bombasticky nadabovaný..Občas nějaký super vtípek, který nahodil atmosféru .. Pěkná "pohádka" na Vánoce :)) ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Filmům na motivy děl Terryho Pratchetta jsem se docela vyhýbal, jelikož mi lidi říkali, že jde o dost velkou slátaninu. V jistém ohledu měli pravdu, ale je to zatracená sranda. Málokdo dá jako hlavní postavy příběhu Smrťe, psychopatického zabijáka s nevšedním jménem nebo skupinu podivných čarodějů, kteří ani vlastně neví, co dělají. Dílo jako takové je jakousi parodií, která funguje vážně skvěle, odkazů na všechno možné je tu opravdu požehnaně. Film vás možná bude odrazovat délkou, ale takové množství postav by jinak bylo docela těžké ukočírovat, i když pravda, pár scén by se vystřihnout dalo. Takhle má každý tak akorát prostoru a film šlape od začátku do konce. Rozhodně kouknu i na další filmy, Pratchettovo univerzum se zdá být docela zajímavé. 85% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Správná výslovnost jména vraha Časnačaje (Marc Warren) je Ča-Snač-Aj. A jediný, kdo to dovedl vyslovyt správně kromě vraha samotného, byla až Smrt na konci příběhu. (Nathaniell)
  • Předlohou pro film je stejnojmenná kniha Sira Terryho Pratchetta vydaná poprvé roku 1996. (Tom_Lachtan)
  • Český dabing se u filmu drží jeho českého překladu knižní předlohy od Jana Kantůrka. (Nathaniell)

Reklama

Reklama