Reklama

Reklama

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hydea

  • USA Dr. Jekyll and Mr. Hyde (více)
Trailer 2

Dr. Henry Jekyll je inteligentní a pracovitý, ale zároveň upjatý a své práci oddaný vědec. Když ho jeho přítel sir George Carew vezme na představení, kde vystupuje smyslná slečna Gina, rozhodne se oblouzněný Jekyll, že od sebe oddělí dobré a špatné stránky člověka. Jeho snahy jsou úspěšné, a tak vzniká jeho zlé alter ego – pan Hyde. Když se doktor nekontrolovatelně mění z Jekylla na Hydea, hrozí nebezpečí. Snímek Dr. Jekyll a pan Hyde Johna S. Robertsona, který mnozí považují za první velký americký horor, umožnil divadelní legendě Johnu Barrymoreovi předvést svůj první virtuózní výkon na filmovém plátně. Tato verze dr. Jekylla a pana Hydea, v níž se mísí kouzlo dávné kinematografie s ponurým naturalismem, je jednou z nejvěrnějších adaptací slavného Stevensonova příběhu, který vypráví o neúspěšných snahách vizionářského vědce odhalit lidská tajemství, jež se skrývají pod slupkou našich civilizovaných duší. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (37)

Flego 

všechny recenze uživatele

Neveril som, že to raz poviem. V tomto nemom filme je absolútne nevhodná hudba. Nie žeby bola zlá, naopak - len nevhodná. Skôr by sa hodila k historickej klasike ako horroru. Našťastie film je dobrý, John Barrymore skvelý, Nita Naldi zvodná a londýnske uličky majú tú správnu atmosféru. www.jonhs.net/freemovies ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Němé filmy mohou být stejně plnohodnotné jako ty zvukové, to ale neznamená, že se mohou navzájem ve všech ohledech nahradit. Dr. Jekyll and Mr. Hyde ukazuje, jak to dopadlo, když si filmaři vybrali naprosto nevhodný námět. Je to moc složitý příběh a nelze ho vyprávět pouze obrazy. Takže tu máme první polovinu plnou zbytečných pokojových scén, které nedokáží připravit atmosféru pro proměnu v horor. Vlastně to stojí na častých mezititulcích, což je rozhodně chyba. Jistě, najdeme několik působivých scén, celkově jde ale o film, který si ukousl přílišné sousto. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Doslova miluju tyhle ty staré klenoty, na které nedám ve většině případů dopustit. Tohle bylo a pořád je skutečné umění, na rozdíl od většiny novodobých filmů, které jim nesahají ani po kotníky. Zvláště vezmeme-li v potaz tehdejší možnosti a techniku, kterou měli tvůrci k dispozici. Robert Louis Stevenson svým příběhem inspiroval již řadu filmových i divadelních tvůrců, ale jen málokterým se skutečně ho podařilo naplnit (zobrazit) tak, jak by si jistě zesnulý autor přál. V tomto případě bych si byl však jistý, že by jej to nesmírně potěšilo, protože svou kvalitu tento němý kousek bezesporu má. Výborné obrazové ztvárnění je podrženo geniálním herectvím hlavního protagonisty (John Barrymore), který předvedl opravdu obdivuhodný herecký výkon. Především pak na mě udělaly dojem jeho grimasy a zlověstný vzhled pana Hydea. K vytvoření hrůzy nepotřebujete slov – stačí tvůrčí i herecká obratnost a um. Jen mi trošku brnkal na nervy ten monotónní hudební doprovod, který mi po nějakém čase začal lézt lehce na palici. Což mi však nějak zásadně nepřekáželo v tom, abych si tento film užil až do samotného konce. 70% ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Příběh filmu je vyprávěn dosti zkratkovitě, ale má slušný spád, a i když se mu nepovedlo pořádně vytěžit knížní předlohu R. L. Stevensona, ostudu jí rozhodně nedělá. Celý film stojí na bravurním hereckém výkonu Johna Barrymorea, který je okouzlující nejen v maniakálních výstupech během proměn či jako Mr. Hyde, ale dokáže uhranout i svým zadumaně kamenným pohledem, ze kterého je vám hned jasné, co se v Dr. Jekyllovi odehrává. Potěší také několik působivě natočených hororových scén, které i po více jak sto letech neztrácí své kouzlo. BTW: Škoda, že jekyllovský film natočený F. W. Murnauem – Der Januskopf – ze stejného roku je ztracen, dost by mě zajímal pro porovnání. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

'In each of us two natures are at war... the good and the evil. All our lives the fight goes on between them, but one of them must conquer. In our own hands lies the power to choose. What we want most to be we are.' Mr. Hyde v roli Johna Barrymorea mi vytřel zrak, další pětihvězdičkový netvor klasického hororu. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Počas nakrúcania filmu John Barrymore vystupoval po večeroch v divadle v Shakespearovej hre "Richard III." Okrem toho sa sám učil ďalšiu rolu, Hamleta, a prežíval búrlivý románik s poetkou Blanche Oelrichs, s ktorou sa v roku 1920 aj oženil. Výsledkom toho všetkého bolo fyzické a nervové zrútenie. (Michal74)

Reklama

Reklama