Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Originální adaptace povídky R. L. Stevensona o vědci, který v touze po věčném mládí zneužil svého génia. Televizní adaptace známé Stevensonovy povídky obohatila příběh o nový motiv, neboť dobro a zlo v člověku se tu mění nejen pod vlivem drogy, ale i neukojitelné lásky. S panem Hydem, který je asistentem postaršího doktora Jekylla, se setkáváme na ulici, když ubije psa sousedky. Doktor Utterson a jeho přítel jsou toho svědky, když jdou navštívit přítele Jekylla, o něhož mají starost. Domnívají se totiž, že je pod vlivem svého asistenta, obávají se o jeho život. Jekyll je rodinným lékařem lady Denversové, do níž je tajně zamilován. Je talentovaným vědcem a vynalezl tekutinu, látku, jejíž účinek je velmi zvláštní – omlazuje, ale zároveň mění charakter. A to se mu stává postupně osudným...
Televizní inscenace z roku 1964 byla vysílána živě a přitom zaznamenána. Podřídilo se tomu i herecké obsazení, které využilo pro roli šíleného vědce (Jekylla a Hydea) netradičně dva herce, neboť jeden by v přímém vysílání nestihl převleky i přesuny... Doktora Jekylla tedy hraje s elegancí anglického gentlemana Martin Růžek a démonickou podobu jeho alter egu dal Ilja Racek. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

honajz2 

všechny recenze uživatele

S přihlédnutím k tomu, že to ve své době vlastně byl velký experiment, ty čtyři hvězdy dám. Sice to není tak působivé jak mohlo být a ani hercům se ne vždy daří a místy dojde k nějakému tomu přehrávání nebo vyloženě slabému výkonu, ale jinak to má příjemnou stopáž, dobře vedený příběh, silný závěr a vůbec celé to živé provedení se vlastně celkem povedlo. Za mě tedy docela spokojenost. Slabé 4* ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak ty plameny na obrazovce jako že v krbu mne dostaly. Jinak si už nepamatuji jak byl napsán originál, takže z tohoto hlediska raději neposuzuji. Herci ušli a pokud někdo nezná předlohu, může to pro něj být i záhadné a napínavé. U všech filmů na toto téma mne vždy zajímala jedině proměna, tedy jak si s ní maskéři poradí. Zde se tomu film raději vyhnul úplně a možná to tak bylo dobře. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Dôstojné spracovanie známeho hororového románu z pera Stevensona, aj keď inak dramatizované. Pochváliť možno atmosféru, vzhľadom na televízne inscenované spracovanie sa viac asi urobiť nedalo, a tiež verné vyobrazenie londýnskej smotánky z polovice predminulého storočia - od kulís a kostýmov až po eleganciu vystupovania hl. predstaviteľov. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak dosáhnout malými prostředky pěkného výsledku. 1)  Oceňuji drobné nápady, které dokázaly vytvořit atmosféru místa a času - stínohru, obrázek věže parlamentu a zvuk Big Benu._____ 2)  Špičkového 46letého Martina Růžka (doktor Jekyll) stylově doplňoval 65letý Oldřich Nový (komorník)._____ 3)  Milostná linka mi přišla poněkud nadbytečná, ale lidi to asi chtějí._____ 4)  S ohledem na fakt, že šlo o přímý přenos, jak jsem se dočetl u spolukomentátorů, opravuji své původní hodnocení a přikláním se ke třem hvězdičkám. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vynikající adaptace Stevensonova románu, která vzhledem k omezeným technickým možnostem nabízí spíše komorní, ryze interiérovou podívanou. Naštěstí se před kamerou sešla tehdejší herecká extraliga, z níž bych tentokrát vypíchl vskutku démonického Ilju Racka, skvělého Felixe le Breux a Oldřicha Nového v typově padnoucí úloze starého komorníka Poola. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama