Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 3

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Recenze (525)

Kadas97 

všechny recenze uživatele

Zhrešil som! Povedal som si, že vydržím kým si prečítam knihu ale nedokázal som to. Odmenou za prehrešok mi bol dokonalý film vo všetkých smeroch. Sissy Spacek to zahrala tak, že by som jej každý rok odovzdával oskara za tento výkon. Asi nikdy som sa "po" filme tak netešil na knihu. Neskutočne prepracovaná psychológia hlavných postáv a masakrálny záver. Strašne sa mi páčili detaily, o ktorých fanúšik Stephena Kinga vie, že presne tak ako boli natočené, boli pôvodne opísané aj v knihe (napr. nápis v telocvični,hlasy v hlave na plese). Perfektne ušitá muzika na tento film, ale som to len ja komu soundtrack pripomínal hudbu z filmu Kill Bill? Dokonalé, dokonalé, dokonalé!!! Naposledy som bol po filme takto nadšený po Djangovi takže 10 z 10 pre Carrie. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Asi první "horor" u kterého jsem se nebála...jediný z koho jsem měla osypky byla šílená matka, a taky jsem čekala trochu jiný konec. Prostě filmy podle předlohy Kinga mi nesedí. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Film začínal ako eroťák filigrantsky dlhou šatňovou scénou. Už tam rejža objasnil, že sa bude venovať outsiderovi, resp. holke, ktorá nemá sebavedomie. Sledujeme istý vývoj jej postavy, ale neviem sa ubrániť dojmu, že sa v princípe len potrebujeme dopracovať do finále a to predtým nie je až tak podstatné. Príbeh je šablóna, kde divák všetko podstatné odhalí ešte pred klapkou. To čo bolo pre mňa najviac naj boli scény s fanatickou matkou, ktoré keď sa objavili na plátne, nebodaj v tmavo nasvietených scénach a za tónov geniálneho motívu z Psycha, vyvolávali pravé hororové zimomriavky. Sissy Spacek je bez debaty herečka, ktorej rola Carrie sadla ako riť na šerbeľ. ()

pumpkinqueen 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tohle tak trochu klenot mezi Kingovými filmovými adaptacemi. Příběh skvěle funguje jak z dramatické stránky plné napětí, tak i z té hororové - plesová scéna a vykulená Sissy Spacek dokáže nahnat hrůzu i po letech. Ve své roli je jedním slovem perfektní, její výkon je neskutečný. Stejně na tom je i její náboženstvím zfanatizovaná matka v podání Piper Laurie. I ta si zaslouží nejednu poklonu. Z filmu je cítit přesně to, co jsem cítila z knížky. Jakýsi vtíravý neklid a napnutá, ponurá atmosféra, kterou podtrhuje jak prostředí, scénář, tak i hudební složka, která rozhodně stojí za zmínku. ()

kondor77 

všechny recenze uživatele

Formálně nápaditou předlohu natočil De Palma docela konvenčně, což je dáno asi tím, že producent na filmu dost škudlil a tak jsme například ochuzeni o cestu Carrie městem a jeho těžkotonážní likvidací (lit. předloha). Díky tomu je ale zase film kompaktnější a uvěřitelnější. Někdy je méně více. ()

helraiser 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl opravdový bonbónek, tuhle lahůdku by neměl vynechat žádný hororový fanoušek a už vůbec ne fanoušek Stephana Kinga. Zakřiknutá, šikanovaná dívka jak svou katolickou,fanatickou matkou, tak spolužáky v sobě objeví nadpřirozené schopnosti a všem to pěkně natře. Závěrečná půlhodina je opravdový hororový zážitek. ()

HonzaMag 

všechny recenze uživatele

Také klasika svého žánru, která na mne ovšem nijak zvlášť nezapůsobila. Sissy Spacek podává úctyhodný výkon, mihne se tu i mladý Travolťák, ... Nebyl to můj šálek kávy. ()

Lasombra 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilá knižní adaptace. Zpomalená scéna, kdy se nad hlavou Carrie kymácí kyblík s prasečí krví. Jednotlivé záběry na euforickou Carrie a nevěřící pohledy tleskajících spolužáků probleskující s pomstychtivými supy pod pódiem, čekající na uspokojení jsou velice trefné. A Carrie ve finální scéně politá krví s hrozbou a zabijáctvím v očích je prostě výborná. ()

Varney 

všechny recenze uživatele

Bravó! De Palma nádherne zobrazil život osamelej, dospievajúcej a matkou ovládanej dievčiny. Jedná sa o jeden z najlepších filmov natočených podľa diel Stephena Kinga. Dej je plný napätia a divák dychtivo očakáva, kedy vypukne peklo. Tyrania zo strany spolužiačok, Bohom posadnutá matka, trestajúca neustále svoju dcéru a Carriine výbuchy zúfalstva.Sissy Spacek sa do hlavnej úlohy vžila a predviedla fantastický výkon, ktorého odmenou bola nominácia na Oscara. ()

vojtylla 

všechny recenze uživatele

Tak takhle jsem si Carrie rozhodně nepředstavoval - King ji popisoval jinak, ale chápu, že De Palma chtěl do filmu někoho, na koho se divák dokáže hodinu a půl se zájmem dívat, což Sissy Spacek rozhodně splňuje. Se ztvárněním fanatické mámy jsem byl spokojen, ale konfrontace kniha vs film vyzní jednoznačně pro knihu. Porovnával-li bych film s knihou, musel bych dát **. Kdybych knihu neznal, byly by z toho ****. Tak to hezky zprůměrujeme. ()

renoarko 

všechny recenze uživatele

Tento film mi pripomína časy, keď si nás dievky na ZŠ zavolala triedna do kabinetu a rozdávala nám naše "prvé" dámske hygienické pomôcky :DDD Ale k veci, Sissy Spacek ako outsider mi trošku pripomínala mňa samú (keď to zoberieme trošku v hyperbolizovanej podobe, samozrejme), len ja nemám takú "šalenú mamku" :D. Celé mi to prišlo skôr ako komédia, než nejaký horor. PS: Travolta tu bol taký roztomilý :) žmurk žmurk ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Oproti knížce opravdu slabota... Atmosféra tak nějak funguje, ale že by se mě osud hrdinky nějak dotknul, to ne. Knížku jsem četla s mnohem větším nadšením. ()

lakart 

všechny recenze uživatele

Adaptace Kingova prvního románu je dobrá v několika věcech. Nejedná se o televizní zpracování, snaha o natočení opravdu dobrého příběhu s prvky hororu. Hlavní představitelka Sissy Spacek jako by vypadla z knižní předlohy. Dobře jsem se bavil a oproti jiným adaptacím se jedná o nadprůměr. 85% ()

Alexandre 

všechny recenze uživatele

Tak, dnes jsem si doplnil tuto velkou mezeru ve svém hororovém vzdělání a musím říct, že jsem maximálně spokojený. Vynikající atmosférický skvost se skvělou Sissy Spacekovou. Už dlouho jsem se u filmu tak nebavil, vychutnával jsem si snad každou vteřinu. Plesová scéna je naprosto nezapomenutelná. Měl jsem při ní nervy na pochodu a v zádech nepříjemné mrazení a s nedočkavostí jsem očekával, co se tam vlastně semele. Takže po dlouhé době jsem si vychutnal nějaký ten kousek z let 70. a bavil jsem se nad všechna má očekávání, takže musím dát plný počet. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že som ani jednu z Kingových kníh nečítal (čo plánujem niekedy v budúcnosti napraviť), jeho sfilmované diela som si v poslednej dobe obľúbil. Ako sa však hovorí: "Všetkého veľa škodi" a zrejme som si mal dať od Kingových diel na chvíľu pauzu, pretože pomstychtivá Carrie nenaplnila moje očakávania. Od začiatku filmu som sa cítil akosi čudne, keď stredoškolákov predstavovali dospelí herci. Nech mi nikto netvrdí, že sa v 70. rokoch nedali angažovať herci primeraní zobrazovanému veku. Jediná postava, u ktorej sa to ešte dalo akceptovať bola hlavná hrdinka, ktorá vyzerala adekvátne, narozdiel od jej spolužiakov, ktorí si ju neustále doberali. Časom úplne z ničoho zistí, že dokáže mysľou hýbať vecami a túto svoju schopnosť začína naplno využívať, čoho si všimne jej pobožná matka práve v momente, keď jej oznámi, že sa chystá na maturitný ples. Tam ju samozrejme nechce pustiť, pretože tuší, že to nedopadne dobre. Nuž a má pravdu. Ples pre Carrie (ale hlavne všetkých ostatných) nedopadne vôbec dobre. V závere filmu všetci miznú v plameňoch pekelných. K výkonu hercov nemám žiadne väčšie výhrady. Sissy Spacek bola v celom filme veľmi pekná a v záverečných scénach so svojimi vytreštenými očami viac než fantastická. Jediným hercom, ktorý mi vadil bol začínajúci John Travolta, ktorého výstupy v jeho hlasovom podaní boli veľmi otravné a dvíhali mi žlč vždy, keď som ho zbadal v zábere. Carrie nie je žiadna sláva. Väčšinu času sa film skôr zameriava na vzťahy ostatných postáv, pričom postavu hlavnú skôr odsúva do úzadia. Aj keď to tak pre neskorší vývoj filmu možno malo byť, radšej by som uvítal pohľad bližšie na Carrie, jej minulosť a podobné veci, ktoré by vám pomohli si vytvoriť k postave bližší vzťah. Takto sa len jedná o vyvraždovačku starých stredoškolákov dievčinou s nadprizodzenou schopnosťou, ktorá však žiadnym iným spôsobom nedokáže zaujať. Čo sa minutáže týka, jedná sa o znesiteľnú porciu, ale že by som sa chystal si ju zopakovať, to povedať nemôžem. Žánrovo, aj akokoľvek inak, priemerná záležitosť. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se rozhodl, že pro Bondovkách, se pustím do filmových "Kingovek".´Začímene popořádku S Carrie, jakožto autorovou prvotinou - díky Palmovi je to řemeslně v pořádku, drží se víceméně předlohy, přesto i díky tomu, že ona samotná není tím nej, co z pera mistra vyšlo - no a tak i moje hodnocení bude spočívat v lepším průměru. Bod sympatické Sissince a rozjařenému tanečníkovi Johnymu - 60 % ()

Demonic189 

všechny recenze uživatele

Preboha, to snáď tvorcovia nemohli myslieť vážne! 2* za finále a až zvrhlo desivé výkony dcéry a matky (pri jej smrti som tlieskal rukami!), avšak ináč sa jedná o totálnu hovadinu (prvá hodinka je skutočne iba vata), kde je 99,9% postáv za ÚPLNÝCH nesympatických kreténov. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu, aj napriek tomu, že sa na dnešné pomery nedá nazvať hororovou, ma bavila. Potom prišla veľká legendárna scéna na plese od ktorej som čakal omnoho viac, ale aspoň všetci zomreli. Niektorí síce kvôli striekajúcej požiarnej hadici, ale ok. Navyše všade boli plamene a striekala voda, to bolo dosť nelogické. Od tohto momentu sa z filmu Carrie stával stále horší a horší horor 70. rokov. Vyústenie v dome s matkou možno fungovala pred 40. rokmi, no teraz by som ho nazval amatérskym. V celkovom hodnotení 7/10. ()

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama