Reklama

Reklama

Oblečen na zabíjení

Trailer

Obsahy(1)

Každý zlý sen má začátek, tenhle ale nechce skončit. Michael Caine v sugestivním americkém dramatu o psychopatickém vrahovi. Žijící klasik americké kinematografie Brian De Palma během své kariéry natočil řadu filmů, které svým kontroverzním námětem způsobily jistý rozruch, zároveň však vynikaly brilantním a do detailu promyšleným filmovým zpracováním. Nejinak je tomu i v případě snímku Oblečen na zabíjení, v němž De Palma v hitchcockovském stylu rozehrává nervy drásající thriller o tajemném zabijákovi atraktivních žen. O jeho identitě by mohl něco vědět psychiatr Robert Elliott, k němuž v souvislosti s problémy v manželství pravidelně dochází Kate Millerová. Její osud se zase protne s příběhem protřelé Liz, které v té chvíli začne jít doslova o život. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (168)

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Myslím, že tohle přirovnávat k Hitchcockovi je urážka Hitche. Nabuzený De Palma, který v každém filmu musel mít každou herečku (nebo aspoň její dublérku) nahou, mi svým sexuálním postižením připomíná Kachyňu nebo toho současného českého pedofilního rejžu tureckého původu. De Palmovy filmy mi přišly vždy přeceňované - možná právě kvůli těm nahotinkám, kterých na plátech kin v 80. letech moc nebylo a chlapa vzrušil o odhalený kotník herečky, ale in neumí ani jako režisér a tenhle film je toho zářným příkladem - špatná postavení kamery, špatná mizanscéna, mizerné dialogy, prostinký příběh na 20 minut, a ne celovečerák... No, chtěl jsem se po letech, kdy to ČT znovu uvedla, ujistit, že mé dřívější dojmy se nezměnily, a ujistil jsem se, že je to ještě horší, než jsem si myslel. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Pracně budovaná hitchcockovská atmosféra dostává velmi brzy první trhliny. Což je samozřejmě problém, protože pak to šokující odhalení nefunguje tak, jak by fungovat mělo. Inspirace Psychem je zřejmá: všechny herečky se tu ocitají ve sprše, kde se dlouho a velmi detailně myjí a mydlí... Jako bychom o každém druhém filmu říkali, že je inspirován Pánem prstenů, protože v něm chlapi nosí prstýnky... Nooo nic. Oblečen na zabíjení je spíš lehce podprůměrný film, ale Michael Caine to zkrátka umí a jeho přítomnost film vytahuje na tři hvězdy. ()

Reklama

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film je natočený krásne detailne z veškerou precíznosťou.Len ma trocha ubíjalo to kľudnejšie tempo zo začiatku.Po vizuálnej stránke jedna skvostná paráda a preto remeselne,scenáristicky veľmi dobre zvládnuté.Atmosféra je miestami veľmi mrazivá a k tomu jej dopomáha vynikajúca hudba.Páčil sa mi aj policajný čierny humor,bol drsnejší ale nie trápny.Dobre je tu rozohrané erotično,lebo dobre sa pozeralo na ženské postavy.Len vraha bolo dosť ľahké uhádnuť aj keď bolo tam podhodených pár vecí aby diváka oklamali ale neboli dostatočné. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Oblečen na zabíjení je filmová pecka, ale z etického hlediska jde o dost problematický snímek plný předsudků o trans* lidech. S tímhle mělo ostatně problém i Hitchcockovo Psycho, které Brian De Palma okázale cituje. Ovšem v napětí byl De Palma ve svě době skutečný mistr a jeho tehdejší filmařina dodnes nevyčpěla. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nevim, jestli je to tim, že jsem na to koukal jen tak jednim okem, ale tohle se mi moc nelíbilo. Pokud jste viděli Psycho, tak vám bude hned jasný, že tvůrci tam hodně čerpali inspiraci a pravděpodobně vás tak ani moc nepřekvapí závěrečný rozuzlení. On taky hodně napoví i ten českej název. Ale úplná ztráta času to zase nebyla. Pořád to bylo mnohem lepší, než extrémně nudný Psycho. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Snímku původně hrozil rating X. Poté, co režisér film sestříhal, obdržel rating R. (Zetwenka)
  • Časopis Variety, který každý týden předkládal žebříčky návštěvností, v době promítání filmu uvedl: „Snahy odpůrců přinesly opačný efekt a v době největších protestů film obsadil 1. místo v řebříčku nejnavštěvovanějších filmů.“ (Zetwenka)
  • Film se dočkal veřejného zatracení od feministek, které ho považovaly za misogynní. (ClintEastwood)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno