Reklama

Reklama

Venkovský učitel

Trailer

Obsahy(1)

Mladý muž z Prahy přestupuje na malou vesnickou školu jako učitel. Rozhodl se utéct od všech svých bezvýchodných vztahů do prostředí, kde snad bude moci najít sebe a další životní cestu. Postupně se sblíží s okolím, především s rozvedenou farmářkou a jejím dospívajícím synem. Lidské vztahy jsou ale komplikované, zvláště ve filmech Bohdana Slámy. Učitel totiž miluje syna, jehož matka je zamilovaná do něj, a syn miluje dívku, která mu uteče... V tomto filmu se zkrátka lásky míjejí, žádná z nich nedosáhne naplnění, ale podstatná je bolest jejich duše, kterou tu režisér nepateticky a přesto s pochopením a dojímavě zachytil, a hledání východiska ve vzájemném odpuštění. Vyrovnat se s odlišností je komplikovaný proces... Pavel Liška v titulní roli dokázal vymodelovat emoce muže, který se zmítá v uzamčeném kruhu své duše, svého údělu. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

Hunt 

všechny recenze uživatele

HUDBA: Vladimír Godár; Dlouhé záběry bez střihu, naprosto skvělá kamera Marka Diviše, jemná režie, excelující Zuzana Bydžovská, decentní Pavel Liška... pro mě nejlepší film Bohdana Slámy. Vytknul bych jen některé dialogy, které nevyznívají moc přirozeně, ale to jen maličkost v porovnání z ostatními kvalitami filmu. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Konečně pořádné české drama, žádná laskavá hřejivá komedie. Film má skvělý scénář s moc zajímavými a působivými prvky, přirozené postavy, skvělé herce a zajímavé technické zpracování. V kontextu současné české kinematografie rozhodně nejvyšší hodnocení. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Viděno na podruhé, zvedám hodnocení na 4. Opravdu solidní záležitost, která jistě osloví i diváky i v cizině. * * * * ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Bohdan Sláma se pro mě stává tvůrcem, jehož každé nové dílo očekávám s velikým…očekáváním!:-) Jeho vesnická trilogie je živá, životná , živelná a nikde jsem ještě neviděl tak reálně zobrazený venkov, takový jaký si ho pamatuju. Nějde o nějaké stohy sena, traktory, krávy a Jawy, je to o té nátuře, o těch mladých, kterým o nic nejde, o životě bez vysokých cílů, o úmorné dřině, o ožralých hasičích, o pogujících pankáčích, o zábavách kde se chlastá do rána a od rána , o životě, který je tak prostý, až je svým způsobem nádherný a „pražák“ to nikdy nemůže pochopit. Ve Venkovském učiteli nás opět čeká střet „civilizivaného“ velkoměsta s „primitivní“ vesnicí, když mladý učitel zeměpisu z osobně-veřejných důvodů odcházi z pražského gymnázia na venkovskou základku. Tam, resp. v celé vesnici způsobí příchod tohoto „osvícence“ velké pozdvižení a ačkoliv se do přátelského obyvatelstva rychle začlení, očekávaná tragédie je na spadnutí…. Jsou to především postavy a jejich představitelé, kdo dělá ze slámových filmů velké události. Vynechám velké herce jako Lišku s Bydžovskou, na jejich adresu nelze říct víc než obdivně mlčet, vynechám i vedlejší postavy skvěle zahrané „klasickými“ slámovskými herci, to co chci zmínit je obsazování neherců, kteří i přes (právě pro) mnohdy velmi chatrné výkony silně pomáhají dotvářet tu přirozenou, amatérskou, nedokonalou, vřelou a neformální vesnickou atmosféru. Někomu právě to na slámových filmech vadí, já to považuji za přednost. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

První celovečerní film s homosexuální tématikou, co jsem viděl, navíc český. To je zajímavý. Začínám opět věřit českému filmu, protože tenhle snímek je zkrátka parádní. Snad se dostane k těm správným očím... HUDBA: - Vladimír Godár - užito jen několik skladeb, často ve sluchátkách; potěšil hlas Ivy Bittové, padl na film jako ulita. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

SPOILERY! Novostavba vybudovaná na starých dobrých základech, aneb dejte na plac homosexuála se ztrápeným výrazem, do něhož se zamiluje postarší matka...on ale do jejího synáčka (no néé, že by reprodukce zápletek z mexických telenovel?)...ehm...a pak nechte reagovat mezi sebou. Synkovi tu povahu trochu vybarvěte pastelkami, tu homosexuálovu nechte černobílou. Matku nechte zcela sympatickou a navrch jí na bedra složte náklad těžkého údělu. A promíchejte, zatřepejte a podávejte jako super lidské drama. Působí to triviálně? Ano, působí. A hned bych šel s hodnocením níž, kdyby tuhle látku netočil Sláma. Ten totiž dokázal, že i podobná témata umí zpracovat řemeslnicky zručně (střih) i audiovizuálně působivě. Příběh je k ničemu, ale provedení je dobré. Je úspěch, že jsem se moc nenudil, u podobných filmů, který z diváka ždímají emoce tím, že zaměstnají scénáristy Rodinných pout či Velmi křehkých vztahů, aby ze sebe vypudili další citovku, se strašně nudím. K hereckým výkonům mám výhrady zejména u mladých herců. Liška je na průměru, ale Bydžovská ten film táhne výtečným výkonem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Slušný film; průměr. Exceluje Bydžovská. Prospělo by, kdyby měl střihač ostřejší nůžky. O dvacet minut kratší, byl by ještě lepší. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 4/10 Hudba 4/10 Prostředí 4/10/// +Tereza Voříšková -bohužel měla málo prostoru, utahané, místy nudné, nezajímaví herci (Liška, Bydžovská, Daniel) a režie/// Pavel Liška je teplej a ještě je ke všemu učitel. Takže je tu problém, který se hlavní hrdina snaží vyřešit útěkem do zapadákova, kde ho nikdo nezná. Jenže svému stínu a bývalému příteli neuteče a tak ho čekají jen samé problémy. Námět to není rozhodně špatný a stojí za zfilmování. Vždyť je to ze života a kdo tvrdí, že ne, tak je ke svému okolí slepej. Jenže z diváckého pohledu už to taková zábava není. Mám rád české filmy, ale některým prostě nerozumím. Proč herci hrají tak nezaujatě, nezajímavě. To jen odvykládají repliky co jim scénáristé napsaly? Chce to trochu života do toho hraní. Nebo za to může režisér a jeho vedení. Vždyť Liška i Bydžovská zahrají i to na co si pomyslíte! Tak kde je chyba. V divákovi a jeho žánrovém zaměření? Nebo v jeho hlouposti, že tento film nedokáže ocenit? Nechme být a neodsuzujme na základě jednoho filmu.... Mě to však moc neoslovilo./// Celkem 42%/// ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Docela dlouhou dobu jsem bádala, v jakém období se to odehrává. Oblečení napovídalo něco o roku cca 1994, celkové ladění prostředí mířilo ještě dál do minulosti. Pak jsem podle nějakých znaků usoudila, že se jedná o současnost a musela to přijmout a stejně tak i fakt, že venkovský život je zde hodně přeidealizovaný. Vesnické tancovačky za zvuku dechovky, polorozpadlé domečky s pecí a neustálé zdůrazňování toho, že lidé na vesnici jsou jiní než ti z města. Možná trochu primitivnější, ale rozhodně čistší a upřímnější. Lehce otravné, ale pokud člověk přistoupí na tuhle hru, tak dostane vynikající film. V podstatě jednoduchý, dost naivní, ale zároveň okouzlující. Geniální práce s kamerou, se zvukem a hudbou. Nakonec to o homosexualitě tak docela není a je to fajn. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím nejlepší film Bohdana Slámy (ano, částečně k tomu přispívá téma :-)) se zajímavou hudbou a - jako již tradičně - skvělou Zuzanou Bydžovskou (popřípadě Pavlem Liškou a Markem Danielem). ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Malá a milá člověčina o lidech se svými malými a vcelku obyčejnými problémy ve vztazích odehrávající se v roztomilé české vesničce... no prostě další český film který je námětem tak strašně nezajímavý, až mě to bolí. Na české poměry je sice ještě docela slušně natočený a, aspoň na první pohled, není tak strašně o ničem jako filmy například od Hřebejka, ale i tak se nejedná o nic co by stálo za srovnání s kvalitními a zajímavými díly jiných evropských zemí. Ani ta snaha o emotivní zapůsobení Slámovi většinou většinou moc nejde a mizerně napsané dialogy ho v těch nejvyhrocenějších scénách dokonce sráží do parodie. 6/10 ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Až neskutečně působivé a ač s pozitivním vyzněním, přesto "slámovsky" depresivní. Jediný problém, který s Venkovským učitelem mám je, že je tak hrozně pomalu vyprávěný. Na druhou stranu ale chápu záměr. Pomalu budovaná atmosféra, scény bez střihů, díky kterým se ještě intenzivněji sžíváte s postavami. A když se pak děje něco hodně vážného, vnitřně vás to přímo drtí - jakobyste byli účastníci situace. Bohdam Sláma je mistr a tenhle film dokonale obstojí nejen v českým měřítkách, ale i v celoevropských. Vážně. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Další filmový počin Bohdana Slámy a jeho týmu. Gay tématiku bych mu svěřil i dobrovolně, v jiném tvůrčím případě by to zřejmě dopadlo daleko hůř. Nechybí ani klasicky milý odkaz lásky, odpuštění a v tomto případě i překonání povrchních tělesných žádostí. Herecky velice dobré, Slámův tým to opět zvládl, i když je v mých očích Zuzana Bydžovská převálcovala všechny, společně jim to ladilo skvěle a režisér si stále drží svůj originální štyl. Povedený film. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Ctyri nebo pet hvezdicek, pro nekoho min? Co na tom zalezi. Vlastne jsem nejdrive dal pouze ctyri, ale... . Ale to bych trochu sel proti sve zasade, ze jiste filmy si pres sve chyby zaslouzi opravdovou uctu a jsou hodny nadseni. Takze za tuhle niternou odvaznou vypoved nemuzu jinak... . ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Venkovský učitel je pro mě dosavadním vrcholem Slámovy tvorby a jedním z nejlepších českých filmů za posledních 5 let. Prožil jsem velice intenzivně každou scénu. Porozumněl jsem, o čem film vypráví a líbilo se mi, jakým způsobem. A to je u filmu zřejmě to nejdůležitější. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Výrazně lepší než ŠTĚSTÍ. Silnější příběh, propracovanější scénář a i lepší herecké výkony. Technická stránka je snesitelná (ale na mraky z ní vážně nejsem, i přes ty dlouhé záběry beze střihu) a kvalita vyprávění je po celou dobu velmi vyrovnaná, žádné výrazné propady. Naproti tomu se ve filmu najde několik momentů, které jsou působivé tak, že nejste schopni odpoutat oči od plátna či obrazovky. Většina hlavních postav je dobře napsána a srozumitelně motivována, takže divákovi by nemělo dělat problémy chápat jejich pocity a jednání a spoluprožívat je s nimi. Zuzana Bydžovská získala Českého Lva právem (škoda, že není obsazována více, protože je to vážně skvělá charakterní herečka) a u Lišky asi opravdu platí, že je lepší v mlčenlivých polohách (když promluví, stává se z něj často zase ten klasický opožděný dobrák, který mi už leze na nervy). 70 - 80 % ()

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama