Reklama

Reklama

Je podzim a 16tiletá minnesotská školačka Juno náhle zjišťuje, že je těhotná. Otcem dítěte je její nejlepší kamarád Bleeker. V čekárně interrupční kliniky se svérázná Juno rozhodne, že dítě porodí a předá k adopci. Rodinu si však vybere sama. Se svým plánem se svěří otci i nevlastní matce a pak už nerušeně pokračuje ve školní docházce. Zvolený adoptivní pár patří ke zbohatlíkům, ona je upjatá puntičkářka, on pohodář. Juno za nimi zajede, podepíší dohodu a život jde dál. Podaří se Juno splnit plán, který si stanovila? A co na to všechno říká Bleeker? (Filmbox)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 199)

Cival 

všechny recenze uživatele

V Juno jásám jen nad Juno. Obyčejný malý milý film, který je hypeován v podstatě jen kvůli neodolatelné Ellen Page, jejíž charisma se tu opětovně zpeněžuje. Má to své momenty a roztomilý celkový feeling, oscarovou nominaci za scénář ale považuju za nepěkný omyl, jemuž nezabránily ani násilně nastrčené voice-overy nebo občas dost škobrtavé popkulturní narážky. Juno okolo mě jen profrčela, aniž by zanechala cokoliv, na co budu s láskou vzpomínat i za týden ... za měsíc... Asi je na mě příliš přítulná. Ta inteligentní nezávislá optika mi připadala až příliš jemná, důrazem na milé detaily a pohodu až příliš hladivá a užvatlaným soundtrackem až příliš vlezlá. Ale možná je to tím, že je mi tenhle typ poetiky cizí. Možná je to tím, že mám radši film loserský nežli chcípacký. Možná tím, že si vždycky radši vyberu Zbouchnutou než Juno (a ano, vím, že je to srovnávání hrušek s jablky). Každopádně úspěch Juno ukazuje, že dnešním hitům schází realita a jemná člověčina. A když tu díru někdo zalepí něčím víceméně banálním, co hladí po srsti, poletují pozlacené sošky... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Silná dramatičnost látky se zde překvapivě dobře prolíná s Reitmanovou drzou komikou, jež mě bavila jak v jeho krátkých filmech, tak i částečně v předchozí cigaretové satiře. Stále se ale nemůžu zbavit dojmu, že celovečerní stopáž jej nutí k nepochopitelné zkratkovitosti, která nezodpoví spoustu otázek. Škoda že Cerův loser je pořád stejně nesympatický jako v Superbad, protože z Pageové protivného spratka vyrostl roztomilý spratek a opravdická herečka. 3 a ½. (Plus velký otazník nad tolika Oscarovými nominacemi). ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

'Juno', absolútne skromný filmík s úprimným príbehom, sa stal megatrhákom v kinách, ale nebeské výšiny ho v rebríčkoch udržali len za oceánom. Asi to bude tým, že mentalita je stále bližšia ľudom, ktorých zobrazuje. Všeobecne však film pôsobí absolútne minimálne násilným dojmom, krásnou prostorekosťou, a príbehom vhodným pre detských dospelých i dospelé deti. Humor je krásne nadhľadový a Diablo Cody týmto trafila klinec po hlavičke. No a rovesníčka Ellen Page rozbieha svoju kariéru brutálne našliapnute a určite nie skromne, výkon hovorí za všetko. 85%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Odlehčená analýza dospěláckých starostí v dobře vybalancované komedii, v níž herecky zcela dominuje Ellen Page, avšak i celkový koktejl scén, dialogů a dalších herců je obstojný. Indie-emo alternativa ke všem těm "opravdovým" a vážně se braným velkým filmům s podobnou tématikou. Není to srdcovka, ale na jeden pokus to vidět lze. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

So this was supposed to be like totally cool, like indie kind of cool, right? Tahleta indie vlna nás v Česku celkem úspěšně míjí, ale teď už chápu, proč řada lidí na západě kroutí očima nad podobně frikulínovskými filmečky, kde se protagonisté seznamují skrz The Smiths nebo White Stripes, nosí tašku přes rameno s odznáčky, mají polepené školní skříňky a chtějí bydlet v loftech. A konkrétně tohle je fakt až nechutně milé. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (52)

  • Režisér Jason Reitman na DVD zmiňuje, že některé předměty v Bleekerově (Michael Cera) pokoji, včetně plakátu s hebrejskou abecedou na dveřích a zarámovaného certifikátu o cereminiálu Bar Mitzvah, visícího na zdi, mají naznačovat, že Bleeker je žid. (HappySmile)
  • Film bol natočený za 31 dní. (rador)
  • Šlo o první film společnosti Fox Searchlight, který vydělal v amerických kinech přes 100 milionů dolarů. (Agoran)

Související novinky

Co chystá Jason Reitman?

Co chystá Jason Reitman?

10.05.2016

Po Děkujeme, že kouříte, Juno a Lítám v tom patřil Jason Reitman mezi nejobletovanější mladé režiséry. Po Znovu a jinak, Prodlouženém víkendu a Mužích, ženách a dětech už mu ale tolik lidí nevěří.… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reitmanova „žena ve stínu“

Reitmanova „žena ve stínu“

06.08.2010

Jason Reitman se definitivně zařadil mezi tvůrce, jejichž nové projekty sledujeme s velkým zájmem. Pro drama Young Adult se navíc spojil se scenáristkou Diablo Cody, která pro něj napsala už… (více)

Playboy podle Diablo Cody?

Playboy podle Diablo Cody?

29.09.2009

Za svůj první scénář dostala Oscara. Kromě toho byla Juno solidní hit, takže to vypadalo, že před Diablo Cody leží dálnice ke slávě. Poté, co „hororová satira“ Bacha, kouše! v zámořských kinech v… (více)

Reklama

Reklama