foto

Rainn Wilson

  • nar. 20.1.1966 (51 let)
    Seattle, Washington, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rainn Wilson, syn cvičitelky yogy a herečky Shay Cooper a romanopisce Roberta G. Wilsona a typický představitel různých podivínů, mrzoutů, outsiderů či groteskních postav se narodil a vyrostl v Seattlu v americkém státě Washington, nicméně střední školu absolvoval v městečku Winnetka v Illinois. Studoval na dvou univerzitách - Tufts U. a University of Washington, poté se učil herectví na NYU's graduate acting programme a několik let strávil na divadle na i mimo Broadway. Absolvoval také několik turné s hereckou společností a hrával i v regionálních divadlech.

Po mnoha letech práce převážně v TV (objevil se např. v epizodách seriálů CHARMED, DARK ANGEL, CSI, LAW & ORDER a dalších) nastal menší průlom. Objevil se v roli podivínského Arthura, asistenta majitelů pohřebního ústavu, který se svým specifickým způsobem zamiloval do o mnohem starší matky titulních hrdinů v úspěšném SIX FEET UNDER (2003-2005). Podle jeho slov je však jeho nejoblíbenější rolí Bill Harris ve filnu HOW TO GET THE MAN'S FOOT OUTTA YOUR ASS (2003). V roce 2005 spoluvytvořil a režíroval The New Bozena - "post-moderní klaunskou show", se kterou vystupoval v New Yorku, která se objevila na Fox TV a na základě které vznikl i krátký film, který si sám zrežíroval.

Jeho nejznámější rolí se však bezesporu stal Dwight Schrute, řekněme svérazný, až příliš moc vážný, směšný, ambiciozní, snaživý a ještě mnohem více charakterními vlastnostmi oplývající postavička, která vidí sama sebe mnohem výše, než ve skutečnosti je, v úspěšném komedilálním projektu THE OFFICE, americké verzi stejnojmenného britského předchůdce. V seriálu vystupuje již od roku 2005, mezitím se ale často vyskytuje v menších rolích i jinde. Kupříkladu ve filmu JUNO (2007), kde si zahrál nepříjemného úředníka (které on umí tak dobře), nebo se objevil ve filmech SAHARA (2005), MY SUPER EX-GIRLFRIEND (2006), TRANSFORMERS: Revenge of the Fallen (2009) a dalších. Jeho hlas jste mohli také zaslechnout v animáku MONSTERS vs ALIENS (2009), kde namluvil hlavního záporáka, mocichtivého mimozemšťana Gallaxhara. Titulní roli si pak střihnul v komedii ROCKER (2008) o neúspěšném bubeníkovi, který dostane druhou šanci.

Během fotbalového mistrovství světa žen v roce 2007 se objevil v reklamních upoutávkách na ženský tým USA jako manažer public relations Jim Mike. Byl také hostem v Saturday Night Live. Pro svoji postavu Dwighta Schruta dokonce vede blog s názvem "Schrut Space". V roce 2009 také založil web SoulPancake, který se stal okamžitě veleúspěšným s více než milionem návštěvníků během několika měsíců. Rainn je ženatý se scénáristkou Holiday Reinhorn, se kterou se seznámil již na vysoké v třídě herectví. V roce 2004 se jim narodil syn Walter Mckenzie a společně nyní žijí v Agoura Hills v Kalifornii. Na střední škole se naučil hrát na klarinet a fagot. Pokud se chcete dozvědět něco o tom, co mu právě probíhá hlavou, můžete navštívit jeho profil na Twitteru.

Martin "PogoJoe" Nepraš

Herecká filmografie

Filmy

2018 Meg: A Novel of Deep Terror
Robodog
2017 Permanent
Shimmer Lake
Šmoulové: Zapomenutá vesnice
Thom Pain
2016 Army of One
2015 Girlfriend Experience
The Boy
Uncanny
2014 Annoying Orange: Movie Fruitacular (TV film)
Cooties
2013 Stream, The
The Farm (TV film)
2011 Few Options
Fight For Your Right Revisited
PBS Fall Arts Festival Presents HMS PINAFORE (TV film)
2010 Peep World
Super
Syčák Hesher
2009 Chronicles of Holly-Weird, The
Monsters vs Aliens: Mutant Pumpkins from Outer Space (TV film)
Monstra vs. Vetřelci
Transformers: Pomsta poražených
2008 Bang Blow & Stroke
Missing Pieces
Rocker
2007 Juno
Mimzy
2006 Dominion
Lance Is a Jerk
Moje superbejvalka
2005 Blue in Green
Sahara
Šoféři
The Life Coach
2003 Baadasssss!
Dům tisíce mrtvol
Slice o' Life (TV film)
2002 Hollywood, Hollywood
Self Storage
2001 Když Billie porazila Bobbyho (TV film)
Zlatíčka pro každého
2000 Na pokraji slávy
1999 Galaxy Quest
The Expendables (TV film)

TV seriály

2017 Star Trek: Discovery (TV seriál)
Magic to Make the Sanest Man Go Mad (E07)
Choose Your Pain (E05)
2015 Poručík Backstrom (TV seriál)
2013 Kancl (TV seriál)
Finale (S09E23)
A.A.R.M. (S09E22)
Livin' the Dream (S09E21)
další epizody (14)
2012 Kancl (TV seriál)
Dwight Christmas (S09E09)
The Target (S09E08)
The Whale (S09E07)
další epizody (23)
2011 Kancl (TV seriál)
Christmas Wishes (S08E10)
Mrs. California (S08E09)
Gettysburg (S08E08)
další epizody (23)
2010 Kancl (TV seriál)
Classy Christmas (S07E11)
China (S07E10)
WUPHF.com (S07E09)
další epizody (24)
Griffinovi (TV seriál)
Dokonalost vysílání (S09E02)
2009 Los Foley Guys (TV seriál)
Kancl (TV seriál)
Secret Santa (S06E13)
Scott's Tots (S06E12)
Shareholder Meeting (S06E11)
další epizody (29)
2008 Kancl (TV seriál)
Moroccan Christmas (S05E10)
The Surplus (S05E09)
Frame Toby (S05E08)
další epizody (16)
2007 Tim and Eric Awesome Show, Great Job! (TV seriál)
Kancl (TV seriál)
Proces (S04E08)
Trosečník (S04E07)
Válka o zaměstnance (S04E06)
další epizody (20)
2006 CollegeHumor Originals (TV seriál)
The Office: Accountants (TV seriál)
Kancl (TV seriál)
Vánoce v Benihaně (S03E10)
Vězeň (S03E09)
Integrační obřad (S03E08)
další epizody (22)
2005 Kancl (TV seriál)
Veselé Vánoce (S02E10)
Nezvaný host (S02E09)
Hodnocení (S02E08)
další epizody (16)
Vražedná čísla (TV seriál)
Vektor (S01E03)
Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Síla přírody (S05E09)
2004 Vincentův svět (TV seriál)
Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Souběžná hra (S04E03)
V případě extáze (S04E02)
Rozuzlení (S04E01)
2003 Reno 911! (TV seriál)
Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk jde na baseball (S02E03)
Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Mrzí mě to, odpusť (S03E13)
Soumrak (S03E12)
Smrt pracuje přesčas (S03E11)
další epizody (9)
2002 MDs (TV seriál)
2001 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
Škrtič (S01E23)
2000 Černý anděl (TV seriál)
1999 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Čarodějky (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)

Dokumentární

2011 Amerika na pokračování (TV seriál)
2010 New Recruits, The
Still on the Road
2008 VH1 Rock Honors: The Who (TV film)
2005 Infanity (TV seriál)
Six Feet Under: In Memoriam (TV film)
2002 HypaSpace (TV seriál)
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2015 The Late Late Show with James Corden (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
The 41st Annual People's Choice Awards (TV pořad)
2012 Jeff Probst Show, The (TV pořad)
2011 2011 Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Scream Awards 2010 (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
2009 Lopez Tonight (TV pořad)
Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
Spike's Guys Choice (TV pořad)
The Jay Leno Show (TV pořad)
Tonight Show with Conan O'Brien, The (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
61. Emmy Awards (TV pořad)
2008 MTV Movie Awards 2008 (TV pořad)
The Teen Choice Awards 2008 (TV pořad)
TV Guide Live at the Emmy Awards (TV pořad)
24/7 Chicago (TV pořad)
60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
2007 Pánská místnost (TV pořad)
Tim and Eric Nite Live (TV pořad)
2007 Primetime Creative Arts Emmy Awards (TV pořad)
2006 Rachael Ray (TV pořad)
The Megan Mullally Show (TV pořad)
The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2005 Attack of the Show! (TV pořad)
Made in Hollywood (TV pořad)
Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2004 Henry's Film Corner (TV pořad)
Tavis Smiley (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Real Time with Bill Maher (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
2001 Movie Loft, The (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Hudební videoklipy

2011 Make Some Noise (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Filmy

2011 Blitzen Trapper Massacre
2005 New Bozena, The

TV seriály

2012 Kancl (TV seriál)
Get the Girl (S08E19)
2010 Kancl (TV seriál)
Classy Christmas (S07E11)
The Cover-Up (S06E24)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace