Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý muž odjíždí z města na odlehlou venkovskou samotu, kde žil jako dítě. Počáteční idylku však naruší vztah s místní dívkou, mladíkův návrat k malířství, zjištění, že se dříve v okolí děly kruté události spojené s vraždami nacistů na sklonku války a zapomenutá místa v domě, související se vzpomínkami na jeho dětství… (Devadesát Dva)

(více)

Recenze (352)

d-corso 

všechny recenze uživatele

V žádném případě to není nejlepší Herzův film. V žádném případě to není nejlepší český horror (tím je, alespoň pro mě, Panna a netvor od jistého Herze). V každém případě je to ale nejčistší žánrový příspěvek, který kdy v místních (filmově) zaprděných luzích a hájích vznikl. Tý Em Ej (muhehe), jsem se po hrůzných Černých baronech, zcela upřímně dlouho dopředu obával. Cítil jsem ve vzduchu velký průser a nedůstojný závěr kariéry jednoho z nejlepších česko(slovenských) režisérů. A moje očekávání se konečně jednou nenaplnila. Konečně si mohu po delší době vykloubit další prst k napočítání kvalitního českého filmu po roce 89. Jen mě tak napadá, pokud jsem začal u palce levé ruky, jsem teď alespoň u prostředníčku ruky pravé? Nevím, dohledám a později případně doupravím... Ale pro tuto chvíli - díky bohu (a Herzovi) za Tmu. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

No zas tak hrozné to nebylo. Podle zdejších komentů jsem očekával další český shit, ale nakonec se z toho vyklubal hodně průměrný film. Děj mi sice zhruba polovinu filmu nedával moc smysl a strašně mě sralo to dětské zpívání, ale postupem času jsem si na to zvykl. Kvalita scénáře je opravdu dost slabá, ale Herzovi se přece jenom čas od času podařila natočit docela solidní atmosféra. Její ponurost místy opravdu i lehce pohladí na duši hororového fandy, ale těchto záblesků je jen málo. Když už nic jiného tak písníčka na začátku je hodně dobrá a stejně tak i výběr hlavního hrdiny. Mno a pro zlepšení nálady se tu objeví i pár erotických scén tak proč nedat průměrných 5/10. Znám mnohem větší české sračky, než je tohle. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

T.M.A. je velmi zvláštní film. Má hromadu nedostatků a negativ, nevyrovnaným scénářem vršícím na sebe všemožné zápletky a klišé počínaje, přes velmi podivné dialogy až po tu a tam velmi drhnoucí herectví. Že není vůbec nijak originální a pokukuje po všem možném, to je to nejmenší, co by vadilo. Občas to vypadá, jako by tu a tam kus filmu s něčím důležitým nebo nutným pro právě teď se odehrávající scénu, prostě chyběl, jako by jste na pár okamžiků usnuli a něco vám uteklo. Kamera občas neplní svůj účel, příběh přeskakuje z jedné nohy na druhou, z jedné místnosti do druhé, věci se občas dějí náhle, zčistajasna a jakoby nahodile. Na druhou stranu je třeba říci a uznat, že nakonec všechno zapadne tam kam má, všechny dějové odbočky se slijí v jeden jednolitý a ne zcela špatný závěr. Dočkáme se několika velmi povedených a atmosférických scén a celková atmosféra je na české poměry docela ucházející. Některé role jsou zajímavé, třeba dětské role jsou bezchybné a zpěvačka, ač mi byla nesympatická byla taky dobrá). Jelikož jsem jako první četl knihu, která byla napsána podle scénáře, prakticky jsem skoro přesně věděl, do čeho jdu, přesto tak nějak nevím, jestli se mi to líbilo, nebo ne. Jak říkám, na český poměry poměrně slušný horror se zajímavými scénami, exteriéry a tu a tam atmosférou, na druhou stranu by člověk od Herze čekal více. Myslím si, že za to největší měrou může slabý scénář. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Tak, opět se nám tady ukazuje, že uživatelé Česko-Slovenské filmové databáze mají na filmy minimálně dvojí metr. Prostě české a slovenské filmy jsou u vás v nemilosti... Ještě bych chápal, že třeba Bobule mají jen 69%... To je samozřejmé, protože tak extra dobrej film to není (ovšem na komedii z posledních let je to dosti úctyhodné), ale když se podívám na místní hodnocení třeba Tobruku, Normalu, Bathory a teď i tohoto filmu, tak je mi úplně jasné, že zatímco třeba americké stupiditě (a že jich za rok vyprodukují mraky) sem tam nějakou tu chybičku, a mimoto i pro američany dost tipickou absenci příběhu odpustíte, tak u českých filmů nejste ochotni tolerovat jediné zaškobrtnutí.... Já uznávám že T. M. A. není dokonalý film. K tomu má opravdu ještě daleko, ale když mají například všechny díly (když ovšem pominu jedničku která si to jako jediná zaslouží) odpornosti jménem Saw vyšší hodnocení, než tenhle film, tak se prostě musím ozvat... Právě tady se totiž projevuje ten dvojí metr... Saw 2 - 5 - 999, nebo kolik těch dílů nakonec bude si totiž tak nějak pořád hraje na to, že tam o něco jde, čímž dost neuměle maskuje, že jde jen o to, aby si nějakej sadistickej scénárista vybil svoje touhy aspoň na papíře a pak se mohl ukájet při pohledu na krev stříkající na obrazovku.... Proč tu mluvím o Saw??? Saw sice nemá být horor, ale s výjimkou prvního dílu je to šílenej horor, skouknout alespoň pět minut tý hnusný s*ačky... Jak už jsem říkal, T.M.A není dokonalý film. Když si vezmu například příšerně toporné herectví (minimálně při mluvení) Ivana Fraňka, absenci nějakého nosného příběhu, občasnou umělost dialogů nebo neskutečně násilný zlom v charakterech postav, kterého se dočkáme na konci, tak je jasné, že se tady někdo při natáčení asi koukal kde co lítá a ne co je ve filmu navíc... Ovšem po technické stránce (hudba, kamera, režie) a hlavně po stránce toho, co dělá horror hororem (pro neznalce horror=hrůza), tak já odcázel z kina rozhodně spokojen, ačkoliv to může být tím, že dnes už se kvalitní horory netočí (ano, tím mám na mysli i Stáhni mě do pekla, což je jen mírnej nadprůměr v záplavě ptákovin nejhrubšího zrna). Od tohoto filmu jsem si nesliboval nějaký zlom, doufal jsem že uvidím nějakou tu lekačku, dusnou atmosféru a občasné okusování si vlastních nehtů, a toho se mi dostalo... Takže vzhledem k vašemu hodnocení, které se odvíjí od toho, že české filmy hodnotíte špatně už ze zvyku, musím dát 5*, aby se aspoň někdo pokusil o menší nápravu.... ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

No vzhledem k tomu, že sem si myslel, že to bude úplná kokotina, to šlo. I když už si vlastně nepamatuju na detaily, během sledování jsem se ani nějak nudit nezačal, a tak by to mělo být, ne ? ;-) ()

snaked 

všechny recenze uživatele

"To místo... nemá pěknou minulost"... :) /// 3 hvězdičky jsou pro tenhle film trochu moc, to přiznávám... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Psychadelický pokus o haunted house nadopovaný mixem několika dalších žánrů. Vyšlo to tak napůl. Herci někdy vynikající, jindy přehrávající či prkenní, atmosféra místy dobrá, občas nic neříkající a takhle by se dalo pokračovat. Plusem jsou reálie špinavého českého venkova, které každý více či méně zná a dokáže se s nimi identifikovat, což pro opuštěnou americkou samotu tak úplně neplatí. Herzovi určitě patří dík za to, že to zkusil, ale přesto jsem se na konci neubránil mírným rozpakům. 55% ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

To snad ne. Kde ten Juraj nechal hlavu? Kde sluch a oko na herecké obsazení? To vše měl být vtípek? Ani nevím za co tu jednu hvězdičku dávám...asi, protože na to nemám srdce.:( ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Vrchol trápnej zábavy (to s tým mobilom akože čo malo byť?), ale bohužiaľ nemôžem dať viac, pretože sa obávam, že to nebolo účelom a ešte k tomu mi tu svieti žáner horor. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Hodnotiť odpadom je pózerstvo, T.M.E. síce všeličo chýba, sTMElený scenár napríklad, každopádne ide ale o osobitý režisérsky počin, ktorý je slušne zvládnutý atmosféricky i herecky, vyjmä zbytočne preexponovanej Zuzany Krónerovej. ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Juraj pořád umí. Sexuální scény, pokřivené záběry i charaktery či budování napětí. Bohužel nám to trošku strhává scénář nebo přehrávající Malgorzata Kozuchowska. Jinak pohodový horůrek na sobotní večer. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Bolo to dobré, ale raz vidieť bohato stačí. Chvíľami má film veľmi dobrú atmosféru, ale vzápätí sa sám o ňu pripravuje. A keď to zopakuje pár krát za sebou tak už človek prestáva byť zvedavý na to čo príde a už len čaká na finálne rozuzlenie. Škoda. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Každej se něčeho bojí !!" - "No, vidíš, já vlastně taky !!" - "A čeho ??" - "Tohohle domu !!" Vyslovíte-li pojem český horor, většina fanoušků tohoto žánru se bude samozřejmě tvářit přinejmenším velmi skepticky, pokud se vám rovnou do očí nevysměje, zkusí-li si totiž jeden vybavit, kdy něco podobného naposled viděl, pokud ovšem vůbec, zřejmě bude jen velmi těžko vzpomínat na konkrétní název snímku, raději podotýkám, že mluvím o ryzím, nefalšovaném, atmosférickém hororu, kdy divák s napětím čeká, co, kdy a odkud na něj vybafne, kdy se s tísnivým pocitem nejistoty raději pevně drží opěradel sedačky, nervózně si kouše nehty, případně odvrací zrak.. A tak se zdá silně nepravděpodobné, když už jsme si zlehka definovali žánr, o němž se budeme bavit, že divák, byť zasvěcený, na nějaký určitý titul vůbec přijde, možná se však ve vzpomínkách dostane ke jménu legendárního režiséra Juraje Herze, jehož filmová zpracování pohádek Panna a netvor či Deváté srdce jistě děsilo svého času ještě dlouho po jejich zhlédnutí nejednoho adolescenta, se svým Spalovačem mrtvol se neoddiskutovatelně usadil na trůnu v rámci tohoto pokleslého žánru, byť o zařazení tohoto majstrštyku s famózním Rudolfem Hrušínským v hlavní roli by se daly vézt sáhodlouhé diskuze, navíc i jiné Herzovy kousky dokazují, že tuzemský mistr napětí svému řemeslu opravdu rozumí !! A tak se tedy jméno Juraje Herze samo dost hlasitě nabízelo, když se před lety začalo mluvit o námětu hudebníka Martina Němce, kdo jiný by se taky měl ujmout režie filmu, který rozhodně v rámci české kinematografie a žánru musí do určité míry platit za průlomový, byť se jeví velmi smutným faktem, že v Čechách najdete opravdu jen málo tvůrců schopných natočit žánrový film, ačkoliv bych tím nechtěl nikterak snižovat kvality právě režiséra Herze !! O logické skutečnosti, že akční biják, ryzí scifi či v souvislosti s hollywoodskou tvorbou velký válečný epos u nás jednoduše vůbec vzniknout nemůže, až na několik pravidlo potvrzujících výjimek, které však napočítáte na prstech jedné ruky, protože na jejich realizaci především jednoduše schází peníze, se není třeba dále bavit, nicméně horor, který lze při dobré vůli natočit i s poměrně malým rozpočtem, což krásně dokazuje třeba takové první Saw Jamese Wana, které stálo jen něco málo přes milion dolarů, by se u nás tedy teoreticky zrodit mohl a právě T.M.A. skutečným hororem být měla a nakonec i je !! Původně měl tento projekt realizovat například režisér Vladimír Michálek, ale vše znovu ztroskotalo na financích, následně se ho ujala produkční společnost Film Studio Gatteo a oslovila právě Juraje Herze, který měl původně sehrát pouze roli supervizora, po přečtení scénáře se však rozhodl zfilmovat ho sám !! Samotný příběh začíná poněkud netradičně, totiž na koncertu rockové kapely, tu si střihli členové skutečné Němcovy skupiny Lili Marlene, po jehož skončení se důležitá součást právě této kapely a autor textů jejích písniček, Marek, kterého si zahrál neokoukaný, alespoň u nás doma, Ivan Franěk, který platí za dostatečně charismatického a velmi talentovaného herce, který se realizuje i prostřednictvím obrazů, rozhodne vyskočit z kolotoče divokého života rockera a vrátit se na místo, kde vyrostl, v zapadlé pohraniční vesnici, kde na něj čeká hrozivě vyhlížející dům, v němž očividně už léta nikdo nebyl a který děsí většinu obyvatel vesnice, v němž chce Marek žít, odpočívat a tvořit.. Místo však obestírá jeho děsivá minulost, která se navíc týká hned několika časových rovin, hrdinova dětství, druhé světové války a doby, kdy sloužilo jako starověké obětiště, a tak není divu, že se hned po Markově nastěhování začínají dít prapodivné věci, kdy téměř nezničitelné staré rádio do omrzení znepokojivě hraje vtíravou německou píseň, bůhvíodkud se objevuje pes, který jako by z oka vypadl tomu z Markova dětství, díky čemuž už je jasně patrné, že dům si žije svůj vlastní život a duchové minulosti o sobě dávají vědět !! Navíc dole ve sklepě se skrývá tajemná místnost s německým nápisem Verboten, tedy vstup zakázán, který velmi úzce souvisí nejen s Markem, ale i jeho dvěma vpravdě osudovými ženami, pošťačkou Lucií v podání výborné a překvapivě sexy Lenky Krobotové, a jeho sestrou Terezou Małgorzaty Kożuchowské, která se toho času nachází v psychiatrické léčebně, z níž však uteče, a dá tak věcem, které ve finále osvětlí ten vzájemný propletenec osudů, nečekaně rychlý spád !! Co se týká atmosféry filmu, pak opravdu klobouk dolů, Herzovi se ji daří budovat už od začátku, místy je tak hustá a znepokojivá, až mrazí, k čemuž přispívá jak na poměry posledních let fantastická kamera Jiřího Macháně, tak i depresívní lokality, ať už se jedná o dům samotný či místní prodejnu potravin a výčepnu v jednom, kterou vede tradičně výborná Zuzana Kronerová, kde jako by se zastavil čas.. Obecně vzato by casting zasloužil jednu velkou pochvalu za svoji práci, protože prakticky všichni zúčastnění herci i neherci odvádí hodně slušný standard, nad tím vším však alespoň z mého pohledu ční démonický a silně nevyužitý Andrej Hryc, který byl pro podobné role předurčen, snad si ho v nějaké podobné v budoucnu užijeme více !! Martin Němec, sám velký milovník žánru, si vždy přál skládat hudbu právě k hororům, což ho také kdysi přivedlo na nápad napsat si svůj vlastní příběh, potažmo scénář, přičemž jako jednoznačné pozitivum lze brát skutečnost, že by se psaním podobné filmové muziky určitě uživil, protože právě soundtrack patří k největším ozdobám filmu, dá se s jistým přimhouřením oka považovat za bezchybný, což však na druhou stranu rozhodně neplatí o scénáři, ten totiž vnímám jako hlavní příčinu, proč snímek přece jen nedosahuje na nejvyšší žánrový level, byť na Němcovu obranu musíme brát v úvahu i fakt, že oproti původním verzím zde došlo k mnoha dalším dějovým zásahům, ne všechny se však ukazují jako šťastné, spoustu věcí totiž Herz pouze naznačuje a nedokáže, či spíš nechce, dotáhnout do konce, což však cítím jako záměr, Herz rozhodně nepatří k režisérům, kteří by nevěděli, co dělají, a tak se snaží dát svému filmu jakýsi mysteriózní nádech, což by se jistě dalo brát jako jistá obrana či berlička vlastního díla žánrovou zaobaleností na úkor přísně do sebe zapadajících dějových zvratů a skutečností, které se zde objevují, mám na mysli toho již zmiňovaného psa, mobilní telefon a další, a v duchu smysluplnosti či logiky nedávají příliš mnoho smyslu, bohužel myslím, že v konečném důsledku právě ta neobratně zvolená kombinace duchařiny a slasheru snímku podráží nohy, když vlastně jedna druhou oslabuje !! Nepříliš šťastně se tvůrci také vypořádali se závěrečným vyústěním příběhu, minimálně vzhledem k předchozímu ději, k čemuž bohužel přispělo i zařazení ústředního silně rušivě působícího songu Žena ze stínadel, který mě ovšem jako samostatně stojící prvek neskutečně bavil, dokonce opravdu nadchnul, z úvodu znovu na závěr, čímž tvůrci, jakkoliv se může zdát prostřednictvím textu jako významově odpovídající, nabourávájí předchozí rytmus !! Film byl mimochodem natáčen s vědomím zahraniční prezentace pro společnost Warner Brother, což osvětluje také přesný název T.M.A., podle slov Juraje Herze totiž původní titul vyslovovali američtí partneři [: tý em ej :], což vedlo ke změně názvu pro zahraniční projekci v anglický název T.M.A., tedy doslova The Mysterious Adress, což se mi nakonec coby šikovná slovní hříčka na snímku líbí asi nejvíce, ironicky řečeno !! ;) Nicméně lze T.M.U. považovat za neuvěřitelně silně atmosférický film evropských parametrů, u něhož si můžete prožít svoji hodinu a půl solidní nejistoty, která v závěru opravdu eskaluje v parádní psycho, s několika exploatačně drsnými či dokonce eroticky velmi, na tuzemské poměry, odvážnými scénami !! Byť opravdu příběh příliš nedává smysl, když Herz navíc staví, protože si je prostě plně vědom nedostatků scénáře, na hromadě kupodivu fungujících klišé, která se však zdají být často až zbytečná, lekačkách, z nichž právě ty falešné se paradoxně opravdu podařily nejvíc, a hodně nepříjemné pocity vyvolávajícím vizuálu odkazujícím se k legendám v čele s Dariem Argentem, čímž stvořil opravdu zlomový, nebojím se říci silně specifický český horor, který se sice od hollywoodské, evropské, rozuměj španělské, i asijské tvorby liší tak mocně, jak je to jen vůbec možné, nicméně právě toto lze považovat za jeho největší přednost a pozitivum !! () (méně) (více)

Terva 

všechny recenze uživatele

Vize vesnického "smíšeného zboží" na začátku filmu byla odvážná ( proč mi tam chybějí vietnamci? )....Nahuleno, žrádlo od toho smrdí !!!! Schwarzstein nemá pěknou minulost a za dveřmi z nápisem verboten se ukrývá něco zlého....a čerstvá krev to probudí....a světlo se pomalu mění ve T.M.U. Docela solidní český film z dobrým obsazením. Zvláště ženské role stojí za obdiv....Lenka Krobová ( Jedna ruka netleská nebo Karamazovi ) Zuzana Kronerová ( Lea nebo Venkovský učitel ) a hlavně moje favoritka Malgorzata Kozuchowska ( Kiler a ten druhý nebo Krvavá loupež ), už jen za ty holky to stojí za podívání. Hezký thriller z dobrou hudbou, napětím a spoustou šílenství. Ve filmu zazní píseň Žena ze stínadel http://www.youtube.com/watch?v=lHwiynBNzH0 skupiny Lili Marlene a zpěvačky Dáši Součkové.....teď můžeš klidně spát, už ti nic neschází, žena ze stínadel, vráží do zrcadel.....všichni, co tomu dávají odpad, ať se podívají do zrcadla. ()

Skrk odpad!

všechny recenze uživatele

Příšerný český film, který si dovoluje nazývat hororem: 1.) Amatérsky natočená práce, kde by jste ani nepoznali, že to režíroval režisér Spalovače mrtvol. 2.) Toto a horor? Ani náhodou. Je to spíše nepovedená komedie s příšernými herci. A závěr? S Novým měsícem se jedná o nejhorší film roku 2009. ()

prsvl odpad!

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu nefunguje snad vůbec nic. Herci hrajou špatně a jejich dialogy jsou nejspíš z knihy "Jak se nepíšou rozhovory ve filmu". Některý situace jsou stejně uměle vytvořený a vyhrocený jako v lacinejch seriálech. Občas je vidět stín kameramana nebo koho a když už jsme u kamery, tak ta schématicky předvídá děj (jeden mluví, pomalej švenk na druhýho, začne mluvit druhý, pomalej švenk na třetího, začne mluvit třetí). Příběh nedává smysl a je plnej úplně hrozně nejvíc klasickej klišoidních prvků (dům má něco společnýho s nacistama; radio se samo zapíná; nechybí feťácká sekvence atd.). No a to je jen zlomek. Buď je to fakt hodně hodně špatnej horor nebo (i tak nepovedená) parodie. Tak či tak je to odpad, protože ani jako parodie to podle mě nefunguje. Možná by se to dalo použít jako návod na to "jak NE", přičemž základní premisou by bylo, že horor nedělají jen náhodně nasekaný přežitý strašidelný prvky. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Juraj Herz, fachu znalý umelec, nech mu je zem ľahká. Zrejme jeden z malého mála v Československu, ktorý sa venoval temnej žánrovej produkcii ( príklad za všetky PANNA A NETVOR ). Verím, že aj napriek tomu, ako bol veľkým umelcom, v tomto prípade nemohol mať voľnú ruku. Snímok pôsobí, ako niečo od amatéra snažiaceho sa dostať do povedomia, ale neuvedomuje si svoje negatíva. A preto neverím, že by sa tak veľký režisér nevedel dostať do starých koľají. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Na Český poměry slušnej horůrek. Příběh ničím nepřekvapí, ale místo dění vybrané dobře a dodává filmu tíživou atmosféru. Celkovê 70% :) ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama