Reklama

Reklama

Tento dvoudílný film je zpracováním románu Sebastiana Faulkse s názvem Birdsong, který je dnes už bestsellerem známým po celé Anglii. Rámec příběhu poskytují události první světové války, ale děj zahrnuje léta 1910 až 1916. Milostná linie, vášnivý vztah Stephena a Isabelle, který je však odsouzen k nezdaru, provází mužova léta strávená ve válce. (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (95)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Wow.... Tak toto je pre mňa veľké prekvapenie. Akože tento zázrak má byť TV film??? 99% filmov, ktoré bežia v kine strčí bez zaváhania do riti. Herec E. Redmayne svojim zvláštnym "renesančným" vzhľadom typovo veľmi dobre zapadá do historických filmov. Mám rád vojnové filmy (tých z 1.svetovej vážne nie je mnoho) i drámy a romantické linky v nich mi vôbec nevadia, práve naopak. Mám pocit, že práve týmto sa môže vojnový film priblížiť širšiemu okruhu divákov. Dnešné rýchle strihy ma vo filmoch začínajú unavovať, často mám pocit, že treba spomaliť. A predstavujem si to presne tak, ako k filmu pristúpil režisér P.Martin. Dáva hercom čas zahrať očami všetko. Veľké bojové scény vo filme nie sú, napriek tomu atmosféra vojny je až hmatateľná. Pomerne veľký priestor dostáva kopanie tunelov, čo vojnovým fanúšikom pripomenie podobne skvelý film Bitva o Hill 60. Postava tunelára menom Firebrace si získala moje veľké sympatie a radím ju k nezabudnuteľným vedľajším postavám. Záver v zasypanom tunely je neskutočný. "Stvoril som nádherného chlapca.., bol najlepším zo mňa... Nič iné tu nie je... Milovať a byť milovaný..." Mal som až do samého záveru čo robiť, aby som udržal slzy. Dojalo ma i podanie rúk a objatie s nemeckým vojakom v závere. Nádherný film o láske i utrpení... Film plný citu, ktorý ma úplne rozobral. Na csfd chýba trailer tak ho tu šupnem aj so skvelou hudbou ako bonus. Kto radšej rockový podmaz tak tento trailer . Odporúčam!!! 100%. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

V romanticko/bytostné rovině to jde (zejména ve druhém díle) na samou dřeň emocí a v mnoha momentech vytváří úchvatně dojemné minikatarze. Na škodu může být přece jenom zatraceně dlouhá stopáž a pro někoho možná i to, že hlavní představitel Eddie Redmayne vypadá jako Fanda Straků, neboli nejtrapnější fotbalový kouč všech dob. Každopádně jde o strhující zážitek hodný zhlédnutí. 85% ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Sakra, Benjen Stark několikrát krájel velice potentní cibule. Myslím, že se všichni shodneme na tom, že by se dojem z výsledného díla několikanásobně zlepšil, kdyby se vynechala ta romantická minulost a stávky zaměstnanců továrny a zůstalo se "jen" u války. --- Sakra, nemůžu na to přestat myslet. Ty válečné pasáže byly tak brutální. Ačkoliv je celý film nazíraný jaksi pohádkovou optikou kvůli tomu romantickému rámci, tak ta válka působí nevypočitatelně, drsně a zbytečně. Hlavní hrdiny, respektive tu skupinu vojáků, které film sleduje, ukazují tvůrci výlučně jen selhávat/prohrávat, a "jediné", co se jim ve výsledku podaří, a to jenom nepatrnému zlomku z nich, je přežít, a i to spíš díky náhodě/štěstí než vlastním přičiněním. Válečné filmy nejsou můj vyhledávaný žánr, i když si některé válečné filmy velmi velmi velmi cením, tak nejsem schopná odhadnout, jak častá je tohle strategie, ale nemůžu na to přestat myslet a srdce mě bolí. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

K Birdsong jsem přišla zcela neposkvrněna literární předlohou a můžu říct, že jsem po dvou dílech byla emocionálně zcela vyšťavená. Hrůzy války jsou chytře prokládány flashbacky vzpomínek na jedno nezapomenutelné léto na francouzském venkově. Joseph Mawle a Richard Madden jsou výborní. Především mě ale o svém talentu přesvědčil Eddie Redmayne, který mě dojal k slzám. Jen bych dala nevím co za to, aby si v castingu zařadili pod kolonku "nevinná Francouzka" konečně někoho jiného než Clemence Poesy. Birdsong je skvělým příkladem toho, jak se vyrovnat s hromadou klišé. Ani na chvíli jsem neměla pocit, že ze mě někdo účelně ždímá emoce. Válečné scény jsou jimi totiž tak nabité, že to ani nebylo třeba. V tom bych Birdsong bez výčitek přirovnalala k Na západní frontě klid (1976). A stejně tak bych tento film mohla přirovnat k Pokání, protože i po něm jsem měla pocit, jako by mi někdo dal ránu. This isn't a war. This is an exploration of how far men can be degraded. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Mě to tedy sedlo tenhle film. Možná jsem na něj jen měla tu správnou náladu, prostě jsem spokojená. Je to drsné, ale svým vlastním způsobem hřejivé. Nějak jsem byla donucená se zamyslet nad věcmi, nad kterými normálně nepřemýšlím a které mě děsí. Když ten film "necháte" tak vás možná dovede k tomu abyste se zamysleli nad tím, co je vlastně vážně důležité, na čem záleží a to nemyslím jen obecně, ale i individuálně....Místy by snímek možná snesl lehčí prostříhání, ale nevím jestli právě ta délka není jednou ze složek, které vytváří celkovou atmosféru, což je něco, co se podle mě vážně povedlo. Stejně tak i hudba a dle mého názoru i herecké obsazení (i když tu má spousta lidí jiný názor). Redmayne nikdy nebyl mým oblíbencem, ale právě tady si u mě poměrně šplhl. Goode naopak byl mým oblíbencem i předtím a také jím zůstává a Poésy, k té nevím moc co bych řekla a můj názor na ní je celkem rozpačitý. Není špatná, má rozhodně svoje kouzlo/charisma nebo jak to nazvat a to (sice vždy ve stejné podobě, ale přece...) dává do všech filmů kde se objeví. Pět slabších hvězdiček, ale pořád pět. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Autorem stejnojmenné literární předlohy z roku 1993 je Brit Sebastian Faulks. "Birdsong" je součástí knižní trilogie pojednávající o životě Stephena Wraysforda. (Conspi)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Maďarsku, predovšetkým v metropole Budapešť. (MikaelSVK)
  • Po rozhlasové (1997) a divadelní inscenaci (2010) se jedná celkově o třetí adaptaci jedné z nejprodávanějších a nejoblébenějších knih Velké Británie. (Conspi)

Reklama

Reklama