Reklama

Reklama

Letopisy rodu Shannara

(seriál)
  • USA The Shannara Chronicles (více)
Trailer
USA, (2016–2017), 13 h 49 min (Minutáž: 40–42 min)

Předloha:

Terry Brooks (kniha)

Hudba:

Felix Erskine
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Zapovězení zlí démoni se začínají vracet na světlo světa mytických Čtyř zemí! Letopisy rodu Shannara je epická televizní adaptace rozsáhlé knižní fantasy ságy spisovatele Terryho Brookse. Odehrává se tisíce let v budoucnosti a popisuje dlouhé putování tří hrdinů, na jejichž bedrech spočívá osud světa. Kříženec mezi elfem a člověkem Wil (Austin Butler), elfská princezna Amberle (Poppy Drayton) a tulačka Eretria (Ivana Baquero), kterým pomáhá poslední druid Allanon (Manu Bennett), musí zachránit starověký strom Ellcrys a zastavit armádu démonů. Jinak je se vším konec. (TV Prima Cool)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (169)

JFL 

všechny recenze uživatele

Jedna z obvykle vyzdvihovaných předností moderních seriálů oproti filmům spočívá v možnosti na delší ploše lépe strukturovat vyprávění a v návaznosti s tím profilovat postavy a ukazovat je mnohem komplexněji, než dovoluje časově omezený prostor celovečerního filmu. Pro MTV produkovaná postapo-fantasy pro náctileté řečený princip převrací na hlavu, když veškerou dramaturgii a s ní i vyprávěcí strukturu utváří podle vysílání, přesněji řečeno umístění reklamních bloků. Namísto koncentrovaného a koncepčně gradujícího vyprávění quality TV zde máme jednotlivé díly rozdělené na krátké filmy oddělené reklamními bloky, které na prostoru deseti až patnácti minut musejí rozvinout jednu peripetii a ještě ji zakončit cliffhangerem. Krom toho zdůrazňovaný vysoký rozpočet na jednu epizodu působí hodně směšně, když je zcela evidentní, že tvůrci místo soudobých blockbusterů, k nimž se chtějí alespoň propagačně přiblížit, má seriál svou praktickou stránkou blíže cormanovské škole brakovek. Těch pár CGI velkých celků se záhy okouká, když je jasné, že je to stejná krajina, jen s jiným pohybem kamery, a peníze, které spolkly, pak vyvažuje natáčení v generických exteriérech, dvou třech interiérech (aneb proč se skoro každý dialog odehrává u toho elfího stromu), a to nemluvě o obecném natahování stopáže tlacháním oproti slibovaným atrakcím a spektáklům. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S takovým pojetím elfů a druidismu by dozajista nesouhlasila ani Tyrande Whisperwind ani Malfurion Stormrage.Myslel jsem si,že v popírání logiky a projevenou blbostí,hned tak něco nepřekoná seriál The 100,ale tento epos to téměř dokázal.Úplně vidím,jak zněly požadavky na herecké obsazení:mladí a pokud možno přitažliví.Scénář je zoufale děravý a celkově nefunkční,za celých deset dílů jsem se nedozvěděl,proč se po jakési velké válce na zemi objevili elfové,goblini a trolové a už se to ani nikdy nedozvím,protože můj život nemůže být tak dlouhý,abych si mohl dovolit plýtvat časem na další řadu. ()

Reklama

venalce 

všechny recenze uživatele

Předlohu neznám, ale po shlédnutí takřka poloviny série mám velkou chuť si ji přečíst, jen abych mohla začít brblat. Má to krásný vizuál umocněný tím, že jde o post-apo fantasy. Představte si to jako Pána prstenů říznutého Hrou o trůny (tvůrci se nebojí krve) a celý tenhle potenciál prožeňte silným filtrem teenage drama. Jop, taky z toho mám rozporuplné pocity. Nedokážu překousnout hlavně dvě věci: 1) Čas. Za 30 let všichni zapomněli, že na světě existuje magie? C'mon, tady se asi stala chyba, někdo zapomněl připsat nulu nebo dvě? A on tam ten čas nesedí v mnoha dalších ohledech. 2) Postavy. Nevěřím tomu, že v předloze jsou tak ploché až tupé postavy. Chápu, že je to daň za to, že Shannara vznikla na MTV, ale nedokážu se zbavit dojmu, že by hlavním hrdinům slušelo, kdyby byly tak o 10 let starší. Nepůsobilo by to pak jako banda děcek na tripu, kterou v tom dospělí navzdory zdravému rozumu podporují. Trochu dospělosti prosím. Jako easter egg pro milovníky filmové Středozemě tu můžete vidět své staré známé v nových rolích (zatím jsem napočítala 3, ale to je číslo, které se může jen zvyšovat). Je dobře, že Shannara vzniklo, epických fantasy je v seriálovém světě jak šafránu a Hra o trůny potřebuje zdravou konkurenci jako sůl. Jen si nejsem jistá, jestli se epičnost Shannary neutopí v úlitbách pro "potřeby" mládeže. Můžeme jen doufat, že se seriál nebude bát jít na hlubinu, místo aby zůstal v mělkém rybníčku laciné líbivosti. UPDATE: Tak nakonec je úlitba pro fakt, že to vzniklo na MTV až příliš velká... ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Když jsem narazil na tento nový seriál, rozhodně mě zaujal, jelikož žánr fantasy v seriálech příliš nevidíme. Byl jsem zvědavý, jak bude vypadat svět plný elfů, lidí, skřetů, trolů a dalších podobných stvoření. Jenže hned po pilotu, který byl ještě docela zdařilý, jsem byl velmi zklamaný. Celé to je špatně zpracované. Nevýrazný příběh, nic neříkající postavy, které nelogicky skáčou z místa na místo a plno nedotažených a nesourodých scén. Jedině postava druida Allanona a krásné tulačky Eretrie, slušná výprava a triky drží Shannara Chronicles nad vodou. I proto se seriál nakonec dá v celku pohodě zhlédnout, ale nečekejte od toho nějaké zázraky. ()

Unnamed 

všechny recenze uživatele

Bože můj! Finále za mnou... and the show has found a new low. Již od začátku byla jedna věc je jasná: seriál má blíže (jak jednotlivými aspekty, tak celkovou kvalitou) k Legend of the Seeker než Game of Thrones. Jeden veliký rozdíl od LoS - ten se dá alespoň sledovat, toto jsou muka. Začněme ale klady seriálu: Nový Zéland krásný jako vždy, Manu Bennett, a někteří "herci" se vážně snaží hrát (to, že nemají kvalitní dialogy a nejspíše se propadají hanbou, když ty hlášky vypouští z pusy, je věc jiná). Zápory: příliš modelovští herci a herečky (jakože všichni, ale chápu taky, že přesně to byl vzhledem k cílové skupině záměr MTV), hudba je spíše pro teen drama než fantasy (a do většiny scén se jednoduše vůbec nehodí), kostýmy otřesné (nákup v C&A a našití knoflíků či cvočků jako fantasy oděvů moc neberu - ani v post-apokalyptickém fantasy světě!), interiéry jsou hrozné, režie asi neexistuje, a to NEJHORŠÍ nakonec: scénář (plytký příběh, směšná návaznost scén, uspěchanost, otřesné dialogy). The Shannara Chronicles je ostudou celého fantasy žánru. Po celou dobu jsem plánoval dát 2*, po finále ale nemohu jinak než 1*. ()

Galerie (303)

Zajímavosti (3)

  • Většina první série se natáčela na Novém Zélandě. (SimpanzJi)
  • V 1. epizodě 1. série "Chosen", kdy se Allanon (Manu Bennett) a král Eventin (John Rhys-Davies) pozdravili tím, že dali čela k sobě, herci improvizovali. Jedná se o maorský pozdrav Hongi prováděný na Novém Zélandu. (Machal99)

Reklama

Reklama