Reklama

Reklama

Příběh natočený podle skutečné události, kterou ve své knize "The Informant" popisuje Kurt Eichenwald. V noci na začátku listopadu roku 1992 se vysoce postavený úředník společnosti ADM (Archer Daniels Midlands) Mark Whitacre (Matt Damon) přizná agentovi FBI Brianu Shepardovi (Scott Bakula), že řídící pracovníci včetně Whitacrea samotného se opakovaně scházeli s konkurenčními společnostmi, aby upravili ceny lyzinu – potravinářské přísady. Byla to původně Whitacreova manželka (Melanie Lynskey), která Whitacrea přiměla, aby nelegální upravování cen zastavil, jinak půjde na FBI sama. Bylo to vůbec poprvé, co se přímý účastník takového kartelu dobrovolně přiznal... Mark Whitacre asistoval FBI při shromažďování důkazů tajným nahráváním veškerých aktivit během obchodních jednání ve všech koutech světa včetně Tokia, Paříže, Mexico City a Hongkongu. Po dobu jeho práce v utajení, která trvala téměř 3 roky, se podařilo shromáždit stovky hodin audio a video nahrávek, které dokumentovaly ilegální úpravy cen potravinových přísad po celém světě. Jednalo se o největší kauzu svého druhu. Whitacre byl považován za národního hrdinu. Pro některé ale jen do té doby, než tiskem po celém světě proběhla zpráva, že Whitacre během práce v utajení pro FBI zpronevěřil 9 milionů dolarů společnosti ADM. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Juto 

všechny recenze uživatele

Príbeh je celkom jednoduchý a antihrdina je celkom obyčajný. Čo by mohlo spôsobiť, že bude menej príťažlivý pre veľké publikum. Steven Soderbergh to celé naplnil veselou hudbou a ľahkým komickým rozprávaním. Matt Damon je divoko maniakálny typ úradníka. Je to ľahko komický pohľad na vážny a pravdepodobne nudný firemný príbeh. Všetko je to v podaní Matta Damona zábavné. 6/10 ()

Haluzz 

všechny recenze uživatele

S Informátorem mám zhruba stejný problém jako s posledním snímkem bratří Coenů. Jsem rád, že se jedná svým způsobem o autorské filmy, odprošťující se od klasických (velko)filmových schémat a hrající si se způsobem vyprávění, s vyprávěním na úkor toho co je vyprávěno( přičemž Serious man z tohoto souboje vychází o něco lépe, pro větší nenucenost a hraní si s divákem) , ale když Steven tlačí na pilu ne-vyprávění příliš, jednoho to může přestat bavit. A na to, aby spolu s CIA rozplétal nitky podvodů a lží jsou podány až příliš odlehčeně. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Možná ve své hlavě jsi ten dobrý, ale pro ostatní jsi ten, kdo ukradl devět miliónů dolarů a pak lhal." Mark Whitacre rozehrál odvážně zamotanou partii s FBI, ADM, tiskem i právníky. Lhal, lhal a zase lhal, což mu mé sympatie nepřineslo, ale počet odcizenejch miliónů to nijak nezměnilo. Kdybych měl možnost tohoto parchanta a jeho zbožňovatele Soderbergha nakopat do koulí, tak bych byl určitě spokojenější, ale nakonec on neokradl mě, ale velkou firmu ADM a za nos vodil FBI, což jsou organizace, jejichž skon bych zcela jistě neoplakával. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem jako leckdo trošičku pobouřený představou, jak si v NSA pročítají veškerou mou korespondenci, Informant! naznačuje, že by bio Edwarda Snowdena v režii Stevena Soderbergha mohlo být podnětným diváckým i občanským zážitkem. Na film jsem se nemohl nedívat optikou nedávno dolouskané Vzpoury deprivantů, jíž tímto doporučuji. Z Marka Whitacrea, který je cosi jako Jordan Belfort bez charisma, v podání Matta Damona se Vám samozřejmě bude dělat na blití. Sledovat permanentní žvanění je zpočátku zábavné, ale nepřetržitostí se stane velmi únavným. Hnus umocňují Whitacreovy vnitřní monology, tragikomicky povrchní nesourodé pásmo, které ilustruje peklo hrdinovy hlavy. Soderbergh otravuje záměrně a nepohodlí umocňuje tím, že podobný vztah navozuje i vůči ostatním postavám, snad vyjma bezzubých ouřadů z FBI. "Komediální" retro atmoška, na první dojem neodpovídající zobrazovaným událostem, koresponduje s pokřiveným světem lehce alibizujícího hlavního hrdiny. Dochází k relativizaci whistle-blowerského mýtu podobně jako v Nákaze, kde se s neúctou neobvyklou zachází s obrazem hrdiny blogosféry. Hamishův bondovsko-pink-pantherovským hudební pastiš a spousta dalších vychytávek nechávají zkrátka doufat, že odchod Soderbergha na odpočinek je jen dočasným trucováním. Po čertech chytrý film. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Zástupce FBI kontaktuje jeden z vedoucích zaměstnanců velké firmy s lysiny ADM Mark Whitacre (Matt Damon), že má informace o kartelové dohodě o cenách. FBI po této návnadě skočí jako hladový pes, a v průběhu několika let za pomoci Whitacra nahraje stovky hodin rozhovorů a jednání, které společnost opravdu usvědčují. Ale zároveň se na povrch začínají vyplouvat informace, že záměry Marka Whitacra nejsou úplně tak čisté, jak to zpočátku vypadalo ... Ne že by Steven Soderbergh byl špatný režisér, ale nějak se mu (resp. jeho filmům) nedaří mne úplně zaujmout. Náměty sice nejsou marné, zrovna námět Informátora byla vcelku zajímavý - a obsazení Matta Damona do hlavní role (hodně odlišné od jeho obyklých rolí) slibovalo velký zážitek. Ale celý film se zasekl někde na polovině cesty - zhruba u pátého Whitacrova veletoče jsem si začal říkat, že takto asi ne. Sice konec leccos dovysvětlil, ale i tak mi to celé přišlo kapánek přitažené za vlasy. Každopádně ale Matt Damon zraje jako víno, a s každým dalším filmem se lepší - a v Informátorovi to ještě více potvrzuje ... ()

Galerie (41)

Zajímavosti (8)

  • Jako přípravu na roli obézního Marka Whitacra jedl Matt Damon úmyslně před začátkem natáčení filmu hodně hamburgerů, pizzy a pil černé pivo. To později v rozhovoru popsal jako ''opravdu, opravu, opravdu zábavné''. (CliffLee)
  • Ginger Whitacerová (Melanie Lynskey) říká psychiatrovi, že mají osm aut a tři z nich nebyla nikdy použita. Whitacre během filmu skutečně řídí pět aut - Porche 911 Carrera S, Ferrari 348, BMW řady 8, Mercedes-Benz SL a Lincoln Town Car. (Sony1994)
  • Matt Damon musel kvůli roli přibrat 15 kilo. Pochvaloval si to, protože mohl jíst co chtěl a nemusel chodit do posilovny (Teodorik)

Související novinky

Čtyřky útočí

Čtyřky útočí

17.03.2009

Ať už vás napadlo cokoli, následující řádky jsou samozřejmě o možných pokračováních úspěšných trilogií. Matt Damon potvrdil, že se s Paulem Greengrassem opravdu chystají na dalšího Bournea, ale že… (více)

Reklama

Reklama