Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve světě, kde nikdo není schopen lhát. Lidé často pronášejí otevřené a často kruté poznámky, aniž by pomýšleli na následky. Jednoho dne Mark Billison, neúspěšný scénárista průměrného vzhledu i inteligence, který má ve svých čtyřiceti nelichotivé vyhlídky do budoucna, v sobě odhalí schopnost lhát a zjistí, že nepoctivost s sebou přináší růže. Ve světě, kde je každé slovo považováno za absolutní pravdu, si Mark velmi snadno vylže cestu k bohatství a slávě. Jenže lež se také velmi rychle šíří a Markovi se věci rychle vymknou z rukou - lidé totiž některé z jeho příběhů začnou považovat div ne za evangelia. Celý svět najednou visí na každičkém Markově slově - tedy kromě ženy jeho srdce. Co může Mark udělat, aby ji získal? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (483)

Thomick 

všechny recenze uživatele

Wow, takhle slabýho Gervaise bych nečekal ani v tom nejzlejšim snu. Jako ... on je docela rozdíl říkat pravdu (což mělo bejt ono "prokletí" celýho lidstva) a sypat ze sebe úplně všechny sračky, co vás zrovna "tížej". Na tom přitom vesměs všechno stojí a padá - na urážkách, ničim nepodmíněný upřímnosti. Takhle jsem si to nepředstavoval. A námět má ještě jeden tlustej háček (s pršinosem, samozřejmě) - hrozně rychle se ohraje, de facto ze svý podstaty. Tupý kupení jedný lži na druhou, s takřka nulovou sebereflexí a ještě nulovější zpětnou vazbou, to sis moh schovat pro nákej krátkometrážák, Ricky, ne s tim lidi otravovat celou hodinu a půl. Druhá půlka filmu takhle byla doslova strašidelná. A jedinej opravdu plusovej skeč, kterej si teď vybavim, je reklama na colu hned ze samýho úvodu. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Původně jsem vůbec neměl v plánu dívat se na film s označenim "romantická komedie", ale nějak zrovna nic lepšího v televizi nešlo, tak jsem to zkusil. A ten film se mi začal od prvních minut dost zamlouvat. Nápad je to opravdu výbornej a originální. Sice jak film ubíhá, tak pokud by se v tom člověk chtěl nějak vrtat, našly by se tam nejrůznější věci, který jsou dost nelogický, případně si vyloženě odporujou, ale tentokrát to filmu odpouštim. Bral jsem to prostě jako naprosto smyšlenej svět, ve kterym nemá smysl řešit nějakou logiku, ale jenom si vychutnávat nejrůznější trefný a vtipný narážky na ten náš svět. Dost dlouho jsem uvažoval zase po dlouhý době o maximálnim hodnocení, ale nějak mi prostě neseděl ten romantickej obal. Zejména druhá polovina je plná nejrůznějších romantickejch klišé, takže hvězda dolů... 80% ()

Reklama

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Ricky Gervais je zřejmě fascinován posmrtným životem a když mu bylo při natáčení Města Duchů striktně zakázáno kecat rejžovi do řemesla, tak si neodpustil aspoň sáhodlouhý dialog na toto téma ve svém (filmovém) režijním debutu. Mně se hodně líbil námět - svět ve kterém všichni mluví pravdu, teda kromě Rickyho a kam až to může takový prolhaný parchant dotáhnout. Jenomže Umění lhát je ve výsledku hrozně plytké, chybí tomu spád, romantická vsuvka je otravná a těch 99 minut se příšerně vleče, ten chlap má halt talent udělat z tak zajímavého námětu extrémně nudnou podívanou, snad jeho další film bude lepší. A taky že je. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Alebo Tak to býva, keď pre 8 hostí kúpiš 1 kg-ovú kačku. Vždy môžeš veriť, že seba nesklameš ,), s hosťami je to ale tak trochu o inom. Tak navnadiť a poriadne neobslúžiť, to vážne nie je skvostné !!! Vďaka bohu ,nápadové vákuum má v spoločnosti pizze a viery jedno ultimátne utrum, však, pán režisér? Tak možno to be continued..... P.S.: trvalo mi hodnúúúúú chvíľu spoznať obľúbenca menom Ed "príšerne incredible" Norton. Budete ho milovať. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tady se Žervé přece jen ještě učil s pro něj novým, celovečerním formátem. Nápad za všechny děngy, který by ve zvoleném podání vydal na vynikající hodinovku, či při drsnějším přístupu k humoru zabral i zvolenou stominutovou stopáž, natáhl a přitom se to snažil udržet v rámci sledovatelnosti pro každého. Škoda. Ve finále jde jen o povedenou komedii s nedovyužitým potenciálem. Co však u Rickyho nechybí, jako vždy, je jeho dechberoucí schopnost dělat si prdel sám ze sebe. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Během celého filmu nevysloví slovo "lež" ani jedna z postav, použije ho pouze vypravěč. (don corleone)
  • Film se v průběhu natáčení jmenoval "This Side of the Truth",ale během produkce se rozhodl režisér pro název "The Invention Of Lying", který je dle jeho slov výstižnější. (don corleone)
  • Před první klapkou, v březnu 2008, založil Ricky Gervais na svých stránkách blog, který provázel fanoušky průběhem natáčení filmu. Stal se tak populárním, že ho Gervais udržel i po natáčení jako svůj osobní blog a píše ho aktivně dodnes. Za týden si ho přečte přes půl milionu lidí. (don corleone)

Související novinky

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

Star Wars: Rogue Squadron našlo scenáristu

27.06.2021

Prvním novým Star Wars filmem po skončení ságy o rodině Skywalkerů by se měl stát Star Wars: Rogue Squadron, který chystá režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman). O ději se zatím příliš neví, jen že… (více)

Reklama

Reklama