Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vycházející z příběhu Jamese M. Caina se točí kolem destruktivního vztahu dvou milenců. Jejich problémy se nakupí poté, co skoncují s manželem, který jim překáží. Nick Smith, majitel restaurace u silnice, si najme Franka Chamberse jako pomocníka. Frank se zaplete s Nickovou krásnou ženou Corou. Ta přemluví Franka, aby jí pomohl zabít Nicka "nešťastnou náhodou". Ale víte, jak dopadají ty nejlépe promyšlené plány? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (73)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento román som videl sfilmovaný iba Viscontim a verziu z 80 rokov som videl veľmi dávno. A Viscontiho verzia je natoľko odlišná, že v podstate všetky zvraty v tomto filme boli pre mňa nové. Temné uličky, noc a tiene strieda dusno vidieka a je to rovnako atmosférické, najmä ak ústredná ženská sa môže prechádzať v šortkách. Plány sa plánujú, ale osud chce inak, policajti vyšetrujú, ale dôkazy chýbajú. Klamstvá, neistota, osudné chyby a tým pádom smrť číha všade naokolo. Jediné, čo chýba je poriadna erotická vsuvka, ale zase jej absenciu vyvažuje naša predstavivosť. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Cainova předloha, to je plebejsky prostým jazykem vylíčený příběh naplněný živočišnými vášněmi, ve kterém se jeho jednoduchý vypravěč s předsudky vůči práci, policajtům, Řekům a Mexikánům sám místy trochu ztrácí a z kterého jakoby mimochodem vyrůstá pocit osudovosti a málem existenciální úzkosti. Garnettova verze podává tutéž zápletku v líbivém noirovém stylu, ve kterém stejné osudové zvraty najednou vyznívají vyumělkovaně, uhlazuje divákovi cestičku zjednodušováním a doslovností (pro jistotu po lopatě odůvodní i toho v románu nevysvětleného pošťáka z titulu), místo temných pudů nabízí kodexově krotký hollywoodský glamour 40. let: „Then I saw her. She had been out back, in the kitchen, but she came in to gather up my dishes. Except for the shape, she really wasn't any raving beauty, but she had a sulky look to her, and her lips stuck out in a way that made me want to mash them in for her.“ … „You think I'm Mex. … I may have dark hair and look a little that way, but I'm just as white as you are.“ vs toto. Ne že by se na to nekoukalo hezky, ale skoro bych řekl, že i ten studený čumák Visconti z toho tenkrát vymáčkl větší šťávu. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku som si vravel, aká je táto verzia oproti Viscontimu plochá a jednoznačná. Manžel Lany Turner bol takmer dôchodca a rozdiel medzi nimi tak markantný, že by si ho všimol asi aj slepec. Prvý bozk s novým mužom, ktorý jej skrížil cestu pôsobil dosť strojene a ja som sa začínal lúčiť s (neo)realizmom, ktorý som si pamätal z predošlého spracovania. Veľkú časť filmu som sa v podobnom rozčarovaní utvrdzoval, až kým sa nerozbehla pravá Film-Noir atmosféra s vrstevnatou zápletkou, ktorá pred rozložením vášne medzi dvoch hlavných hrdinov uprednostnila kriminálnu časť, plnú zvratov, intríg a ambivalencie. To je to hlavné slovo. Nebolo ľahké rozlíšiť vypočítavosť od túžby a naopak. Až tu som si navyše uvedomil ten metaforický význam názvu filmu. A dokonca o niečo skôr ako ho vysvetlili. :) A to pokladám za správne vyznenie, preto som si bol na konci tiež istý so 4*. Teraz už len počkať, čo na to povie Jack... ()

senor 

všechny recenze uživatele

Slavná noirovka, ale mě prostě neseděla ta hlavní dvojka a jejich love hate/vztah, který přepínali jak na lusknutí prstu. Vždy potom co se něco vážného stane a se asi 7x za film Garfield vytasí se stejným narativním komentářem k tomu co se dělo pak několik dnů nebo týdnů a už asi potřetí je to hloupé. Lana Turner je tak moc femme fatale, že to ani už víc nejde. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zas dalsi film -noir, ktory je tuna precenovany. Uvod je vyborny, zaujme tempom a ani chvilu nenudi. Co je vsak horsie, v strede uz nastupuje nuda, a to velka. Dialogy su v strede filmu pomaly az ovatovane plane plky, nic sa nedeje, kulisy su len priemerne. Dejova linia bez prekvapeni a od strednej casti filmu aj dost predvidatelna. Ne, ne tento noir je len priemerny a nie je taky kvalitny, ako sa tvari : 56 % ()

Galerie (87)

Zajímavosti (5)

  • Lana Turner prohlásila, že role Cory Smith byla její nejoblíbenější. (Kulmon)
  • Tehdejší publikum se zhrozilo, když bylo zřejmé, že John Garfield používá jazyk při líbání Lany Turner. (Kulmon)

Reklama

Reklama