Reklama

Reklama

Ondine

  • Česko Ondine: Víla z hlubin (více)
Trailer

Obsahy(1)

Byl jednou jeden rybář a ten vylovil mořskou pannu.  Když irský rybář Syracuse (Colin Farrell) vylovil z moře krásnou mladou ženu (Alicja Bachelda), řekla jen, že se jmenuje Ondine. Příznačné jméno, které znamená „ta, která přichází z moře“. Syracuse jí nabídne přístřeší a ona se usadí nejen v jeho domě, ale postupně i v jeho srdci. Neznámá cizinka vyvolává řadu otázek, ale rybářova malá dcerka Annie (Alison Barry) má okamžitě jasno. Ondine je podle ní vodní víla, kouzelnou mocí obdařená bytost, která vystupuje z vod proto, aby lidem nosila štěstí. Annie věří, že Ondine přišla kvůli ní, aby zachránila její selhávající ledviny. Syracuse sice na pohádky nevěří a zůstává nohama pevně na zemi, ale záhy i on podlehne jejímu kouzlu a je nucen si připustit, že od té doby, co s nimi Ondine přebývá, dějí se zvláštní věci. Mohli by spolu žít šťastně až do smrti, jenže Syracuse na šťastné konce už dávno nevěří. Ať Ondine je či není mořskou pannou, má za sebou temnou minulost, která ji za žádnou cenu nechce pustit na svobodu. Dokáže ji láska Syracuse zachránit, nebo se vrátí do hlubin zapomnění? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (472)

SheenaStaley 

všechny recenze uživatele

Milujem Jordanove zvraty, kedy uplne z ničoho nič otoči príbeh na absolútneinú pointu.... nesklamal ani tu a zároveň sa to krásne pozeralo...som maximálne spokojná s týmto filmovým zážitkom :) ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Nádherná hudba, skvělý příběh a herci, nádherné prostředí a Irsko... stejně jako film - drsné ale krásné, ponuré, melancholické, romantické, tajemné... Za mne moc hezký film, který má duši. Škoda toho konce...už jsem začínal věřit. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že nejlíp tam hrála ta malá - ukradla dospělým film úplně pro sebe. Škoda, že už se v ničem dalším neobjevila... ()

Milan25 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který nás drží v jakési nejistotě. Příběh filmu je dobrý a zajímavý, ale to rozuzlení se mně nějak zvlášť nelíbilo... ke konci je to sice napínavé, ale uplně z toho vyprchá veškerá předem nabraná atmosféra. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Rybar Syracuse pri sve kazdodenni vyjizdce na more objevi v sitich sve nevelke lodky krasnou zenu, ktera mu prozradi sve jmeno - Ondine, ale temer nic ze sve minulosti. Na rozvedeneho rybare ceka doma nemocna a zvidava dcera, ktera si spoji nalezenou zenu s jednou ze svych povidek o morske panne. Bujna predstavivost nebo mozna dokonce i vysnene prani vytvareji nad celym pribehem nadprirozenou atmosferu, ktera ma v nekterych pripadech az kouzelne ucinky. Pravda se vzdycky ukaze, ale rika se i, kdyz se chce, vsechno jde anebo nemozne neni nic. 70% ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Ty voléééé. Tak S Neilem Jordanem a jeho zvláštní melancholií sycenými filmy mám jen ty nejlepší zkušenosti. Na „Interview With Vampire“ jsem vícero-méněro vyrostl a dosud jsem od něj neviděl žádný film, který by neudělal značný dojem. Ondine byla tedy sázka na jistotu, ale i tak jsem se při pátku dojal až nečekaně. Přestože je film z velké části snímán sympaticky „nezávisle“ a civilně, Jordan v rozpočtu na tenhle komerční propadák uškudlil na fakt skvělého kameramana a několik účasných jízd, z nichž ta nejvelkolepější film otevírá. Ext- i interiéry jsou dechberoucí, rustikální – přestože se jako správná pohádka děj odvíjí v jakémsi bezčasí, soudě dle výjevů z městečka to bylo rozhodně dávno předtím, než se v Irsku lidé začali mít dobře, ha ha ha. Když záběry na vřesové meze, pobřeží, maják, přístav a háj podmáznete songy od Sigur Rós, 60% úspěchu u cílovky sentimentálních hovad je zaručeno. Zbytek – herecké výkony, režie a scénář, jsou trochu risk. Zatímco s tím prvým nejsou potíže (Farrell je na rozdíl od jiných z hollywoodské ligy prvotřídní herec a vidláka zde vystřihuje DO-KO-NA-LE, polská selkie Alicja Bachleda s přesvědčivostí a svým lachtaním výrazem (+ kozy) nezaostává), nelze tvrdit, že by se úroveň příjemné nejistoty, jak moc je život hlavních hrdinů pohádka či thriller, dařila udržet po celou jednu a půl hodinu v rovnováze. Zatímco první dvě třetiny filmu jde všechno skvěle, když dojde nakonec na lámání chleba, nejenže jsem v duchu musel zaprotestovat (což byl pravděpodobně záměr a já to beru), ale thrillerová složka mi připadala vyloženě odbytá režijně i scénáristicky. Kdyby se končilo precizněji, byla by to skoro čistá pět. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Pokud bych chtěl film lascivně odpálkovat, řekl bych "toporné, nicméně topořivé". Neil Jordan má naštěstí ve své filmografii výtečné kousky, proto budu shovívavější. Novodobá pohádka o rybáři a mořské panně mohla být poetickou podívanou s vděčnými irskými scenériemi. Nebo také vztahovou rošádou nahlíženou dětskýma očima. Či snad sentimentálním kýčem s naprosto plochými postavami? Hlavní problém tkví ve scénáři, který si napsal sám Jordan. Nedokáže se rozhodnout, kudy se vydat a tak do příběhu prostě narve vše výše zmíněné. Svůdné hlavní postavy ale snímek z průměru nedostanou... ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Pohádkový příběh o tom, kterak rybář Colin z moře vylovil krásnou Alicju. Zní to sice fain, ale zas tak fain pecka to není. Scénář celkem nedomyšlený, postavy až na Ondine (Alicja) nezajímavé, a ikdyž je jasné, že nějaká pointa ke konci musí přijít, tak tady to nešťastné načasování a podání klíčového vysvětlení celkem skřípe. 5.5/10 ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Ondine som si pustila kvôli tomu, že som mala po dlhom čase chuť na niečo romantické. Dostala som však "realistickú" drámu zabalenú do rozprávkového pozlátka s nepostačujúcou dávkou romantiky. Chlapi, čo tento film uvidia, si však veľmi rýchlo zakúpia rybárske náčinie a budú dúfať, že sa im háčik zavesí nejaká tá dlhonohá mrena. ()

barlow 

všechny recenze uživatele

Takový jiný film, asi jako každý snímek Jordana, co jsem doteď viděl. V podstatě se tam nic moc neděje, ale baví vás to... ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Druhá, hrozivě nudná, půlka filmu sráží dojem z celého filmu. Což je hrozná škoda, protože začátek je dost povedenej s velmi příjemnou atmosférou. ()

kwoky 

všechny recenze uživatele

Skvěle budovaná atmosféra, která bohužel nevygraduje a potenciál tak zůstává nevyužit. Velká škoda, mohla to být pecka. ()

ThomasCrown 

všechny recenze uživatele

Colin Farrell sa vrátil ku koreňom a írskemu prízvuku, to je len dobre. Sila mora ma doslova priťahovala, tak ako legenda o Selkie, ktorá che-nechce, je pravdivá aj v dnešnom svete. Mimochodom, Steven Rea je skvelý kňaz.... ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Moc hezké, skoro až pohádkové drama. To se mi na filmu líbilo nejvíc, když pominu A. Bachledu, že přes milou dcerku se drsná realita stává nádhernou pohádkou. A že všechno tak krásně zapadalo. Koukali jsme na to s přítelkyní a rozhodně nelituji. Ke konci se to teda už celkem táhlo, ale stejně jsem byl zvědavý, jak to dopadne. C. Farrell tradičně skvělý. Užil jsem si i irskou přírodu. ()

Reklama

Reklama