Reklama

Reklama

Dánská dívka

  • Velká Británie The Danish Girl (více)
Trailer 2

Film Dánská dívka vás zavede do Kodaně dvacátých let minulého století. Einar Wegener (Eddie Redmayne) patří k nejlepším dánským malířům své doby, jeho žena Gerda (Alicia Vikander) mu přitom poskytuje maximální podporu a přitom se sama snaží prorazit jako portrétistka. Pozvolné borcení jejich harmonického vztahu odstartuje banální příhoda – Gerdě, která připravuje sérii baletních portrétů, nedorazí figurantka, a Einar svolí, že své ženě bude sedět modelem, oblečený do baletního kostýmu. Intenzivní spojení s ženským elementem v Einarovi rozpoutá obrovský emocionální zmatek, s nímž se vyrovnává nejprve „nevinnou" hrou na tajemnou dánskou dívku Lili, a později čím dál silnějším přesvědčením, že pouze jako žena dokáže být šťastný. A byl by ochoten podstoupit cokoliv, aby jeho transformace byla dokonalá. Během této proměny ho věrně provází jeho Gerda, která díky své nové múze Lili sice konečně prorazila jako umělkyně, ale zároveň ztratila svou životní lásku. (CinemArt)

(více)

Recenze (665)

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Nesmírně křehký film. Ty Redmaynovy oči člověk jen tak nedostane z paměti. Škoda jen příliš uplakaného závěru. ()

xSxEx 

všechny recenze uživatele

Mno... Uprimne.. jak sem dost otevreny v uvazovani, tak je mi jasny, ze to asi vyhraje toho oskara a proc? Pac to sokuje, ale za me to byl neotravnejsi film za tyto dva roky... pokud oskara, tak za kameru - ten cit pro zaber a rozvrzeni byl dokonaly v kombinaci dobovym stylem. Ale asi mi to pripomina bitvu MILK vs. WRESTLER... kde se rikalo, ze dnes leti byt gay, lesba a pak umrit a ne byt hetero s tezkym zivotnim osudem.... ()

madam.art 

všechny recenze uživatele

Poněkud utahané. Těch Redmaynových dlouhých pohledů nikam jsem měla už v půlce filmu nějak dost. Citlivé téma, které mělo určitě bezprecedentní dopad na vnitřní život zúčastněných, je vykresleno ploše, bez emocí i napětí. Není to špatně udělaný film, ale chybí mu duše. ()

aDDix 

všechny recenze uživatele

Skoro cely film, a ze trval az nepatricne dlouho, jsem mel pocit, ze se nedivam na Danskou divku, ale ma Teorii vseho - Eddie Redmayne mel stejna gesta, stejne cudne klopeni oci, stejny nejisty krecovity usmev. Alicia Vikander daleko uveritelnejsi a precizne zahrana. Neurazilo, nicmene za tyden uz si nebudu pamatovat. ()

JannieMc 

všechny recenze uživatele

Hola Guys! =´) ...krásně nakreslený scénář podpořený hereckými výkony...je mi hezky, jak cítím, že tvůrcům záleželo na tom, aby vyzněl jen sám o sobě...a při pohledu z dálky je vše ještě o jednu barvu krásnější. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Ucházející dobové drama, kterému tak nějak chybí tak na branku. A jak Redmayna za Teorii všeho uznávám, tak tady se jen pitvořil. Ale Alicia hrála jako o život a ona byla hlavní důvod, proč Dánskou dívku vnímám ve výsledku pozitivně. ()

jfaba 

všechny recenze uživatele

Tragédie, když chce někdo být něco nebo někdo, něž je. Taky jsem o tom kolikrát snil. Chtěl jsem být kosmonautem, detektivem, ... Ne, nedělám si z toho srandu. Asi je to nepochopitelné pro každého. Ale k filmu! Hezky udělané, hezky zahrané (hlavně Alicia Vikander byla dobrá) a to je tak vše. Téma nechám pro jiné. Povolanější. ()

a0001 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie skúsim rozložiť do viacerých kategórii, aj keď film ako celok je úplná utópia a depresia. V podstate natočiť tento príbeh možno inak ani nešlo aby vyznel dostatočne citlivo, avšak asi niesom cieľovym divákom pre toto predstavenie. Myslím, ale, že film skvele vysvetľuje príbeh muža, ktorí sa cíti byť ženou. Aj keď sa (asi našťastie) vcítiť neviem. Herecký výkon ho aj dokonale dopľna. ALE prečo musí byť žena v mužskom tele tak preafektová? To skutočne potom pôsobí ako len psychická porucha. Už len pre pobavenie mohla byť žena (Alice) viac perverzná, dáke gangbang akcie s bukkake bonusmi. No dobre späť k filmu. Príbeh, kostýmy, scenár sú skvelé ale film sa nesie stále v jednej línii a pôsobí, že sa absolútne nič nedeje. ()

thonic 

všechny recenze uživatele

Alicia Vikander v tomhle filmu válí! Z její strany přehlídka emocí a vývoj postavy jako jsem možná nikde jinde neviděl. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze v tolika filmech se o tehle tematice nemluvi, natoz z jejich pocatku, kdy se o tom zacalo mluvit jako o skutecnym lidskym problemu a chtelo se s nim neco delat. Ted nemyslim dve dirky do hlavy. Film skvele graduje, postupne a ma to atmosferu, spad, je stale na co se divat. Naprosto exceluje Alicia Vikander, myslim se slusne to dava Eddie (ale umim si predstavit o neco lepsi casting na tuto roli). Jednim dechem jsem to zhledl. Velmi povedene, lec zamerenim to spousta lidi resp. chlapu neda. ()

vodkasesemte 

všechny recenze uživatele

Zatímco Hamlet obětuje lásku své dcery, usiluje o pomstu a končí smrtí, dánská pýča naplnuje vlastní zvrácenou touhu po sobě sama, neptá se jesli je dustojnější zapřít se a snášet surovost osudu, je ovádána pouze primitivními pudy. 2019 tak todle je opravdu odpornej transexuálek, asi to celý ani nedám... Otázka je, kdo z těch dvou je ve skutečnosti žena uvězněná v mužském těle... a to mám Vikanderovou hodně rád. Transexuálek na estrogenu (Vikanderová) a bez něj. Velice citlivý film, který dokáže strhnout, ale nedokoukáte ho celý - Radiation helps. It destroys the bad and saves the good - You hurt Lili (to je ta mrtka, co nechtěla ležet dole) ()

Vasyl 

všechny recenze uživatele

Ale jo, nikdy bych nečekal že mě bude film o tranďákovi tolik bavit. Možná proto, že Ajnar byl svým spůsobem superhrdina a ty já rád. Protože mít doma takhle nádhernou a nadrženou Gerdu, a stejně si toho šulina nechat odříznout...takhle by se neobětoval ani kapitán emerika pro svou matičku vlast. Každopádně nechápu, proč dostala Oskara jenom Alička. Eddie zahrál parádně a oproti špinavýmu Leošovi, kterej půlku filmu jen ležel a hekal, mu to aji seklo v těch starých hadrech. Jinak stále platí, že nejlepší na tom mít penis, je dělit se o něj s lidmi, kteří ho nemají. ()

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, navíc podle skutečných událostí, kvalitní herec v hlavní roli, uznávaný režisér, co víc si přát. Dánská dívka je povedený snímek, který mírně šokuje, divák neví jestli se má smát nebo jen nevěřícně kroutit hlavou, ale ve výsledku celkem funguje. Nutno říci, že filmaři nemohl vybrat zženštilejšího herce než jakým je Eddie Redmayne, což v tomto snímku je více než žádané. Makeup byl navíc dokonalý, takže těžko byste poznali, že se jedná o muže. Ostatní herecké výkony byly taktéž dobré, podobně kamera a ostatní technické aspekty. Plný počet nedávám hlavně z důvodu, že se nejedná o film, který by člověk musel či chtěl vidět vícekrát. Jednu šanci si však rozhodně zaslouží. ()

HrudkaJ 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo, a to tak, že hodně. Asi nejvíc mě překvapilo, jak moc je otázka vlastní sexuality spojená s otázkou po vlastní identitě, což jsem do té doby jen tušil, ale netušil jsem, jak moc a tady to na mě vyskočilo v celé své "kráse". A nejde přitom o žádnou hru (a mystifikaci už vůbec) a o nabízející se společenskou provokaci jen zdánlivě. Jde o to, že ta otázka sexuální identity je v celém filmu (ale myslím, že i ve skutečnosti) pojednána jako velice závažná a podle všeho je nutno jí věnovat určitou, ba jistou pozornost. Herecké výkony na mě působily celkem přesvědčivě, společenské okolnosti se tam, podle mě, ani moc neřeší, spíš jsem přemýšlel nad těmi vzájemnými vztahy a ty na mě po celý film působily až překvapivě čistě. A pak teda, pokud ten film má v něčem někomu pomoci (jak se o to i trochu snaží), tak ne v tom, kdo a kým (a za jakých okolností) člověk ve své vlastní (sexuální) identitě vlastně je, nýbrž kdo vlastně je ten druhý. Ne kdo jsem já, ale kdo jsi opravdu ty... ()

Labrio 

všechny recenze uživatele

Nemohu říct, že by tohle pro mě oskarový film. Přijde mi že jak má dnes něco nálepku Based on true story tak se to zdá divácky neodolatelné. Mě osobně však téma nepřišlo zajímavé a klidně mě odsuďte, ale i v dnešní době mi lidé jako byl Einar přijdou spíše jako blázni, než abych je posléze nazýval "silnou ženou". Vždy když teď Eddieho uvidím vzpomenu si na jeho transsexuální pózy, i když prostředí i herci byli dobří. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Dánske dievča síce neovplýva dokonalým a strhujúcim príbehom, ale tieto nedostatky nám dokonale nahrádza výborná réžia, krásna práca s kamerou a hlavne dokonalé (!) výkony ústrednej dvojice. Eddie Redmayne je neskutočný herec. Myslel som, že svojho Stephena Hawkinga už neprekoná, ale on to dokázal. Bol geniálny. Alicia je tu trošku v jeho tieni, ale neprávom. Možno to veľa ľudí prisúdi len jej kráse, ale herecky je na tom tiež neskutočne a Redmaynovi bola vyrovnanou partnerkou. Už len kvôli nim dvom sa film oplatí vidieť... 70% ()

Související novinky

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Alicia Vikander je nová Lara Croft

Alicia Vikander je nová Lara Croft

29.04.2016

Snad žádná herečka za sebou nemá lepší rok než Alicia Vikander. Švédská kráska zazářila v retru Krycí jméno U.N.C.L.E., ve sci-fi Ex Machina i v dramatu Dánská dívka, za které nakonec vyhrála Oscara.… (více)

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

Johnny Depp je milencem Vanessy Paradis

03.03.2010

To samozřejmě není žádná novinka. Žijí spolu už dvanáct let a mají spolu dvě děti. Teď ale společně stanou před kamerou. Lasse Hallström je chce totiž obsadit do dramatu My American Dream, jehož… (více)

Reklama

Reklama