Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oblohu rozčísne šestinásobnou rychlostí zvuku, je nezachytitelný radary a rozsévá smrt. Rakety navádí a odpaluje prostřednictvím impulsů pilota. To je MIG-31, nejničivější válečný stroj, jaký byl kdy postaven, s kódovým označením Ohnivá liška. Patří ale Rusům. K udržení rovnováhy světové moci se ji Západ musí zmocnit. Clint Eastwood režíruje a zároveň hraje v hlavní roli amerického pilota Mitchella Ganta, muže vhodného pro tuto misi. Ohnivá liška nabízí akci a napětí včetně speciálních efektů, které vás odzbrojí. John Dykstra, tvůrce vizuálních efektů a držitel Oscara za Star Wars připravil tento špionážní spektákl ve své naprosto nejlepší formě. Zasedněte s Eastwoodem do kokpitu a vzhůru do oblak! (Magic Box)

(více)

Recenze (74)

Han22 

všechny recenze uživatele

Firefoxe jsem kdysi viděl, líbil se mi a pamatoval jsem si napínavý let stíhačkou. Je to na Eastwooda silně netypický film, protože se v akčních filmech většinou držel města. Tady se ale vydává jako špion/pilot ukrást do Ruska supermoderní stíhačku spíše ve stylu Jamese Bonda. A není to jen o létání, z dvouhodinové stopáže totiž hodinu dvacet sledujeme špionážní thriller. Pomalý, jednoduchý ve stylu USA vs. SSSR, ale zato napínavý. Disidenti co mu pomáhají umírají, hrdina má záchvaty paniky a KGB je všudypřítomná, všemocná a chytrá. Finální čtyřicetiminutovka je ovšem parádní letecká jízda plná plánování obou generalit, hrdiny a skvělých záběrů, vrcholící high speed soubojem dvou stíhačů. Za mě rozhodně výborný akčňák, který nastartoval všechny ty high tech vozítka a poletuchy, kterými se osmdesátky jen hemžily. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když jsem si ještě hrál v uhláku na horníka, Clint Eastwood snil o stíhačce, která se ovládá pouhou myšlenkou, která umí v rychlosti Mach 2 driftovat, lítat bokem a která určitě zvládne za letu i couvat. Já vím, že stáří není k smíchu, protože jednou potká vás všechny, ale co naplat, když tahle 136 minut dlouhá naivní stařešina byla prostě k popukání? Okay, tak efekty stranou, v roce 82 mohli bejt všichni rádi, že už existovala aspoň televize, ale na ruský základně se ruskej důstojník ptá rusky ruskýho kapitána "co je vám?", načež on odpoví precizní angličtinou "ale nic" a život plyne v klidu dál... To zas jednou udělali Amíci z Rusáků pohodový a chytrý bombarďáky. Nicméně, Firefox je nejslabší film, jakej jsem dosud od a s božským Clintem viděl. ()

Reklama

Jino 

všechny recenze uživatele

První půlka, která se nese v duchu bondovek, je na můj vkus až moc zdlouhavá. Pravý drive to nabere až ve druhé hodině, v níž si Eastwood dělá srandu ze sovětských nekamarádů. Což ostatně vyplouvá na povrch i z celého vyznění snímku. Rusové zde působí jako přitroublí idioti, až je nakonec divné jak mohli vůbec něco takového, jako je nejmodernější stíhačka, vymyslet a nebo dokonce pilotovat. Taková slabě průměrná ptákovina, kterou drží ve vzduchu snad jen Eastwoodovy letecké manévry s Firefoxem. 50% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ale jo, na svojí dobu dobrý. To že to Clint zvládne a odletí do západu slunce bylo jasné od počátku. Mig 32 byl zajímavý, horší to bylo s některými triky s letícími a hlavně honícími se letadly. Nikdy by mne nenapadlo, že neřízený pád zastaví vysunutí podvozku :-). Holt ruský mašiny jsou jiný. Dvě backfire rakety. * * ()

alambert 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejhorší Eastwoodův film, minimálně z těch co jsem viděl, ale dokonce i v absolutním měřítku je to strašný výtvor. Začátek ještě jakž takž šel, ale od chvíle, kdy došlo na tu krádež letadla, se to už absolutně nedalo vydržet. Závěrečná honička ve skalách mě pak tak zničila, že se nemůžu rozhodnout mezi jednou hvězdou a Odpadem. Opravdu, nevim... ()

Galerie (33)

Zajímavosti (12)

  • Film byl natočen na motivy románu Craiga Thomase "Firefox", který se stal v roce 1977 po svém vydání bestsellerem.
    Craig Thomas později napsal pokračování s názvem "Firefox Down". To přímo navazuje na první díl od okamžiku, kdy Gant zvítězí v souboji nad druhým prototypem Firefoxu. Thomas první vydání tohoto románu věnoval Clintu Eastwoodovi: "Pro Clinta Eastwooda - pilota Firefoxu". (Roztržitý Luke)
  • Scény, které se odehrávají v Sovětském svazu, byly natočeny v Rakousku. Dále se štáb podíval do Kalifornie, Velké Británie, Grónska a Montany. (L_O_U_S)
  • Clint Eastwood se učil ruštinu ze zdrojů, které mu poskytl Armádní jazykový institut v Presidio of Monterey v Kalifornii. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama